Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Med obnovo Križank odkrili ostanke predmestja Emone
Arheologe je med izkopavanji, ki spremljajo obnovo Poletnega gledališča Križanke, presenetilo odkritje, ki ga niso pričakovali.
4

Kultura

Filmska recenzija: Solo – zgodba Vojne zvezd
Najbrž je bilo predobro, da bi trajalo v nedogled: Solo je prvi film po Disneyjevem prevzemu franšize Vojna zvezd, ki pusti grenak priokus v ustih.
37

Kultura

Režiser Luc Besson obtožen posilstva
Francoska policija uradno preiskuje francoskega režiserja Luca Bessona, ki ga je 27-letna ženska obtožila posilstva.
8

Kultura

Umrl je Pulitzerjev nagrajenec Philip Roth, avtor Ameriške pastorale
" Ne pišem judovsko, pišem ameriško, " je nekoč dejal pisatelj, Pulitzerjev nagrajenec Philip Roth, ki je bil najbolj znan po svojih opisih življenja ameriških Judov, a z univerzalnim sporočilom.
5

Kultura

Končna peterica romanov, ki se potegujejo za kresnika
Drago Jančar, Štefan Kardoš, Florjan Lipuš, Sarival Sosič in Vlado Žabot je peterica, izmed katere bodo na ljubljanskem Rožniku na kresni večer razglasili prejemnika kresnika.

Kultura

Umetniški satelit UMBOT::MG v bližnji prihodnosti utirjen v zemljino orbito
Postgravitacijski umetnik Dragan Živadinov je naznanil, da se bo namestitev umetniškega satelita UMBOT::MG v zemljino orbito " zgodila v bližnji prihodnosti ", prva faza pa je že zaključena.
11

Kultura

Umrl Robert Indiana, popartist, ki je "Ljubezen" spremenil v umetnost
Umrl je Robert Indiana, predstavnik ameriškega poparta, ki je besedo "Love" preoblikoval v eno najprepoznavnejših (in na spominkih neštetokrat poustvarjenih) umetnin 20. stoletja. Star je bil 89 let.
1

Kultura

Poljska pisateljica Olga Tokarczuk ovenčana z mednarodnim bookerjem
Izmed šestih nominirancev za mednarodno nagrado man booker je žirija izbrala Olgo Tokarczuk z romanom Flights , ki je tako postala prva poljska prejemnica te prestižne knjižne nagrade.

Kultura

Tisoč žerjavov Andreja Brumna Čopa lovi minljivost trenutkov
"Pred leti sem slikal z oljem / sedaj le redko slikam na platno / ljubši so mi papir in vodne barve / zaradi njihovega krhkega življenja / papir s škrobom prilepim kot tapeto / na zid ali kakšno ...

Kultura

Luka Juhart med priporočenimi avtorji skladateljske tribune
S skladbo Unleashed se je Luka Juhart na predlog programa Ars uvrstil v izbor priporočenih del prestižne skladateljske tribune Rostrum.

Kultura

O muzejih danes in opominu na grozote fašizma in nacizma
"Novi muzeji druge svetovne vojne so se nedavno odprli na Poljskem in Češkem, torej v državah, ki prej tega niso poznale. Zdaj pa spoznavajo, kako pomembne so bile vrednote in kaj je zmaga nad ...
3

Kultura

Predstavitev Slovenije na frankfurtskem sejmu naj bo "pogumna in drzna"
Slovenija bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma šele leta 2022, a strategijo predstavitve naše književnosti svetu bo treba pripraviti že zdaj.
4

Kultura

Trije nastopi v Piranu z uvodnimi takti Druge godbe
V Piranu bo danes z več dogodki še uradno vrata odprl glasbeni festival Druga godba.

Kultura

Terry Crews
Agenti so kot katoliški duhovniki. Če so dobri, jih ima cela skupnost rada. Če so slabi, pa je tako hudo, da slabše ne more biti.
1

Kultura

Predstava Piksel - ko tehnolgija plesalce prestavi v novo razsežnost
Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo nocoj Compagnie Käfig združila gledališko izkušnjo z novo tehnologijo in ustvarila predstavo, ki vznemiri vsa gledalčeva čutila.

Kultura

Po več kot stoletju Monetovi sliki spet druga ob drugi
Ko se je Claude Monet leta 1878 preselil v pariško predmestje Vetheuil, so tam nastale štiri slike pisanega vrta, ki predstavljajo neke vrste prelomnico v slikarjevem opusu.

Kultura

"Pa zbogom, junaki." Dnevnik slovenskega vojaka iz prve svetovne vojne.
"Vsaka moja tolažba je bila zaman in tako sva se oba ločila z veliko bridkostjo v srcu. A tako je moralo biti, ker sem pričakoval, da se moji družini življenjski pogoji izboljšajo – posebno po ...
32

Kultura

Presežki in razočaranja filmskega festivala v Cannesu
Filmski festival v Cannes je v svoji drugi polovici vendarle prestavil v višjo prestavo in ponudil obilje dobrih filmov, med katerimi se je večina znašla tudi med končnimi dobitniki nagrad.
3

Kultura

Tehnična in kulturna dediščina na Dravi
Skoraj sto let stara hidroelektrarna Fala je postala nova enota slovenske kulturne dediščine.

Kultura

Philip Roth
Zgodovina je nočna mora, iz katere se skušam zbuditi.
Izjava dneva
link
Aleksander Čeferin
23. maj 2018 ob 17:07 Zakaj pa ne? Šport bi lahko bil izjema. V nogometu imamo izjemo tudi pri zaposlovanju. Običajno je tako, da če si dvakrat zaposlen za določen čas, si potem avtomatsko zaposlen za nedoločen čas.
Več novic ...
Kazalo