Giorgio Vasari: Kristusovo rojstvo Foto:
Giorgio Vasari: Kristusovo rojstvo Foto:
Arnold Schwarzenegger. Foto: Reuters

Njegova zbirka biografij italijanskih umetnikov, ki je bila prvič objavljena leta 1550, je poglaviten vir za proučevanje italijanske renesančne umetnosti. Vasari pa je bil tudi mož, ki je prvič zapisal besedo renesansa in tako uradno poimenoval umetnostno gibanje, ki je na Apeninskem polotoku vladalo od 13. pa do sredine 16. stoletja.

V svojem času je bil Giorgio Vasari cenjen tudi kot slikar. Njegova dela v manierističnem slogu še danes krasijo stene in strope številnih palač v Firencah in Rimu, najbolj znane pa so Vasarijeve poslikave palače Vecchio. Oče umetnostne zgodovine Giorgio Vasari je umrl 27. junija leta 1574 v Firencah. Med drugim je zgradil palačo Uffizi v Firencah.

1528 je v Benetkah umrl znameniti italijanski slikar Palma il Vecchio. Umetnostna zgodovina ga prišteva med velike beneške mojstre iz obdobja visoke renesanse.

1771 je umrl angleški pesnik in zgodovinar Thomas Gray.

1818 se je rodila angleška pisateljica in pesnica Emily Jane Brontë, ki je napisala roman Viharni vrh.

1871 se je v Vidmu ob Ščavnici rodil literarni zgodovinar in publicist Fran Ilešič. Večino življenja je deloval kot profesor slovenskega jezika in književnosti na zagrebški univerzi, zaman pa je skušal obnoviti in posodobiti ilirizem med Slovenci.

1898 se je v Castelfordu rodil angleški kipar Henry Spencer Moore, glavni predstavnik abstraktne smeri v evropskem kiparstvu. Tega britanskega umetnika so kritiki imenovali za največjega kiparja po Michelangelu. Težil je k sintezi abstraktnih oblik in nadrealističnih psiholoških razmišljanj. Umrl je 31. avgusta leta 1986 v Much Hadhamu.

1909 se je rodil britanski zgodovinar in pisatelj Cyril Northcote Parkinson.

1939 se je rodil ameriški filmski režiser Peter Bogdanovich.

1941 se je rodil kanadski pevec Paul Anka.

1947 se je rodil avstrijsko-ameriški filmski igralec in guverner Kalifornije Arnold Alois Schwarzenegger.

1952 je umrl slovenski pisatelj Ivan Zorec.

1958 se je rodila britanska pevka Catherine "Kate" Bush.

1996 je umrla ameriška filmska igralka francoskega rodu Lily Cluadette Chauchoin, bolj znana kot Claudette Colbert.

2007 je umrl kultni švedski režiser Ingmar Bergman.

2007 je umrl italijanski režiser Michelangelo Antonioni.