Stanko Vraz. Foto:
Stanko Vraz. Foto:
Lovro Janša se je rodil 30. junija 1749. Foto: Narodna galerija
Czeslaw Milosz se je rodil leta 1911.

Svoja dela je poslal Kranjski čbelici, kjer pa jih niso objavili zaradi slabo razumljive jezikovne mešanice. Leta 1835 je želel izdajati slovenski pesniški almanah Cvetlice, pozneje še Metuljčke, vendar pri tem ni imel uspeha. Istega leta je začel sodelovati v zagrebški Danici in se približal Gajevemu ilirizmu. Leta 1838 se je preselil v Zagreb in postal urednik lista Kolo, leta 1846 je postal tajnik Matice Ilirske. Dve leti pozneje, na slovanskem kongresu v Pragi, se je razšel z Gajem. V hrvaščini je izdal zbirke Djulabije, Glasi iz dubrave Žerovinske, Gusle i tambura. Slovenske pesmi so večinoma ostale neobjavljene, teme in motivi so domoljubni, ljubezenski. Edino, kar je objavil v slovenščini, so Narodne pesni ilirske, kjer so bile poleg njegovih pesmi objavljene še pesmi drugih avtorjev, med njimi tudi Prešerna.

1722 se je rodil češki skladtelj Jiři Antonín Benda.

1749 se je v Breznici na Gorenjskem rodil slovenski slikar Lovro Janša. Bil je izredno plodovit v najrazličnejših tehnikah, medtem ko je v olju delal le redko. Največkrat je upodabljal realne in fantastične pokrajine.

1789 se je rodil franoski slikar Emile Jean-Horace Vernet. Slikal je predvsem prizore iz literature, Biblije, navdih pa je našel tudi v Italiji tistega časa, severni Afriki in Bližnjem Vzhodu. Najbolj znane pa so njegove upodobitve francoske vojske in bojev. Nekatera od teh del visijo tudi na stenah gardu Versailles.

1889 so v Ljubljani odkrili spomenik pesniku Valentinu Vodniku. Bronasti kip je delo kiparja Alojza Gangla, postavili pa so ga pred licej, ki so ga po ljubljanskem potresu podrli in uredili Vodnikov trg.

1899 se je rodil ameriški džezovski klarinetist Harry Shields.

1911 se je v Szetejniejah v Litvi rodil poljski pesnik, pisatelj in diplomat Czeslaw Milosz. Začel je z avantgardno poezijo, njegova zbirka Pesnitev o ugaslem času pa je ena prvih del tako imenovanega poljskega katastrofizma. Poleg tega so znane še zbirke Odrešitev, Dnevna svetoba in Zasebne dolžnosti. Leta 1951 je iz Poljske emigriral v tujino, od leta 1956 živi v Združenih državah Amerike. Poleg pesniških zbirk sta izšla še njegova romana Prevzem oblasti, dolina Isse, esej Dežela U in spisi Vrt vrednosti. Leta 1980 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1984 je umrla ameriška dramatičarka Lillian Florence Hellman. Študirala je v New Yorku, kjer je delala kot lektorica pri gledališčih. Napisala je vrsto uspešnih družbeno-kritičnih dram o sodobnem ameriškem življenju z močno tendenco k psihoanalizi. Njena najbolj znana drama je Kobilice (ali Lisičke), ki pripoveduje o reakcionarni družini z ameriškega Juga, v drami Straža na Renu pa je obsodila nacizem. Napisala je tudi več knjig spominov, med njimi Pentimento. Poleg tega sta znani njeni drami Dekliška ura in Jesenski vrt. Rodila se je 20. junija 1907.

2001 je umrl ameriški country kitarist Chet Atkins.