Epizoda III je končala težko pričakovano predzgodbo Lucasove serije filmov Vojna zvezd. Foto: Kolosej
Epizoda III je končala težko pričakovano predzgodbo Lucasove serije filmov Vojna zvezd. Foto: Kolosej
Ferdinand Hodler
Ferdinand Hodler je kot predstavnik švicarskega art nouveauja stopal ob boku Gustavu Klimtu, ki je to obdobje obvladoval avstrijsko likovno sceno.
Jackie Kennedy
Jackie Kennedy je bila ena najopaznejših prvih dam ZDA.
Grace Jones
Grace Jones je nastopila v enem od filmov o Jamesu Bondu. Foto: EPA
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič je eden najboljših slovenskih košarkarjev v zadnjih letih. Foto: EPA
Mount Everest
Prva ženska, ki je osvojila vrh, je bila Japonka Junko Tabe.

Prvi del s podnaslovom Novo upanje priljubljene znanstvenofantastične serije je George Lucas posnel leta 1977, svojo serijo nadaljeval leta 1980 z naslovom Imperij vrača udarec, leta 1983 je prišla na vrsto Jedijeva vrnitev, nato pa je po 16 letih premora leta 1999 postregel s prvim delom nove trilogije Grozeča prikazen. Leta 2002 je sledil film Napad klonov, Maščevanje Sitha pa je leta 2005 končalo trilogijo, ki predstavlja predzgodbo prvih treh filmov.

Leta 1861 se je rodila avstralska operna pevka Nellie Melba.

Leta 1864 je umrl ameriški pisatelj Nathaniel Hawthorne.

Leta1869 se je v Kamniku rodil slovenski pesnik in dramatik Anton Medved. Umrl je leta 1910.

Leta 1880 se je rodil angleški arhitekt sir Albert Richardson.

Leta 1890 se je rodil srbski slikar in grafik Petar Križanić - Pjer. Po njem se imenuje nagrada za najboljšo karikaturo, ki jo vsako leto podeljuje časopis Večernje novosti.

Leta 1895 je umrl kubanski pisatelj, pesnik, novinar in upornik José Julian Martí y Perez.

Leta 1897 se je v Milanu rodil italijanski violončelist Enrico Mainardi. Umrl je leta 1976.

Leta 1906 so skozi visok alpski prelaz na koncu Valiških Alp na meji med Švico in Italijo odprli predor Simplon. Dolg je 19,823 metra in omogoča najkrajšo pot med zahodno Evropo v Italijo.

1912 je umrl poljski pisatelj Boleslaw Prus.

1918 je umrl pomemben švicarski slikar Ferdinand Hodler.

1921 se je rodil nizozemski pisatelj Karel van het Reve.

Leta 1925 se je rodil borec za državljanske pravice črncev Malcolm X, s pravim imenom Malcolm Little. Ko je prestopil v islam, je prevzel ime El Hadž Malik El Šabaz.

1930 se je rodil hrvaški skladatelj in zdravnik Nikica Kalogjera.

1935 je umrl britanski arheolog in pisatelj Thomas Edward Lawrence, imenovan Lawrence Arabski. Leta 1916 je organiziral uspešno vstajo Arabcev proti Osmanskemu cesarstvu.

Leta 1943 sta se angleški premier Winston Churchill in ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt dogovorila, da bodo zavezniški vojaki 1. maja 1944 prečkali Rokavski preliv. To je bil t. i. dan D, napad na nemške čete v Evropi pa se je zavlekel za več kot mesec dni, saj je bilo nad Rokavskim prelivom dolgo slabo vreme. Dan D se je zgodil šestega junija leta 1944, takrat se je začela invazija zavezniških sil na Normandijo. Načrtovana je bila sicer za dan prej, a so jo zaradi slabega vremene prestavili. V francoščini se ta dan imenuje "Jour J, včasih tudi Le Choc.

1948 se je rodila jamajška pevka in igralka Grace Jones.

1951 se je rodil ameriški glasbenik, pevec in član skupine The Ramones Joey Ramone. Umrl je leta 2001.

1954 se je rodil avstralski bobnar, član skupine AC/DC, Phil Rudd.

Leta 1961 je Venera 1 kot prvo plovilo izpod človeških rok letela mimo planeta Venere. Ker je plovilo mesec dni predtem izgubilo stik z Zemljo, ni poslalo podatkov, ki jih je pridobilo s potovanjem po vesolju.

1971 je umrl ameriški pesnik Ogden Nash.

Leta 1975 je Japonka Junko Tabe kot prva ženska osvojila Mount Everest.

Leta 1981 se je v Mariboru se je košarkar Sani Bečirovič.

Leta 1994 je v New Yorku umrla založniška urednica Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis.

Leta 1994 je umrl španski kolesar Luis Ocana, ki je leta 1973 dobil Dirko po Franciji. Umrl je v bolnišnici zaradi strelnih ran ob poskusu samomora. Ocana se je že nekaj let neuspešno zdravil za rakom in najverjetneje je to tudi razlog za njegovo dejanje, ki ga je storil v svojem stanovanju v Caupenneu d'Armagnacu v južni Franciji. V sedemdesetih letih je bil največji tekmec Eddyja Merckxa, blestel je v gorskih etapah. Leta 1970 je zmagal tudi na Dirki po Španiji. Leta 1971 je imel na Touru veliko smolo, saj je padel in moral odstopiti, potem ko je bil v zanesljivem vodstvu skoraj devetih minut pred Joopom Zoetemelkom.

Leta 2002
je Roger Federer zmagal na teniškem turnirju serije masters v Hamburgu. Švicar je v finalu s 6:1, 6:3 in 6:4 odpravil Rusa Marata Safina in tako osvojil svoj prvi masters turnir v karieri.

2004 je umrla nizozemska igralka Mary Dresselhuys.

Leta 2004 je ameriški vojaški helikopter napadel iraško vas Mukaradib. V napadu je umrlo 42 ljudi, med njimi 11 žensk in 14 otrok.