Učitelj je bil na zadnji podelitvi oskarjev nominiran za najboljši tujejezični film. Foto: Uradna stran filma
Učitelj je bil na zadnji podelitvi oskarjev nominiran za najboljši tujejezični film. Foto: Uradna stran filma

Zgodba je postavljena v Montreal, kjer osnovnošolce pretrese samomor njihove učiteljice, ki se je obesila v učilnici. Nastali položaj izkoristi nezaposleni učitelj Bashir Lazhar (Mohamed Said Fellag), ki se takoj po dogodku javi, da bi zasedel prosto delovno mesto.

Lazhar ima s svojimi učnimi metodami, ki si jih je pridobil v Alžiriji, na začetku precej težav pri navezovanju stikov s svojimi učenci. Težave s prebolevanjem nesrečnega dogodka imata predvsem učenca Alice in Simon, ki sta videla truplo nekdanje učiteljice.

Učitelj je večplastna zgodba. Na eni strani pripoveduje o žalovanju. S tem se morajo spopasti otroci, ki so soočeni s samomorom, z razvojem filma pa vse večje mesto pripada tudi samemu Lazharju, ki počasi razkriva svojo temačno preteklost, ki v resnici ni povezana s poučevanjem, ampak z žalovanjem.

Režiser Philippe Falardeau, ki je zgodbo napisal in posnel po gledališki igri, uspešno vnaša fragmente iz drugih zgodb in tem, ki so obarvane politično (Alžirija), pri tem pa v pravih količinah dodaja ščepec humorja in vizualne prijeme, ki dajejo opazen ton celemu izdelku. Pri tem mu še kako pomaga Mohamed Said Fellag, ki naslovnemu liku vlije dušo in srce. S svojo mimiko in odnosom do otrok kaže na večplastnost in skrito bolečino.

Navsezadnje pa Učitelj nevsiljivo priča tudi o sami funkciji šole in izobraževalnega sistema. Učitelj naj ne bi bil le prenašalec znanja, ampak tudi pedagog, ki otroka posluša, mu svetuje in mu pomaga v težkih trenutkih.

Ocena: -5, piše: Slavko Jerič

Učitelj (Monsieur Lazhar)

Kanada, 2011

Režija:
Philippe Falardeau
Scenarij: Philippe Falardeau
Igrajo: Mohamed Said Fellag, Sophie Nelisse, Emilien Neron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart, Jules Philip ...

Žanr:
drama
Dolžina: 1 ura in 34 minut
Premiera: svetovna - 8. 8. 2011, slovenska - 27. 9. 2012 (Kinodvor)

Proračun
: /
Prihodek: 3.295.997 ameriških dolarjev (na dan 4. 10. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB