Angelina Jolie 4. junija praznuje rojstni dan. Foto: EPA
Angelina Jolie 4. junija praznuje rojstni dan. Foto: EPA
Marjan Kozina je z glasbo opremil tudi film Kekec.
Nagrada, poimenovana po Josephu Pulitzerju, je največje priznanje, ki si ga za svoje delo lahko prislužijo ameriški novinarji.
The Rolling Stones
The Rolling Stones Satisfaction na koncertih prepevajo še danes. Foto: EPA

Igrala je v filmih Hackers, Gia, Lara Croft: Tomb Raider, Lara Croft – Zibelka Življenja, Zbiralec življenj, Kraljestvo morskega psa ... Oskarja je dobila za stransko vlogo v filmu Nore in svobodne, v katerem je zaigrala ob Winoni Ryder, pohvali pa se lahko še s tremi zlatimi globusi.

Njen oče je znani igralec Jon Voight, ki se je v mladih letih proslavil z vlogo v kultnem Polnočnem kavboju. Kljub odraščanju z oznako "zvezdnikova hči" pa Angelina ni želela, da bi ji očetov priimek zagotovil uspešno igralsko kariero (hkrati pa z očetom nista v dobrih odnosih) in se je leta 2002 tudi uradno "znebila" priimka Voight.

V zadnjih letih, še posebej od začetka romantične zveze z enim največjih hollywoodskih zvezdnikov, Bradom Pittom, s katerim imata tri posvojence in eno biološko hčerko, v kratkem pa pričakujeta še dvojčici, Angelinino zasebno življenje polni rumeni tisk, kar pa lepotica s pridom uporablja v humanitarne namene.

1907 se je rodil slovenski skladatelj, glasbeni pedagog in publicist Marjan Kozina. Študiral je v Ljubljani, na Dunaju in v Pragi.


Deloval je v ljubljanski in zagrebški operi, vodil zbor v Mariboru in bil docent na Glasbeni akademiji v Beogradu. Njegovo ustvarjalno delo zajema klavirske skladbe, simfonična dela, kantate, bele in zborovske pesmi. Napisal je opero Ekvinokcij, med samospevi moramo izpostaviti Pomladno romanco, Težak, grenak je ta čas, Našo barako zamelo je in druge.

Leta 1946 je začel pisati simfonijo, ki predstavlja ciklus štirih simfoničnih pesnitev z naslovi Ilovna gora, Padlim, Bela krajina in Proti morju. Kot celota je bilo delo prvič izvedeno leta 1967. Pisal je tudi filmsko glasbo za prvi slovenski film Na svoji zemlji in za Kekca.

1917 so podelili prve Pulitzerjeve nagrade. Laura E. Richards in Maude H. Elliott sta skupaj s svojo asistentko Florence Hall prejeli nagrado za biografijo z naslovom Julia Ward Howe. Jean Jules Jusserand je prejel nagrado za zgodovinsko knjigo Z Američani iz preteklosti in prihodnosti (With Americans of Past and Present Days), Herbert B. Swope pa je postal najboljši reporter. Napisal je New York World.

1929 je George Eastman predstavil prvi barvni film.

1932 se je rodil ameriški igralec John Barrymore Jr.

1930 se je rodila ameriška džezpevka in igralka Morgana King. Nastopala je v filmih Boter, Boter 2 in Čas za spomine.

1944 se je rodila pevka Michelle Phillips, ki je nastopala v skupini The Mamas and the Papas. Najbolj znane pesmi te skupine so: California Dreamin’, Monday, Monday, I Saw Her Again, Words of Love, Dedicated to the One I Love, Creeque Alley.

1954 se je rodil ameriški igralec Keith David, nastopil je v filmih Mrtvi predsedniki, Hitri in mrtvi, Zadnji izobčenec, Platoon, Planet teme, Oni živijo, Možje časti ...

1964 je skupina The Beatles začela svetovno turnejo v danskem Copenhagnu.

1965 je skupina The Rolling Stones izdala album Satisfaction.

1966 se je rodila mezzosopranistka Cecilia Bartoli. Nastopila je v operah Seviljski brivec, Pepelka, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Le nozze fi Figaro, Orfej in Evridika ter v filmih Seviljski brivec, Mozart: Requiem, Pepelka, Così fan tutte.

1971 se je rodil ameriški igralec Noah Wyle, najbolj znan po nastopih v Urgenci. Tam je bil prepričljiv kot zdravnik John Carter, v tej uspešni zdravniški seriji pa je vztrajal kar enajst sezon. Vloga Johna Carterja mu je prinesla pet nominacij za nagrado emmy.

1984 je pevec Bruce Springsteen izdal singel Born in the U. S. A. Pesem Born in the U. S. A., ki jo je Springsteen tudi napisal, govori o posledicah vietnamske vojne. Pesem je Bruce sicer napisal že leta 1981, ko ga je navdihnil režiser Paul Schrader, ki je nameraval posneti film z isto tematiko. Leto pozneje je Springsteen pesem predelal in jo posnel z zasedbo E Street Band, na albumu z enakim naslovom - Born in the U. S. A. pa je izšla šele čez dve leti. Pesem Bruce, znan po svojem levičarskem razmišljanju, prepeva tudi ob različnih priložnostih, ko želi izraziti svoje nezadovoljstvo s politiko ZDA.

1985 je umrl slovenski arhitekt Edo Mihevc.