Vinko Globokar pri svojem delu prisega na spontanost in improvizacijo. Foto: Festival Ljubljana
Vinko Globokar pri svojem delu prisega na spontanost in improvizacijo. Foto: Festival Ljubljana
Gustav Mahler
Delo Marca Chagalla. Foto: EPA
George Cukor

Vinko Globokar.

Od trinajstega do dvajsetega leta je živel v Ljubljani, kjer je končal srednjo glasbeno šolo in igral v plesnem orkestru velikana slovenske zabavne glasbe, skladatelja in dirigenta Bojana Adamiča. Leta 1955 je dobil štipendijo in nadaljeval študij na pariškem konservatoriju. Ustvarja vokalno-instrumentalno glasbo, znana dela so Concerto grosso, Laboratorium, Emigranti in druge. Napisal je tudi številne članke o improvizaciji. Vinka Globokarja uvrščamo med vélike glasbenike druge polovice 20. stoletja. Leta 2002 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Ob Globokarjevi 75-letnici je Festival Ljubljana priredil koncert v Cankarjevem domu, na katerem je nastopil tudi slavljenec.

1860 se je na Češkem rodil avstrijski skladatelj Gustav Mahler.

Bil je mojster poznoromantične simfonije, ustvaril jih je kar 9, tudi pesmi za glas in orkester, znana sta cikla Pesmi za umrlo deco in Pesem o zemlji. Bil pa je tudi izredno barvit in dognan v instrumentariju. Umrl je 18. maja leta 1911 na Dunaju.

1875 se je v Tevčah pri Laškem rodil slovenski umetnostni zgodovinar Avguštin Stegenšek, ki velja za začetnika slovenske umetnostno-zgodovinske topografije in spomeniškega varstva.

1884 se je rodil nemško-judovski pisatelj in dramatik Lion Feuchtwanger.

1887 se je v beloruski vasi Ljosno rodil rusko-francoski slikar, grafik, ilustrator, scenograf in eden najpomembnejših judovskih umetnikov Marc Chagall.

Študiral je na carski umetnosti akademiji v Sankt Peterburgu, pozneje si je pridobil štipendijo za študij v Parizu. V domovino se je vrnil leta 1915 in postal komisar za likovno umetnost v Vitebsku, kjer je ustanovil akademijo. V letu 1940 se je pred Nemci umaknil na jug Francije, od koder pa je odpotoval v Ameriko.

Ob Picassu je bil edini živeči slikar, ki so mu pripravili razstavo v Louvru. Veljal je za izredno samosvojega likovnega umetnika, ki se ni pridružil nobeni veljavni smeri. Umrl je leta 1985.

1893 se je rodil najvidnejši hrvaški književnik 20. stoletja in levičarski izobraženec Miroslav Krleža. Med njegova najpomembnejša dela sodijo drame in novele iz cikla Glembajevi, ki sledijo vzponu meščanske družine Glembajevih, njenemu moralnemu nihilizmu ter tudi biološkemu propadu. Cikel poleg estetske dodelanosti nudi celostno dokumentacijo o času vzpona meščanske gospode. Umrl je leta 1981.

1899 se je rodil ameriški filmski režiser George Cukor. Med drugim je režiral filme Zvezda je rojena, My fair lady in Potovanje z mojo teto.

1901 se je rodil italijanski filmski režiser Vittorio de Sica. V filmih se je posvečal težavam ljudi v Italiji po drugi svetovni vojni. Režiral je filme Čistilci čevljev, Tatovi koles, Čudež v Milanu, Umberto D., Neapeljsko zlato, Ciociara, Zakon po italijansko in Vrt Finzi Continijev. Umrl je leta 1974.

1901 je v Zürichu umrla švicarska mladinska pisateljica Johanna Louise Heusser - Spyri. Znana je po vsem svetu, zaslovela pa je z zgodbo o deklici Heidi.

1907 se je v Divači na Krasu rodila slovenska filmska igralka Ida Kravanja - Ita Rina. Leta 1926 je kandidirala za miss Jugoslavije, kjer so jo opazili predstavniki berlinskega podjetja Ostermayer in jo povabili k poskusnemu snemanju. Še istega leta je v vlogi sobarice debitirala v filmu Kaj otroci prikrivajo staršem in se tudi preimenovala v Ito Rino. Njena igralska pot se je strmo vzpenjala, vrhunec pa je dosegla s filmom Erotikon iz leta 1929, ki ga je režiral Gustav Machaty. Postala ena najbolj znanih igralk v 30. letih 20. stoletja, vendar se pred drugo svetovno vojno poročila in prenehala s filmsko kariero. Kot Tamara Djordjevi je umrla v črnogorski Budvi leta 1979.

1921 je umrl slovenski jezikoslovec in folklorist Karel Štrekelj. Preučeval je tudi izvor tujih besed v slovenščini.

1930 je umrl škotski zdravnik in pisatelj sir Arthur Ignatius Conan Doyle, oče detektiva Sherlocka Holmesa. Njegova zdravniška kariera ni bila preveč uspešna, raje se je posvečal pisanju, med drugim je ustvaril zgodovinske drame, ki so bile po krivici spregledani. Rodil se je 22. 5. 1859 v Edinburghu.

1940 se je v Liverpoolu rodil Richard Starkey, znan po imenu Ringo Starr. Leta 1962 je namesto Peta Besta prevzel vlogo bobnarja pri Beatlih. Pri štirinajstih je pustil šolo in nato nekaj časa delal kot natakar na ladji, da bi družini pomagal iz finančnih zagat. Njegovi začetki pri Beatlih niso bili najboljši, saj je njihov takratni menedžer Brian Epstein izrazil kar nekaj pomislekov glede njegovega igranja bobnov. Po Epsteinovih besedah je bilo preglasno. Kar precej časa je razmišljal, da bi ga zamenjal. Po razpadu skupine je, tako kot preostali člani, poskušal ustvariti tudi samostojno glasbeno kariero.

1941 je umrl indijski pesnik, pisatelj in mislec Rabindranath Tagore. Pisal je predvsem v angleščini in bengalščini, dela pa je večinoma tudi sam prevedel. Najbolj znana dela so Vrtnar, Darovanjke, med dramami in romani pa velja omeniti Dom in svet ter Goro. Rodil se je leta 1861. Leta 1913 je prejel Nobelovo nagrado.