Obožujejo ga ženske, občudujejo ga moški ... samo en je George Clooney. Foto: EPA
Obožujejo ga ženske, občudujejo ga moški ... samo en je George Clooney. Foto: EPA
Giaches de Wert
Giaches de Wert je umrl leta 1596.
Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner se je v avtoportretu upodobil kot vojaka.
Orson Welles
Welles velja za eno najbolj ključnih hollywoodskih imen vseh časov.

Clooneyjeva kariera se je začela strmo vzpenjati, ko je leta 1994 dobil vlogo pediatra Douga Rossa v priljubljeni TV-seriji Urgenca (E. R.), v kateri je vztrajal pet sezon.

A časi "zgolj" televizijske slave so že davno mimo, Clooney je danes eden najvplivnejših in najbolj spoštovanih ljudi v Hollywoodu, osvojil je oskarja in dva zlata globusa, poleg igranja pa deluje tudi kot režiser, producent in scenarist.

Igralec irskega porekla se je rodil v družini zmagovalke lepotnih tekmovanj in novinarja, TV-voditelja in politika Nicka Clooneyja. Njegova teta in stric Rosemary Clooney in Jose Ferrer sta uspešna igralca in George se je že od malih nog na odru in pred kamerami odlično počutil, teta pa ga je spodbujala, naj postane komik.

Clooneyjeva kariera je dosegla vrhunec v času 78. podelitve oskarjev leta 2006, ko je bil nominiran kar za tri zlate kipce: za režijo in scenarij filma Lahko noč in srečno ter za stransko vlogo v Siriani. Tega je tudi dobil. Pa še zanimivost: čedni Clooney je poleg Brada Pitta edini, ki je bil dvakrat razglašen za najbolj seksi moškega na svetu revije People.

1596 je umrl flamski skladatelj Giaches de Wert.

1768 se je rodil znani koroški ljudski pesnik in pisatelj Andrej Šuster Drabosnjak. Najbolj priljubljen je postal s prevodi in priredbami verskih iger.

1861 se je rodil indijski pesnik, nobelovec Rabindranath Tagore (Thakur). Znane so njegove zbirke Žrtveni spevi, Vrtnar, Rastoči mesec in Otrok.

1868 se je rodil francoski pisatelj Gaston Leroux.

1871 se je rodil nemški pisatelj Christian Morgenstern.

1877 je umrl finski pesnik Johan Ludvig Runeberg.

1880 se je rodil nemški slikar Ernst Ludwig Kirchner.

1895 se je rodil ameriški filmski igralec italijanskega rodu, zvezda nemega filma Rudolf Valentino.

1904 se je rodil švedski pisatelj in Nobelov nagrajenec Harry Martinson.

1906 se je rodil portoriški pisatelj Enrique Laguerre.

1915 se je rodil ameriški igralec in režiser Orson Welles. Na newyorškem radiu so leta 1938 predvajali igro mladega režiserja Vojna svetov. Igra je bila režirana in predvajana tako realistično, da so jo poslušalci, ki je niso spremljali od začetka, vzeli resno. Posledice so bile katastrofalne: histerične množice in veliko ranjenih. Čez noč je zaslovel - mnogi so ga slavili kot narodnega heroja, drugi pa so ga hoteli obesiti. Njegova najbolj znana filma sta Tretji človek in Državljan Kane. Umrl je 10. oktobra 1985 v Los Angelesu.

1939 je umrl ruski pisatelj Konstantin Somov.

1940 je bil John Steinbeck nagrajen s Pulitzerjevo nagrado za delo The Grapes of Wrath.

1949 je umrl belgijski pesnik in dramatik Maurice Maeterlinck. Njegovi najpomembnejši deli sta drami Slepci in Peleas in Melisanda. Za svoje literarno delo je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado.

1961 je umrl romunski pesnik, dramatik in filozof Lucian Blaga.

1964 se je rodila ameriška igralka Dana Hill.

1981 je skupina arhitektov in kiparjev enoglasno izbrala projekt Maje Jing Lin, ki ga je izbrala izmed 1.422 predlogov. Po njeni ideji so nato postavili spomenik vietnamskim veteranom v Washingtonu.

1992 je v Parizu umrla nemško-ameriška igralka in pevka Marlene Dietrich. Z vlogo varietejske pevke Lole v filmu Plavi angel je čez noč postala zvezda. Nastopila je v filmih Maroko, Shanghai Express, Angel in Priča obtožbe.

2000 je umrl slovenski slikar Lojze Spacal.