Clint Eastwood je dejaven tudi v političnem življenju, med letoma 1986 in 1988 je bil župan kalifornijskega mesteca Carmel. Foto: EPA
Clint Eastwood je dejaven tudi v političnem življenju, med letoma 1986 in 1988 je bil župan kalifornijskega mesteca Carmel. Foto: EPA
Delo Alessandra Allorija
Allori je upodoil, kako Pluton krade hčerko boginje Ceres.
Franz Joseph Haydn
Haydnova glasba še danes deluje sveže. Foto: EPA
Yoko Ono
Z Lennonom je kar iz postelje posnela pesem Give Peace a Chance. Foto: EPA

1930 se je rodil ameriški igralec, režiser in producent Clint Eastwood.

Je edini igralec, ki se v glavnih vlogah v filmskih uspešnicah pojavlja že pet desetletij zapored in tako velja za filmskega zvezdnika z najdaljšim stažem v zgodovini. V svoji karieri je prejel pet oskarjev, pet zlatih globusov, nagrado igralskega ceha in pet nagrad po izbiri ameriškega ljudstva, med drugim tisto za največjega filmskega zvezdnika vseh časov.

Eastwood je bil v 60., 70. in 80. letih najbolj znan po vlogah grobijanov v akcijskih filmih. Igral je v številnih vesternih in se proslavil v vlogi inšpektorja Harryja Callahana v petih filmih iz serije Umazani Harry, ki so ga povzdignili v večno ikono moškosti.

Za filma Neproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004) je Eastwood dobil oskarja za najboljšega režiserja, tudi njegov zadnji režijsko-igralski izdelek Gran Torino je navdušil kritike. Med njegove najboljše režijske dosežke spada tudi Skrivnostna reka (2003).

1535 se je rodil italijanski slikar Alessandro Allori.

1594 je umrl italijanski slikar Tintoretto.

1656 se je rodil francoski skladatelj in violinist Marin Marais.

1764 je v Ljubljani umrl največji slovenski baročni slikar in najpomembnejši stenski slikar pri nas, Franc Jelovšek. Njegove oljne podobe izžarevajo toplo domačnost, patetiko in kompozicijsko polnost.

1773 se je rodil nemški književnik Ludwig Tieck. Velja za enega izmed utemeljiteljev zgodnje romantike. Umrl je leta 1853.

1809 je umrl znameniti skladatelj Joseph Haydn, ki velja za prvega klasika v glasbi in prvega velikega simfoničnega ustvarjalca. Haydn je eden vidnih predstavnikov dunajskega klasicizma, vodilni ustvarjalec klasicistične simfonije in godalnega kvarteta. Njegova glasba izžareva svežo, nepokvarjeno naravnost, ki še danes deluje prikupno in živo. Haydnov opus je zelo velik. Napisal je 104 simfonije, 83 godalnih kvartetov, 147 godalnih triov, 41 klavirskih triov, 52 klavirskih sonat, številne koncerte ...

1819 se je rodil najvidnejši ameriški pesnik Walt Whitman. Njegove lirske pesmi so zbrane v knjigi Travne bilke. Umrl je leta 1892.

1837 je umrl angleški pantomimik in klovn Joseph Grimaldi.

1848 je umrla francoska pisateljica Eugénie de Guérin.

1854 je v Zagrebu umrl skladatelj Vatroslav Lisinski, avtor prve hrvaške nacionalne opere in utemeljitelj hrvaške umetne glasbe. Lisinski je zavestno iskal svoj izraz v narodnih motivih, zapustil pa je več kot sto raznovrstnih glasbenih del. Njegovo najbolj znano delo je opera Ljubezen in zloba.

1887 se je rodil francoski diplomat in pisatelj, ki je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado, Saint-John Perse.

1931 se je rodila ameriška sopranistka Shirley Verrett.

1945 je umrl nemški filmski režiser Rainer Werner Fassbinder.

1948 se je rodil angleški glasbenik, član skupine Led Zeppelin, John Bonham. Umrl je leta 1980.

1949 se je rodil ameriški igralec Tom Berenger.

1965 se je rodila ameriška filmska igralka Christa Brooke Camille Shields.

1969 sta John Lennon in Yoko Ono posnela pesem Give Peace a Chance, prvi singel, ki ga je kateri od članov skupine The Beatles posnel sam. Pesem sta posnela iz svoje postelje v hotelu v Montrealu.

1976 se je rodil irski igralec Colin Farrell.

1990 so na ameriških tv-postajah prvič predvajali nanizanko Seinfeld.

1995 je umrl slovenski skladatelj Pavel Šivic.

2000 je umrl portoriški glasbenik Tito Puente.