Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Zmaga slovenskega zbora Carmen manet na Evrovizijskem zboru leta 2017
Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja za zborovske pevce Evrovizijski zbor leta, ki je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU-ja.
18

Kultura

Milanska elita v Scali zgrožena nad turisti v kratkih hlačah
Verjetno najslovitejša in gotovo ena najprestižnejših opernih hiš na svetu, milanska La Scala, od obiskovalcev pričakuje določeno mero dekoruma.
32

Kultura

Slovo Johna Hearda, znanega kot "oče iz filma Sam doma"
Pri starosti 72 let je umrl ameriški igralec John Heard, ki se je večini vtisnil v spomin po vlogi očeta Kevina McAllisterja v obeh delih velike uspešnice 90. let preteklega stoletja Sam doma.
2

Kultura

Na Novem Beogradu raste mogočen kitajski kulturni center
Kot napovedujejo v Beogradu, bo kulturna ponudba srbske prestolnice čez leto in pol še bolj mednarodno obarvana, saj naj bi do takrat zrasel kitajski kulturni center.
21

Kultura

John Malkovich v Ljubljani: "Prezaposlen sem, da bi me zanimala politika"
Ga je katera igralska vloga v karieri posebej zaznamovala? "Niti ne." Podaljšani vokali, rahlo pojoča intonacija.
17

Kultura

Dalíjevi brki: še vedno privihani pod ravno pravim kotom
Saga z izkopavanjem trupla Salvadorja Dalíja, ki mu bodo (ali pa ne) skoraj trideset let po smrti pripisali očetovstvo, je v poletnem zatišju dobila skoraj pretirane razsežnosti.
10

Kultura

Umetniške dejavnosti na zdravniško predpisan recept?
Sodeč po poročilu dveletne britanske raziskave bi lahko zdravniško predpisovanje umetniških dejavnosti vodilo v drastično znižanje hospitalizacij.
2

Kultura

Letni kino Silvana Furlana vabi na projekcije pod milim nebom
Romantična komedija Dotik vode režiserke Solveig Anspach odpira peto sezono Letnega kina Silvana Furlana, ki bo ponudila deset brezplačnih filmskih večerov, na katerih si bo mogoče ogledati 20 ...
1

Kultura

Foto: Demogorgoni, Batmani in zombiji preplavili Comic-Con
Po San Diegu se v teh dneh zombiji iz Živih mrtvecev umikajo zmajem iz Westerosa, humanoidni roboti iz Westworlda pa srečujejo grozljive Demogorgone iz serije Stranger Things.
8

Kultura

Jezikovni spletovalec: "Dekle je po vodo šlo …" ali "Dekle je po vodo šla …"?!
Naravni spol nekaterih besed v slovenskem jeziku se ne ujema s slovničnim ‒ kljub temu pa je ta v slovenščini zelo pomemben!
40

Kultura

Veliko zlato areno iz Pulja odnaša Kratki izlet - film, ki ga je občinstvo ocenilo najslabše
" Sodobna eksistencialistična alegorija ", kakor opisujejo celovečerec Kratki izlet režiserja Igorja Bezinovića, je festivalska žirija izbrala za najboljši film letošnjega filmskega festivala v Pulju.

Kultura

Dialog s tišino, kot ga vzpostavljajo libanonski rezidenčni umetniki
" Ko smo prispeli sem, je bilo zelo mirno za mesto. To me je presenetilo, ker sem si evropsko mesto predstavljala drugače. A po drugi strani je tu vse tako blizu in domače, ker ni preveč prometa, ...

Kultura

Žabec Kermit in Gospodična Pujsa se z razširjeno družbo razkazujeta v New Yorku
V New Yorku odpirajo stalno razstavo stvaritev lutkarja Jima Hensona, najbolj znanega po stvarjenju likov Muppet Showa in Sezamove ulice , kar pa je na žalost časovno sovpadlo z nedavno odpustitvijo ...

Kultura

Še pet let za Luko Jurija na čelu pokrajinskega muzeja Koper
Kljub očitkom na račun direktorske samovolje Luke Jurija, vrsti nepravilnosti pri vodenju muzeja, spora med zaposlenimi in direktorjem, v katerega je poseglo tudi ministrstvo za kulturo, je ...
21

Kultura

95 let večno mladega Demetra Bitenca, na filmu pogosto odetega v nemške uniforme
" V filmu so združeni glamur, industrija in umetnost. Ne veš pa, kaj prevlada. A brez tega filma dejansko ni. Ljudje, ki se ne poznajo, se pri snemanju filma združijo v združbo, ki ima isti interes: ...

Kultura

Ko srečanje osebnih tem s konceptualnim pogledom porodi fotografijo
V mariborskem UGM Studiu odpirajo razstavo, naslovljeno Iz okvirja , ki je rezultat intenzivne fotografske delavnice s Klavdijem Slubanom, na kateri se je kalilo 16 fotografov in fotografinj.

Kultura

HBO-jev adut za čas po Igri prestolov: kontroverzna serija Confederate
Avtorja HBO-jeve orjaške fantazijsko-srednjeveške uspešnice Igra prestolov sta za kabelsko televizijo ustvarila novo serijo.
27

Kultura

Igor Stravinski
"Vsak ima nos. Nos voha in izbira. Umetnik je preprosto neke vrste pujs, ki vohlja za tartufi."

Kultura

Ptuj v znamenju glasbe: spet je čas za festival Arsana
Britanska vokalna zasedba The Swingles odpira mednarodni glasbeni festival Arsana na Ptuju, ki bo v devetih dneh na različnih prizoriščih v najstarejše mesto na naših tleh prinesel več kot 60 ...

Kultura

Poslovil se je fotograf Bogo Čerin, pomemben za razvoj umetniške fotografije pri nas
Umrl je fotograf Bogo Čerin, ki je sodil med mednarodno uveljavljene fotografe in pomembne protagoniste na področju razvoja umetniške fotografije na Slovenskem.
4
Kazalo