Sprva komunistični
Sprva komunistični "vernik" se je od komunizma odvrnil, ko je ugotovil, da tudi sovjetska družbeno-politična ureditev ne zagotavlja blagostanja in pravičnosti. Foto:
Miki Muster
Miki Muster - mož, ki je slovenskim otrokom podaril zakladnice smeha in tudi znanja, saj so jih zgodbe Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika popeljale v daljne dežele. Foto: RTV SLO
Jamie Lee Curtis
Jamie Lee Curtis zadnja leta vneto piše zgodbe za otroke. Foto: EPA
Michael Hutchence
Po smrti karizmatičnega pevca Michaela Hutchenca skupina INXS ni dosegla večjega uspeha.

Njegovo pomembnejše delo je roman Ponarejevalci denarja. Z njim je ustvaril zgled moderne proze. Stalnica njegovega pisanja je upor proti vsakršni moralno-etični ali religiozno-cerkveni konvenciji. Andre Gide je bil grasnik boja proti revščini in pavperizaciji delavskih množic, obenem pa ga je izredno motilo meščansko hlinjenje posedovanja "visoke" morale. Kot zagovornik družbene pravičnosti se je Gide navdušil nad socializmom in komunizmom, ki pa ga je po obisku Sovjetske zveze leta 1936, ko se je na lastne oči prepričal o slabih življenjskih razmerah v domovini komunizma, zavrnil. Od del velja omeniti Ozka vrata, Vatikanske ježe, Pastoralno simfonijo. Leta 1947 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1701 je bila v Ljubljani ustanovljena Academia philharmonicorum.

1710 je umrl italijanski skladatelj Bernardo Pasquini.

1710 se je v Weimarju rodil najstarejši sin Johanna Sebastiana Bacha, Wilhelm Friedmann Bach. Veljal je za največjega orglarja svoje dobe in je zadnji predstavnik velike orglarske tradicije.

1819 se je rodila angleška pisateljica George Eliot s pravim imenom Mary Ann Evans. Velja za predstavnico ženskega romana, opisovala pa je družbene razmere svoje dobe, in sicer v delih Adam, Bede in Mlin na reki Floss. Umrla je v Londonu 22. decembra 1880.

1877 se je rodil največji pesnik madžarske moderne Endre Ady. Velja za pobudnika in vodilno osebnosti madžarske lirike 20. stoletja. Njegova dela so prevedena v 22 jezikov. Endre Ady je eden največjih madžarskih pesnikov. Umrl je 27. januarja 1919.

1901 se je rodil španski skladatelj Joaquin Rodrigo.

1913 se je rodil angleški skladatelj in pianist Benjamin Britten. Njegovi najbolj znani deli sta operi Peter Grimes in Sen poletne noči. Umrl je 4. decembra 1973.

1916 je najpogosteje prevajani ameriški književnik Jack London s pravim imenom John Griffith na svojem posestvu Glen Ellen v Kaliforniji naredil samomor. Znani so njegovi romani: Železne pete, Beli očnjak in Klic divjine. Napisal je 19 romanov in 150 krajših zgodb, med drugim Belega očnjaka in Klic divjine.

1925 se je rodil slovenski kipar, ilustrator in animator Miki Muster.

1953 je umrl slovenski književnik in politik Etbin Kristan. Bil je eden izmed soustvarjalcev slovenske moderne drame.

1958 se je rodila ameriška igralka Jamie Lee Curtis.

1961 se je rodila ameriška igralka Mariel Hemingway.

1968 je skupina The Beatles izdala ploščo z naslovom The White Album.

1976 se je rodil finski pevec skupine Him Ville Valo.

1980 je umrla ameriška igralka in pisateljica Mae West.

1984 se je rodila ameriška igralka Scarlett Johansson.

1988 je umrl mehiški arhitekt Luis Barragán.

1997 je avstralski rockpevec Michael Kelland John Hutchence naredil samomor.