Rubens: Daniel v levjem brlogu. Foto:
Rubens: Daniel v levjem brlogu. Foto:
Primož Trubar
Primož Trubar se je rodil leta 1508.
Luigi Pirandello.
Matej Sternen
Sternen je znan predvsem po svojih impresionističnih podoboah ženskih figur. Foto: Mestni muzej Ljubljana

Sprva so nanj vplivali romanisti. Rubens je združil flamsko tradicijo in vplive italijanske umetnosti, kjer se je srečal z antičnimi spomeniki, slikarstvom visoke renesanse in rimskim zgodnjim barokom. Njegov vpliv v evropskem slikarstvu je bil izredno velik. Ugleden položaj mu je prinesel tudi obilico naročil, tako da jim je lahko bil kos samo ob pomoči velike delavnice. Znani učenci in pomočniki so ustvarjali po njegovih osnutkih. Rubens je bil dolga leta tudi v diplomatski službi španske krone. Umrl je leta 1640 v Antwerpnu.

1586 je v Derendingenu je v starosti 78 let umrl utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika, pisec prve slovenske knjige in prevajalec Svetega pisma Primož Trubar. Šolal se je na Reki, v Salzburgu, zasebni šoli škofa Bonoma v Trstu in na dunajski univerzi. Po posvetitvi v duhovnika je bil vikar v Laškem, pridigar v Ljubljani, tajnik Bonoma in beneficiat svetega Maksimiljana v Celju. V pregnanstvu je živel od leta 1547 do 1561. Za širjenje protestantizma med rojaki je poskrbel s pisano besedo Katekizem in Abecedarij, prevodi odlomkov Svetega pisma in slovenskim koledarjem. Tik pred smrtjo je prevedel še Lutrovo Hišno postilo.

1831 se je rodil avstrijski violinist, skladatelj in dirigent Joseph Joachim.

1867 se je rodil italijanski dramatik in komediograf Luigi Pirandello. Je začetnik modernega gledališča, znane so njegove komedije Šest oseb išče avtorja, Nocoj bomo improvizirali in Kaj je resnica, napisal je dramo Henrik IV in avtobiografski roman Pokojni Matija Pascal. Leta 1934 je prejel Nobelovo nagrado. Umrl je leta 1936.

1904 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil slovenski pisatelj, publicist in pesnik Ludvik Mrzel. Objavljal je pod psevdonimom Frigid. Študiral je medicino in slavistiko, preživljal se je z novinarstvom. Leta 1943 se je odpravil v partizane, kmalu so ga ujeli Nemci in odpeljali v Dachau. Po vojni je bil imenovan za upravnika SNG Maribor. Na dachauskih procesih je bil obsojen na 12 let zapora. Znani deli sta Luči ob cesti in Bog v Trbovljah. Umrl je 28. septembra 1971 v Ljubljani.

1913 se je rodil avstrijski filmski režiser Franz Antel.

1926 se je rodil ameriški filmski režiser Melvin Kaminsky, bolj znan pod psevdonimim Mel Brooks. Med drugim je režiral tudi filma Mladi Frankenstein in Tišina, smejemo se.

1949 je umrl slovenski impresionistični slikar Matej Sternen, ki se je leta 1870 rodil v Vrhniki. Sprva se je šolal v Krškem, nato pa je štiri leta obiskoval Državno obrtno šolo v Gradcu, kjer se je seznanil z Ivanom Groharjem in Jožetom Plečnikom, kateremu je pomagal pri risanju. Šolanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je najprej obiskoval umetnoobrtno šolo, nato pa študij nadaljeval na dunajski Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih L'Allemandu in Pochwalskem. V Ljubljani se je naselil po 1. svetovni vojni, kjer je leta 1921 postal profesor risanja na oddelku za arhitekturo tehnične fakultete v Ljubljani, deloval pa je tudi kot odličen restavrator.

1980 je umrl baskovski pianist, skladatelj in dirigent José Iturbi.