Prva zbirka Kosovelovih zbranih pesmi je izšla leta 1927. Foto:
Prva zbirka Kosovelovih zbranih pesmi je izšla leta 1927. Foto:
Christian Friederich Hebbel
Christian Friederich Hebbel se je rodil leta 1813.
Marij Pregelj
Marij Pregelj: Pompejansko omizje, 1962. Foto: Moderna galerija
Adam Levine
Adam Levine se je rodil leta 1979. Foto: EPA
Nenadna smrt Anthonyja Minghelle je pretresla filmski svet.

se je v Sežani rodil slovenski pesnik Srečko Kosovel.

Pesnik Krasa, revolucije in smrti je kljub prezgodnji smrti ustvaril novo in osebno obarvano poezijo, ki je vplivala na njegove vrstnike. Izdajal je dijaški list Lepa Vida. Prva zbirka izbranih pesmi je izšla leta 1927, štiri leta pozneje pa še druga. V celoti so njegova dela izdali šele po drugi svetovni vojni.
Med njegove osrednje pesmi sodijo Balada, Bori, Vas za bori, Slutnja in Predsmrtnica. Iz impresionizma se je s temi pesmimi nagnil v ekspresionizem. Znane pesmi so Rdeči atom, Nokturno in Vozil sem se, najbolj znana pa je Ekstaza smrti. Umrl je zelo mlad, star komaj 22 let.

1657 se je rodil italijanski skladatelj Giuseppe Ottavio Pitoni.

1813 se je rodil eden najpomembnejših nemških dramatikov 19. stoletja Christian Friederich Hebbel. Njegovo najbolj znano delo je žaloigra Marija Magdalena, ki pomeni prodor moderne realistične drame. Umrl je leta 1863.

1840 se je rodil angleški pesnik in kritik William Cosmo Monkhouse.

1844 se je rodil ruski skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Nikolaj Rimski-Korsakov. Mojster ruske nacionalne opere je ustvaril številna dela, med njimi Sneguročka, Zlati petelin, pa priredbe del Borodina in Musorgskega, njegovo najpomembnejše orkestrsko delo pa je Šeherezada. Po letu 1894, v svojem zadnjem obdobju, je skladal predvsem opere in deloval kot pedagog. Umrl je leta 1908 v St. Peterburgu, star 64 let.

1956 je umrl ameriški pisatelj Louis Bromfield. Njegovi najbolj znani deli sta Deževje prihaja in Noč v Bombaju.

1959 se je rodil francoski filmski režiser, producent in scenarist Luc Besson.

1960 se je rodil ameriški igralec Richard Biggs.

1961 je v francoskem mestu Cannes na šestem evrovizijskem tekmovanju zmagal Jean-Claude Pascal, ki je nastopil za Luksemburg. Zapel je pesem z naslovom Nous les amoureux (Midva sva ljubimca).

1962 je v Luksemburgu na sedmem evrovizijskem tekmovanju zmagala Isabelle Aubret, ki je nastopila za Francijo. Zapela je pesem z naslovom Un premier amour (Prva ljubezen).

1963 se je rodila ameriška lepotna kraljica, igralka in pevka Vanessa Lynn Williams.

1964 se je rodila zambijska pevka Rozalla.

1966 se je rodil ameriški glasbenik in član skupine Alice in Chains Jerry Cantrell.

1967 je v Ljubljani umrl slovenski slikar in grafik Marij Pregelj. Izdeloval je slike na olju, mešane grafike in ilustracije.

1970 se je rodila ameriška pevka in igralka Queen Latifah.

1979 se je rodil ameriški pevec in član skupine Maroon 5 Adam Levine.

1985 so v Avstraliji začeli predvajati nanizanko Neighbours, ki je med zvezde izstrelila Kylie Minogue in njenega soigralca Jasona Donovana.

1990 so iz bostonskega muzeja Isabella Stewart Gardner Museum ukradli 12 slik, skupno vrednih okoli 100 milijonov dolarjev. To je bila največja tatvina umetniških del v zgodovini ZDA.

1996 je umrl grški pisatelj in Nobelov nagrajenec Odysseus Elytis.

1999 je umrl argentinski pisatelj Adolfo Bioy Casares.

2001 je umrl ameriški glasbenik in član skupine The Mamas and the Papas John Phillips.

2008 je po zapletih po rutinski operaciji vratu zaradi možganske krvavitve v 55. letu umrl z oskarjem nagrajeni britanski režiser Anthony Minghella.

V spominu nam bo ostal predvsem kot mojster filmskih adaptacij literarnih uspešnic; dober primer njegove veščine sta Nadarjeni gospod Ripley (po kriminalki Patricie Highsmith) in Hladni vrh (po romanu Charlesa Frazierja), na sam vrh tega seznama pa seveda sodi moderna klasika Angleški pacient, tragična ljubezenska zgodba, ki se odvija na ozadju druge svetovne vojne in je nastala po literarni predlogi Michaela Ondaatja. Film je leta 1996 dobil devet oskarjev, med drugim tudi tistega za najboljšo režijo.