Edgar Degas: Absint. Foto:
Edgar Degas: Absint. Foto:
Delo Johna Martina.
Brian May
Brian May (desno) je v eni od svojih pesmi zapisal, da 'se zaradi debeloritih deklet svet vrti'.

se je v Parizu rodil francoski slikar in kipar Edgar Hilaire Germaine de Gas, bolj znan kot Edgar Degas.

Motivi njegovih slik med drugim zajemajo podobe iz sveta plesalk, gledališča in konjskih dirk. Slogovno uvrščanje dela Edgarja Degasa predstavlja umetnostnim zgodovinarjem tudi danes velik problem. Čeprav namreč velja za impresionista, ni Degas nikoli razvil tehnike pikčastih potez ali kratkih in zabrisanih potez s čopičem, iz katerih se podoba izkristalizira šele pri pogledu od daleč.

A Degasja ne moremo uvrstiti tudi v noben drug slog, zato lahko rečemo, da je impresionist še najmanj napačna oznaka Edgarja Degasa. Njegova umetnost se je sicer razvila pod vplivom slikarstva Jeana Augusta Dominiqua Ingresa in japonskega slikarstva. Degas je umrl leta 1917

1789 se je rodil angleški slikar John Martin.

1819 se je rodil najpomembnejši švicarski pisatelj Gottfried Keller, predstavnik poetičnega realizma. Njegovi najbolj znani deli sta avtobiografski roman Zeleni Henrik in Züriške novele.

1893 se je v Bagdadiju rodil Vladimir Vladimirovič Majakovski, ruski pesnik in dramatik ter vodja futuristov. Ustvaril je komediji Velika Žehta in Stenica, z Misterijem buffo je naredil poskus nove dramatike. V Moskvi je 14. aprila 1930 naredil samomor.

1896 se je rodil škotski pisatelj Archibald Joseph Cronin.

1947 se je rodil britanski kitarski virtuoz Brian May, znan predvsem kot šlan skupine Queen. Poleg njegovih solov svet pozna tudi tip kitare, Red Special, ki ga je s pomočjo svojega očeta razvil in patentiral May. Napisal je nekaj najbolj znannih uspešnic Queenov, med drugim antologijsko We Will Rock You, pa tudi Fat Bottomed Girls, Tie Your Mother Down, Who Wants to Live Forever in I Want It All.

1984 je umrl hrvaški skladatelj Marko Tajčević. Ustvarjal je pretežno krajša glasbena dela, med katerimi so posebej zaslovele klavirske miniature sedmih balkanskih plesov. Poleg skladb za klavir je zložil tudi precej zborovskih pesmi.

1985 je umrl poljski pisatelj Janusz Andrzej Zajdel.