Z njegovim filmom Sanje se je leta 1990 začel canski filmski festival. Foto: EPA
Z njegovim filmom Sanje se je leta 1990 začel canski filmski festival. Foto: EPA
Fortunat Bergant: Portret kostanjeviškega opata Leopolda Busseta. Foto: Narodna galerija
Luciano Pavarotti
Pavarotti je vse do konca ostal eden najbolje plačanih klasičnih pevcev. Foto: EPA

Njegovi najbolj znani filmi so Rašomon, Derzu Uzala, Idiot, Živeti, Sedem samurajev, Krvavi prestol, Skrita trdnjava, Sinjebradec in Sanje. Kurosava je zahodnemu svetu približal japonski film, vplival pa je tudi na mnoge generacije režiserjev z vsega sveta. Med filmskimi ustvarjalci, ki priznavajo njegov vpliv, sta med drugim tudi George Lucas in Sergio Leone.

Kurosava se je svojega prvega filma v kinodvoranah veselil leta 1943, ko so Japonci spoznavali film Sugata Sanširo, njegov zadnji film, Madadajo (Ne še), pa pol stoletja pozneje. Za okoli 30 filmov, ki jih je ustvaril vmes, je japonski režiser, ki se je odlikoval tudi kot scenarist in producent, prejel več nagrad, med drugim francosko legijo časti in oskarja za življenjsko delo.

Kurosava se je rodil 23. marca 1910 v Tokiu, kjer je 88 let pozneje tudi umrl. Zabavnejše spomine nanj so ohranili vsi tisti, ki so kdaj snemali z njim; nanj jih verjetno spomni hrana, saj je bil Japonec znan kot zapravljiv sladokusec, ki je veliko denarja na vsakem snemanju porabil za ogromne količine hrane, s katerimi bi nasitili celo vojsko, ne le filmske ekipe.

1721 se je rodil eden najpomembnejših slovenskih baročnih slikarjev Fortunat Bergant, poznan zlasti po številnih portretih.

1959 je umrl slovenski kipar Karel Putrih.

1962 je umrl nemško-avstrijski skladatelj Hanns Eisler.

1978 je umrla slovenska gledališka in filmska igralka Elvira Kralj.

2007 je po dolgotrajni bolezni na svojem domu v Modeni umrl eden največjih tenoristov 20. stoletja Luciano Pavarotti. Tenorist, ki je na odru stal z največjimi opernimi pevkami, kot so Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Montserrat Caballe in Ileana Cotrubas, je imel tudi do sto koncertov na leto. Svoje nastope pa je pogosto namenjal tudi za dobrodelne namene, kar ga je popeljalo do sodelovanja z znanimi glasbeniki, kot so Joe Cocker, Sting in Mariah Carey. Pavarottiju gre velika zasluga, da je operna umetnost dobila novo veljavo tudi med tistimi ljudmi, ki jih klasična glasba sicer ni kaj dosti pritegnila.