Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Ognjišče: islandska drama o prvi ljubezni, ki je navdušila občinstvo Liffa
Po izredno tesnem boju in preobratu v zadnji etapi je s povprečno oceno občinstva 4,79 v "tekmovanju priljubljenosti" na Liffu zmagala islandska drama Ognjišče.
5

Kultura

Liffe: Ko izgubiš vse
Drama, ki ob mojstrski režiji Xavierja Legranda občasno prehaja v grozljivko, je eden tistih filmov , ob katerem iz kinodvorane odhajate z veliko kepo v želodcu.
4

Kultura

"Kdor bere pisma Abelarda in Heloize, ne bo govoril o mračnem srednjem veku"
Pri Celjski Mohorjevi družbi je v prevodu Andreja Capudra in Mateje Švajncer izšel esej francoskega filozofa Etienna Gilsona, ki se loteva znane srednjeveške zgodbe o Heloizi in Abelardu.
1

Kultura

Na pohodu je Franček, mlajši brat slovarskega portala Fran
Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC-ju SAZU-ju pripravljajo nov jezikovni portal Franček , ki bo osnovnošolcem in dijakom namenjena različica slovarskega portala Fran.

Kultura

Policija zasegla ukradene osebne dnevnike Johna Lennona
V policijski raciji v Berlinu so odkrili ukradene dnevnike in druge osebne predmete, ki so nekoč pripadali slavnemu beatlu Johnu Lennonu.

Kultura

Z gostijo v deželi branja svoj dan praznujejo slovenske splošne knjižnice
Vseh 58 splošnih knjižnic, ki s svojimi enotami delujejo v 271 krajih po Sloveniji, se je pridružilo praznovanju dneva splošnih knjižnic, ki prinaša strokovna vodstva, svetovanja, delavnice in ...

Kultura

Foto: Kaj razodeva muzej, posvečen knjigi vseh knjig
Te dni je v nekdanjem skladišču v bližini osrednjega nakupovalnega središča v glavnem mestu ZDA svoja vrata odprl sicer živopisen Muzej Biblije, ozadje katerega pa ni povsem brezmadežno.
4

Kultura

Kako v dvoje odplesati solo, namenjen dvema glasovoma?
V plesni predstavi Solo za dva glasova bo na odru zaživela plesna interpretacija pesnitve mehiškega nobelovca Octavia Paza, ki so jo avtorji zavestno vpeli v sedanjost.

Kultura

Šubičeva nagrada za življenjsko delo restavratorki Gojki Pajagič Bregar
Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju ohranjanja, predstavljanja in populariziranja tekstilne dediščine je prejela Gojka Pajagič Bregar.

Kultura

Fundacija Ane Frank po novem lastnica še ene hiše njene družine
" Za fundacijo je pomembno, da dom, v katerem je Ana Frank živela v 30. letih, ostane nedotaknjen in da se zanj skrbi na primeren način, " je povedala Annemarie Bekker, predstavnica fundacije Ane ...
5

Kultura

Spust v pekel z Mansonovimi dekleti
Že dolgo napovedovana indiedrama o Charlesu Mansonu se končno premika s stopnje predprodukcije: snemanje se bo začelo v februarju prihodnje leto.
9

Kultura

Na misiji obujanja raznolikosti dediščine v Pakistanu tudi 1.700 let star speči Buda
Pakistan je javnosti predstavil ostanke starodavnega budističnega najdišča, pri čemer je šlo za del pobude za razvoj turizma in projekta spodbujanja religijskega sožitja v regiji, ki ga je skalila ...

Kultura

Nov trenutek slave za Mansona: O umorih bo snemal Tarantino
Quentin Tarantino bo v svojem novem projektu osvetlil ozadje okrutnih umorov, ki so jih konec 60. zagrešili člani hipijevskega kulta, zbranega okrog Charlesa Mansona.
8

Kultura

Vodomec filmu Columbus, občinstvu najljubše Ognjišče
Liffova nagrada vodomec gre estetizirani drami Columbus , ki po mnenju žirije dokazuje, da filmi niso samo refleksija težkih časov, temveč so lahko tudi zatočišče pred njimi.
2

Kultura

Režiserke na Liffu
Danes si že kar težko predstavljamo, da so ne tako dolgo nazaj na področju filma – in še prav posebej na področju filma kot industrije – vladale izrazito drugačne razmere.
3

Kultura

Na 30. Čufarjevih dnevih zmagala Fofitejeva drama Kos
Na Jesenicah je na 30. Čufarjevih dnevih nagrado za najboljšo predstavo dobila drama Kos v izvedbi KUD Fofite Medvode.

Kultura

Liffe: Trije plakati pred mestom
Trije plakati pred mestom so na prvi pogled tiste vrste "navdihujoči" film o osebnostni rasti in spravi, s kakršnimi nas Hollywood vsako leto pita v odštevanju do oskarjev.
3

Kultura

Predstava o kritiku stvarnosti, ki je gledal čez okvire časa - Cankarju
Avtorji iz projekta Cankar v stripu Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza in Žiga X Gombač bodo drevi premierno uprizorili gledališko-stripovski performans Cankar strip.

Kultura

Nagrada piranesi za kapelo Salgenreute v Krumbachu
Piranski dnevi arhitekture (PIDA) se v jubilejnem letu posvečajo temi časa kot enega bistvenih gradnikov arhitekture.
1

Kultura

Še nikoli videni Tutankamonovi predmeti po skoraj stoletju zapustili depo
V Kairu so odprli razstavo, na kateri so na ogled postavili še nikoli prej v javnosti videne dragocenosti iz slavne Tutankamonove grobnice - in to po skoraj celem stoletju ne ravno skrbnega ravnanja ...
2
Kazalo