Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Tudi na Hrvaškem ogorčen protest proti kontroverzni Frljićevi predstavi
Več sto protestnikov je pred poslopjem hrvaškega narodnega gledališča v Splitu nasprotovalo nocojšnji uprizoritvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje.
16

Kultura

Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo
Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo. V pismu, naslovljenem na direktorja filharmonije Damjana Damjanoviča, je izrazil svoje obžalovanje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč.
30

Kultura

Oliver Frljić: "HDZ še naprej izvaja poglobljeno fašizacijo družbe"
Na včerajšnje burno dogajanje v Splitu ob uprizoritvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje se je že odzval režiser Oliver Frljić, ki je bil takrat sicer v Nemčiji, vendar je pozorno spremljal, kaj ...
26

Kultura

Filmska recenzija: Ko ljubezni ni več
Kako lahko bi bilo eksploatirati čustva in sentimentalnost v filmu, ki izriše ločitev nekoč složnega, zdaj pa zastrupljenega zakonskega para.
2

Kultura

Filmska recenzija: Mali šef
Tim Templeton je živahni sedemletni fantič z bujno domišljijo in staršema, ki si kljub obilici službenih obveznosti vedno vzameta čas za skupne pustolovščine in nikoli, ampak res prav nikoli, ne ...
1

Kultura

Prva skupna knjiga dveh velikih umetnikov - Tomaža Šalamuna in Metke Krašovec
" Za ustvarjanje potrebuješ veliko samosti in prostora, " je na današnji predstavitvi knjige Šepetanje poudarila slikarka Metka Krašovec.

Kultura

Nad Havano bedijo orjaški otroci kot simbol upanja
Orjaški črno-beli portreti otrok, ki so se pred približno dvema letoma začeli pojavljati na zidovih v predmestju Havane, so delo kubanskega umetnika Maisela Lopeza.
1

Kultura

Umetnine pod drobnogledom: ko je treba reševati novejša dela
Kako povabiti domačo in tujo javnost, da posveti pozornost pomenu razmišljanj in željá posameznih avtorjev ob hranjenju, vzdrževanju in reševanju umetnin, ki so jih ustvarili?

Kultura

Dramski umetniki "ga-gajo za svoje pravice"
Jernej Šugman, Tina Vrbnjak, Iva Babić, Aljaž Jovanović, Blaž Šef in Marko Mandić so le nekateri od igralcev, ki v sklopu akcije Mednarodnega združenja igralcev (Fia) "gagajo za svoje pravice" in ...

Kultura

Hitri, drzni - in neuničljivi: franšiza bo dobila podmladek
Najbrž ni nobeno presenečenje, da bo skušala filmska industrija do zadnjega centa izkoristiti nepojenjajoči uspeh franšize Hitri in drzni : v delu so že načrti za spin-off franšizo, obzgodbo, v ...
7

Kultura

Hillary Clinton - gostja presenečenja na premieri okoljevarstvenega filma
Hillary Clinton, ki se po novembrskem porazu na ameriških predsedniških volitvah ogiba javnih nastopov, je bila pretekli konec tedna gostja presenečenja na newyorškem festivalu Tribeca.
8

Kultura

Slovo pisca, ki je v popravljanju motorja našel metafizično razsežnost
Umrl je ameriški pisec Robert Pirsig, avtor vplivnega filozofskega romana Zen in umetnost vzdrževanja motornega kolesa: raziskovanje vrednot. Star je bil 88 let.

Kultura

Stoletje kraljice džeza oziroma prve dame pesmi Elle Fitzgerald
" Edino, kar je boljše od petja, je še več petja, " je nekoč dejala ameriška pevka Ella Fitzgerald, ki bi danes praznovala 100 let.
1

Kultura

Plečnikova nagrada za Materinski dom Ljubljana
Letošnji dobitniki Plečnikove nagrade so Rok Jereb, Blaž Budja in Nina Majoranc, ki so prepričali z Materinskim domom Ljubljana.
4

Kultura

Moderna galerija "rekonstruira" zadnji bienale pred razpadom Jugoslavije
V Moderni galeriji bo v sredo vrata odprla zadnja od štirih razstav, posvečenih umetnosti in njenim prostorom v 80. letih prejšnjega stoletja.

Kultura

Michael Moore
Enačba je preprosta. Imenuje se ameriška enačba. Pobebavi prebivalstvo, spremeni jih v nerazgledane butce. Nevednost vodi v strah, strah vodi v sovraštvo. Trump je obvladal ta del enačbe.
1

Kultura

Ivan Dobnik: Magični pesniški izreki
" Napiši v noč. / Napiši v veter… " je Ivan Dobnik, pesnik, urednik in prevajalec, ki je dosledno zapisan svojemu poslanstvu in ga v pesmih neredko izpoveduje, začel pesniško zbirko z zgovornim ...

Kultura

Ankaranski bralci dočakali svojo knjižnico
Ob spremljavi haikujev Vanje Pegana bodo v Ankaranu drevi slovesno odprli stalno knjižnico, ki po besedah ankaranskega župana Gregorja Strmčnika pomeni velik preskok v dostopnosti knjige in ...
10

Kultura

V 110 let starem pianinu odkrili kup viktorijanskih novcev
V grofiji Shropshire v osrednji Angliji je v pozabljenem pianinu uglaševalec odkril pravi arheološki zaklad.
3

Kultura

Konec neke TV-ere: slovo Punc, serije, ki je navduševala in razdvajala
V zadnjem tednu se je bilo težko izogniti člankom, analizam in kolumnam na temo Punc , HBO-jeve serije, ki je pet let na malih zaslonih secirala koncept sodobne mlade ženske in (nemalokrat ...
15
Kazalo