Poleg glasbe se je Mama Afrika ukvarjala tudi z zavzemanjem za človekove pravice. Foto: Reuters
Poleg glasbe se je Mama Afrika ukvarjala tudi z zavzemanjem za človekove pravice. Foto: Reuters
Yves Montand
Yves Montand je ena največjih francoskih pevskih legend.
Lojze Kovačič
Lojze Kovačič je krojil vrh slovenskega povojnega pripovedništva. Foto: RTV SLO
Fantazijsko delo Gordona Onslowa Forda
Gordon Onslow Ford je pri delu domišljiji vedno pustil prosto pot.


Južnoafriška pevka je leta 1966 skupaj s Henryjem Belafontejem prejela nagrado grammy za najboljšo folk ploščo. Nekaj ur pred smrtjo je 76-letna Makeba, za katero je bil usoden srčni infarkt, pela v podporo italijanskemu pisatelju in novinarju Robertu Savianu, kateremu zaradi knjige Gomora grozijo s smrtjo.

1664 se je rodil angleški pisatelj Henry Wharton.

1818 se je rodil ruski pripovednik Ivan Sergejevič Turgenjev, sicer eden najpomembnejših predstavnikov ruskega realizma. Zaslovel je z zbirko Lovčevi zapiski o socialnih problemih ruskega kmeta. Od 60 let 19. stoletja je v glavnem živel v zahodni Evropi. Znani so njegovi romani Rudin, Plemiško gnezdo, Očetje in sinovi in v Pričakovanju, novele in povesti Mumu, Pomladne vode, Prva ljubezen in drama Mesec na vasi.

1835 se je v Dvorjah pri Cerkljah rodil slovenski skladatelj in organizator glasbenega življenja Davorin Jenko. Napisal je 31 spevoiger in 200 samospevov, najbolj pa je znan po nekdanji slovenski himni Naprej, zastave Slave.

1853 se je rodil ameriški arhitekt Stanford White.

1880 se je rodil angleški arhitekt sir Giles Gilbert Scott.

1913 se je rodila igralka Hedy Lamarr.

1918 je umrl francoski pesnik poljsko-italijanskega rodu Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky, znan kot Guillaume Apollinaire. Z opuščanjem ločil, svobodno igro prispodob in domislic iz podzavesti je v književnost uvedel kubizem.

1928 se je rodil pisatelj Lojze Kovačič, čigar dela predstavljajo enega od vrhov slovenske povojne proze.Kovačič se je rodil v Baslu v družini švicarske matere in slovenskega očeta. leta 1938 se je z družino preselil v Slovenijo, kjer so imeli med vojno in po njej kot sumljive osebe nenehne težave z oblastjo. Večino časa je bil zaposlen kot umetnostni in lutkovni pedagog v Pionirskem domu v Ljubljani, skoraj vse življenje pa se je ukvarjal tudi s pisanjem.

V Kovačičevih delih je mogoče veliko izvedeti o njegovem življenju. Njegova dela se glede na datum nastanka uvrščajo v socialni realizem in moderno pripovedništvo, pa tudi v mladinsko književnost (Zgodbe iz mesta Rič Rač, Najmočnejši fantek na svetu), njegovi najpomembnejši naslovi pa so Deček in smrt, Resničnost, Pet fragmentov, Prišleki in Otroške stvari. Za svoj opus je prejel številne nagrade, posthumno tudi kresnika za Otroške stvari. Umrl je 1. maja 2004.

1929 se je rodil madžarski pisatelj in Nobelov nagrajenec Imre Kertész.

1940 je bila v Barceloni premiera Joaquina Rodriga Concierto de Aranjuez.

1953 je umrl valižanski pesnik Dylan Thomas.

1986 je umrl argentinski pisatelj Jorge Luis Borges.

1991 je umrl francoski igralec in šansonjer Yves Montand.

1997 je ob 17.30 po greenwiškem času začel oddajati BBC News 24.

2003 je umrl angleški slikar Gordon Onslow Ford.