Pogum je v kinodvoranah prinesel več kot pol milijarde dolarjev zaslužka. Foto: Kolosej
Pogum je v kinodvoranah prinesel več kot pol milijarde dolarjev zaslužka. Foto: Kolosej
Pogum
Meridini materi grozi, da bo po dveh dneh za vselej ostala ujeta v telesu medveda. Foto: Kolosej

Zgodba pripoveduje o neustrašni in svojeglavi škotski princesi Meridi (glasova Kelly Macdonald in Ula Furlan). Rdečelasa junakinja nima težav s fizičnimi podvigi (kot sta lokostrelstvo in plezanje), s katerimi izraža svojo svobodo. Manj uspešna pa je na področju svoje osebne svobode - njena mama Elinor (Emma Thompson in Maja Boh Hočevar) se jasno in odločno drži protokola in pravil, ki jasno določajo Meridino prihodnost.

Med temi jasno začrtanimi tirnicami je tudi Meridina poroka, za njeno roko se borijo trije mladeniči, ki so v lokostrelsko areno vstopili bolj ali manj pod prisilo svojih očetov.

Osrednji del zgodbe predstavlja odnos med Merido in njeno materjo. Ta s svojo vlogo sledenja tradiciji še kako opredeljuje patriarhalni sistem, v katerega bi vsi tako radi vkalupirali rdečelaso princeso.

Naslovni pogum tako ne označuje Meridinih fizičnih sposobnosti, pač pa njeno odločnost, da prekine patriarhalno tradicijo, četudi za ceno odnosa z družino. A če ima Merida pogum, da zakoraka v "neznano", potrka na vrata čarovnice, pri kateri kupi urok, ki spremeni njeno mater v medveda, ustvarjalci le niso tako pogumni, saj stopijo na vse preveč predvidljivo pot.

Junakinja Poguma si pomaga z magijo, ki pa ironično manjka samemu izdelku, le spomnimo se zadnjih presežkov, kot so bili Wall-E in V višave. Sporočilo, solidna animacija in zabavni liki v podobi treh mlajših Meridinih bratov je tisto, po čemer si bomo zapomnili izdelek.

Ocena: 3, piše: Slavko Jerič

Pogum (Brave)

ZDA, 2012

Režija:
Mark Andrews, Brenda Chapman in Steve Purcell
Scenarij: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell in Irene Mecchi
Igrajo (glasovi): Kelly Macdonald/Ula Furlan, Emma Thompson/Maja Boh Hočevar, Billy Connolly/Boris Kobal, Julie Walters/Marjana Brecelj ...

Žanr:
animirani film
Dolžina: 1 ura in 40 minut
Premiera: svetovna - 10. 6. 2012, slovenska - 20. 9. 2012

Proračun
: 185.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 515.893.740 ameriških dolarjev (na dan 14. 10. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB