Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Znova izvrstni Joaquin Phoenix ganil občinstvo Berlinala
Film Ne skrbite, peš ne bo prišel daleč (Don't Worry, He Won't Get Far on Foot) režiserja Gusa Van Santa je po evropski premieri na Berlinalu postal zgodnji kandidat prihodnje oskarjevske sezone.
9

Kultura

M.I.A. za MMC: “Vse bližje smo času robotskih pop zvezdnikov“
Maya Arulpragasam, bolje poznana kot M.I.A., je na Berlinalu z dokumentarnim filmom Matangi/Maya/M.I.A. evropski javnosti prvič ponudila popoln vpogled v zakulisje svojega glasbenega ustvarjanja.
13

Kultura

Video: O Pohujšanju v nepohujšljivih časih z Marcelom Štefančičem, jr. in Mileno Zupančič
Na tretjem v nizu pogovornih večerov ob uprizoritvi Pohujšanja v dolini šentflorjanski se je filmski kritik, televizijski voditelj in publicist Marcel Štefančič, jr.
12

Kultura

Filmska recenzija: Fantomska nit
Naj vas ne preslepi to, da je Daniel Day-Lewis v Fantomski niti videti kot starejša različica Newlanda Archerja, nežnega džentelmena, ki je v Času nedolžnosti koprnel za nedosegljivo ljubeznijo.
8

Kultura

Restavratorji razkrili, kaj vse so našli na Rembrandtovih slikah mladoporočencev
Restavratorji, ki so bili 18 mesecev zakopani v čiščenje in raziskovanje najmanjših detajlov dvojnega Rembrandtovega poročnega portreta, ki sta ga pred dvema letoma s skupnimi močmi kupili Francija ...
1

Kultura

Dragoceni kitajski glineni vojščak ob palec zaradi brezobzirnega Američana
Vojščaka, sicer simbol borilne moči, izdelanega iz žgane gline in zakopanega za več kot 2.000 let s prvim kitajskim cesarjem - z namenom zagotavljanja cesarjeve varnosti v posmrtnem življenju -, je ...
3

Kultura

Sarajevčani umaknili vabilo: Orhan Pamuk ne bo častni meščan
Sarajevo je odstopilo od svoje namere, da Nobelovemu nagrajencu za literaturo Orhanu Pamuku, ki bo spomladi v državo prišel pisat scenarij za film o vojni v BiH-u, podeli naziv častnega meščana.
7

Kultura

Nemška filmska klasika Podmornica še kot nadaljevanka
S koncem leta prihaja televizijska nadaljevanka Podmornica (Das Boot), ki bo tako kot film iz leta 1981 temeljila na romaneskni predlogi Lotharja-Güntherja Buchheima in bo v središče postavila ...
16

Kultura

Korejščina in hangul: najtežji jezik in najlažja pisava na svetu
Korejščina je uradni jezik v obeh Korejah, tako v Severni kot Južni. Je tudi eden od dveh uradnih jezikov v Korejski avtonomni prefekturi Janbian na Kitajskem.
1

Kultura

Frankensteinovih 200 let: rokopis razkriva nove podrobnosti
Marca bo minilo 200 let od prve objave znamenitega znanstvenofantastičnega romana Frankenstein, ki ga je na obali Ženevskega jezera snovala britanska pisateljica Mary Shelley.

Kultura

Slavje slovenskih tolkalcev v Luksemburgu
Na mednarodnem tekmovanju tolkalnih duov, ki je te dni potekalo v Luksemburgu, sta zmagala mlada slovenska tolkalca Jan Čibej in Luka Poljanec.
2

Kultura

Lepa Vida malce drugače: Trkajev in Saksidov sprehod po slovenski kulturni dediščini
Slovenski mit o Lepi Vidi, ki govori o za Slovence tako značilnem hrepenenju po sreči in boljšem življenju, je doživel že vrsto prepesnitev in preoblikovanj.

Kultura

Drzen program Jazz festivala Ljubljana ovenčan z nagrado Evropske jazz mreže
" Nagrado Europe Jazz Network 2018 za drzen program smo soglasno podelili Jazz festivalu Ljubljana za progresivno selekcijo, ki zaobjema celotno umetniško zvrst s poudarkom na evropskem jazzu ter ...

Kultura

Unesco ob dnevu materinščine: večjezičnost je temelj trajnosti in miru
Ob svetovnem dnevu materinščine Unesco opozarja na vse večjo ogroženost maternega jezika, saj vedno več jezikov izginja.
6

Kultura

Znova podaljšali rok za prijavo na razpis za obnovo Cukrarne
MOL je znova podaljšal rok za prijavo na razpis, s katerim išče izvajalca prenove nekdanje tovarne sladkorja Cukrarne. Najugodnejšega gradbinca na ljubljanski občini zdaj iščejo do 14. marca.
2

Kultura

Fabula: Od "v potrtih prsih up budi" do "opustite vsako upanje, vi, ki vstopate"
Ljubljanski festival literatur sveta Fabula bo v središče pozornosti postavil upanje, s tem pa se bodo spomnili na leto 1968, ko je bilo prav upanje gonilo političnih sprememb.
1

Kultura

Zaplenjenih 41 tisoč artefaktov v operacijah proti nezakoniti trgovini s kulturnimi dobrinami
V dveh sicer ločenih operacijah, a s skupnim ciljem proti nezakoniti trgovini s kulturnimi dobrinami so Svetovna carinska organizacija, Europol in Interpol v 81 državah zasegli več kot 41 tisoč ...
1

Kultura

Ghostpoet: "Na svetu nismo samo zato, da plačujemo račune"
Če vam ime Obaro Ejimiwe ne pove veliko, je to zato, ker se Londončan po svetu raje predstavlja kot Ghostpoet.
6

Kultura

Filmska recenzija: Črni panter
Bi zgodovinski mejnik, ki ga je zakoličila premiera blockbusterja Črni panter , še imel takšno težo, če bi bil film sam po sebi čisto zanič?
50

Kultura

Dogovor podpisan: Slovenija bo častna gostja frankfurtskega sejma 2022
S podpisom dogovora je zdaj tudi uradno potrjeno, da bo Slovenija leta 2022 častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Gre za edinstveno priložnost za vsako državo, so dejali podpisniki.
3
Izjava dneva
link
Miro Cerar
1
22. februar 2018 ob 14:59 Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja slovenske vojske in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno. Predsednik vlade je opozoril, da se je vojska sama odločila za Natovo ocenjevanje
Več novic ...
Kazalo