Jean-Paul Sartre - večni izpraševalec smisla človekovega obstoja. Foto:
Jean-Paul Sartre - večni izpraševalec smisla človekovega obstoja. Foto:
Joaquim Maria Machado de Assis je močno vplival na kulturno življenje v Braziliji.
Maroltovci ohranjajo plese slovenskega narodnega območja. Foto: CD

se je rodil francoski pisatelj in filozof Jean-Paul Sartre.

Zaslovel je z romanom Gnus in dramama Muhe in Zaprta vrata. Leta 1964 je zavrnil podeljeno Nobelovo nagrado za književnost. V svojem glavnem filozofskem delu Bit in nič se je izkazal kot glavni zagovornik eksistencializma. Bit človeka ni vnaprej določena, ampak je človek neprestano prisiljen, da se odgovorno odloča in se tako utemeljuje.

Njegovo življenje in delo je najbolj odločilno zaznamovalo dolgoletno razmerje s pisateljico, eksistencialno filozofinjo, feministko, marksistko, maoistko in družbeno teoretičarko Simone de Beauvoir.

Jean-Paul Sartre je umrl leta 1980, Simone de Beauvoir pa šest let kasneje. Pokopana sta skupaj na pariškem pokopališču Montparnasse.

1824 je umrl francoski prevajalec, pisec, libretist in dramatik Étienne Aignan.

1839 se je v Riu de Janeiru rodil brazilski pisatelj in pesnik Joaquim Maria Machado de Assis. Assis se je učil za tiskarja, pozneje je delal kot novinar in politik. Imel je velik vpliv na kulturno življenje. Velja za enega najvidnejših brazilskih pripovednikov, ki je zapustil obsežen opus romanov in povesti ter manj pomembne poezije in dram. Snov je zajemal iz meščanskega življenja v Riu.

Njegov slog pisanja je rahlo pesimističen, z elementi ironije in humorja. Najpomembnejše pesniške zbirke: Zvezdni sij, Soneti, Sence škrjančka in Pesniške vaje. Kratka proza: Gvatemalske legende, Vikend v Gvatemali. Romani: Gospod predsednik, Koruzarji, Bananska Trilogija, Vihar, Zeleni papež, Oči pokopanih in Biserček.

1891 se je rodil etnomuzikolog, utemeljitelj slovenske etnomuzikologije in ustanovitelj Glasbenonarodopisnega inštituta France Marolt, ki je zbral veliko narodnih pesmi in bil znan kot eden najboljših slovenskih zborovodij. Marolt je avtor knjig "Tri obredja iz Zilje" in "Tri obredja iz Bele krajine" ter več etnomuzikoloških razprav, je ustanovitelj Akademskega pevskega zbora in Akademske folklorne skupine, ki si je po njegovi smrti (1951) nadela ime "France Marolt".

1908 je umrl ruski skladatelj Nikolaj Andrejevič Rimski Korsakov.

1921 se je rodila ameriška filmska igralka Ernestine Jane Geraldine Russell.

1935 se je rodila francoska pisateljica Francoise Sagan. Njena najbolj znana dela sta romana Dober dan žalost in Ali ljubite Brahmsa. Umrla je leta 2004.

1938 je umrl slovenski pesnik Radivoj Peterlin Petruška. Motive za svoje pesmi je črpal iz številnih potovanj po Rusiji in Evropi.

1948 je umrl armensko-ameriški slikar Vostanik Adojan - Arshile Gorky.

1978 so v Londonu prvič uprizorili opero Evita.