Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Milanska elita v Scali zgrožena nad turisti v kratkih hlačah
Verjetno najslovitejša in gotovo ena najprestižnejših opernih hiš na svetu, milanska La Scala, od obiskovalcev pričakuje določeno mero dekoruma.
32

Kultura

HBO-jev adut za čas po Igri prestolov: kontroverzna serija Confederate
Avtorja HBO-jeve orjaške fantazijsko-srednjeveške uspešnice Igra prestolov sta za kabelsko televizijo ustvarila novo serijo.
27

Kultura

Na Novem Beogradu raste mogočen kitajski kulturni center
Kot napovedujejo v Beogradu, bo kulturna ponudba srbske prestolnice čez leto in pol še bolj mednarodno obarvana, saj naj bi do takrat zrasel kitajski kulturni center.
21

Kultura

Še pet let za Luko Jurija na čelu pokrajinskega muzeja Koper
Kljub očitkom na račun direktorske samovolje Luke Jurija, vrsti nepravilnosti pri vodenju muzeja, spora med zaposlenimi in direktorjem, v katerega je poseglo tudi ministrstvo za kulturo, je ...
21

Kultura

John Malkovich v Ljubljani: "Prezaposlen sem, da bi me zanimala politika"
Ga je katera igralska vloga v karieri posebej zaznamovala? "Niti ne." Podaljšani vokali, rahlo pojoča intonacija.
17

Kultura

Video: John Malkovich na pogovoru z novinarji v Ljubljani
Ameriški dramski in filmski igralec ter režiser in producent John Malkovich se bo drevi v dvorani Grand hotela Union v drugem delu razprodanega koncerta pridružil enemu najvidnejših italijanskih ...
16

Kultura

Dalíjevi brki: še vedno privihani pod ravno pravim kotom
Saga z izkopavanjem trupla Salvadorja Dalíja, ki mu bodo (ali pa ne) skoraj trideset let po smrti pripisali očetovstvo, je v poletnem zatišju dobila skoraj pretirane razsežnosti.
10

Kultura

Zmaga slovenskega zbora Carmen manet na Evrovizijskem zboru leta 2017
Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja za zborovske pevce Evrovizijski zbor leta , ki je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU-ja.
9

Kultura

Foto: Demogorgoni, Batmani in zombiji preplavili Comic-Con
Po San Diegu se v teh dneh zombiji iz Živih mrtvecev umikajo zmajem iz Westerosa, humanoidni roboti iz Westworlda pa srečujejo grozljive Demogorgone iz serije Stranger Things.
8

Kultura

Pompejski koncert Davida Gilmourja na filmu prihaja jeseni v kinematografe
" Šestinštirideset let pozneje se magija vrača pod vulkan, " se v italijanščini glasi napovednik za koncertni film Live at Pompeii , ki ga je lani v Pompejih posnel David Gilmour, kitarist in pevec ...
11

Kultura

Jezikovni spletovalec: "Dekle je po vodo šlo …" ali "Dekle je po vodo šla …"?!
Naravni spol nekaterih besed v slovenskem jeziku se ne ujema s slovničnim ‒ kljub temu pa je ta v slovenščini zelo pomemben!
40

Kultura

Nikoli ni prepozno za test očetovstva: nastopil je dan Dalijevega izkopa
Za izkop posmrtnih ostankov španskega umetnika Salvadorja Dalija se je sodišče odločilo z namenom preverbe trditev španske vedeževalke Pilar Abel, ki je prepričana, da je umetnikova nezakonska hči.
4

Kultura

Izgubljeni raj s svojo revolucionarno dražjo do statusa prevodne uspešnice
V 12 knjigah opisani padec človeka, ki ga zavede Satan, je v zadnjih 30 letih doživel več prevodov kot poprej v vseh 350 letih - gre za veliko epsko pesnitev Izgubljeni raj Johna Miltona iz leta ...
4

Kultura

Poslovil se je fotograf Bogo Čerin, pomemben za razvoj umetniške fotografije pri nas
Umrl je fotograf Bogo Čerin, ki je sodil med mednarodno uveljavljene fotografe in pomembne protagoniste na področju razvoja umetniške fotografije na Slovenskem.
4

Kultura

Mujica in Chomsky na popotovanju s hroščem posnela dokumentarec
Nekdanji urugvajski predsednik José Mujica ter vplivni ameriški jezikoslovec in politični aktivist Noam Chomsky sta se lotila skupnega podviga, in sicer snemanja dokumentarnega filma, ki bi ga po ...
4

Kultura

Britanci branijo Riharda III. pred Shakespearovim "blatenjem"
Protestniki so Veliki Britaniji (neuspešno) skušali preprečiti že razprodano uprizoritev Shakespearove tragedije Rihard III., češ da je "blatenje kralja" na točni lokaciji, kjer je vladar pokopan, ...
3

Kultura

Harry Potter bo večen: na poti še dve knjigi o zgodovini magije
Do jeseni bo treba prezračiti čarovniška ogrinjala in zloščiti paličice. Za novo pošiljko čarovnij z Bradavičarke bosta poskrbeli še dve knjigi, povezani s svetom Harryja Potterja.
2

Kultura

Slovo Johna Hearda, znanega kot "oče iz filma Sam doma"
Pri starosti 72 let je umrl ameriški igralec John Heard, ki se je večini vtisnil v spomin po vlogi očeta Kevina McAllisterja v obeh delih velike uspešnice 90. let preteklega stoletja Sam doma.
2

Kultura

Umetniške dejavnosti na zdravniško predpisan recept?
Sodeč po poročilu dveletne britanske raziskave bi lahko zdravniško predpisovanje umetniških dejavnosti vodilo v drastično znižanje hospitalizacij.
2

Kultura

Policija našla tri od petih ukradenih slik Francisa Bacona
Po kraji petih slik Francisa Bacona - skupno vrednih več 25 milijonov evrov - iz zasebne zbirke v Madridu so po dveh letih končno odkrili tri od teh pogrešanih platen.
3
Kazalo