Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Liffe: Foxtrot
Iztekajoči se Liffe je postregel s kar nekaj "varnimi" aduti z letošnjih največjih filmskih festivalov, a prave presežke vseeno lahko preštejemo na prste ene roke - med njimi nedvomno izstopa ...
6

Kultura

Fundacija Ane Frank po novem lastnica še ene hiše njene družine
" Za fundacijo je pomembno, da dom, v katerem je Ana Frank živela v 30. letih, ostane nedotaknjen in da se zanj skrbi na primeren način, " je povedala Annemarie Bekker, predstavnica fundacije Ane ...
5

Kultura

Ognjišče: islandska drama o prvi ljubezni, ki je navdušila občinstvo Liffa
Po izredno tesnem boju in preobratu v zadnji etapi je s povprečno oceno občinstva 4,79 v "tekmovanju priljubljenosti" na Liffu zmagala islandska drama Ognjišče.
5

Kultura

Liffe: Ko izgubiš vse
Drama, ki ob mojstrski režiji Xavierja Legranda občasno prehaja v grozljivko, je eden tistih filmov , ob katerem iz kinodvorane odhajate z veliko kepo v želodcu.
4

Kultura

Foto: Kaj razodeva muzej, posvečen knjigi vseh knjig
Te dni je v nekdanjem skladišču v bližini osrednjega nakupovalnega središča v glavnem mestu ZDA svoja vrata odprl sicer živopisen Muzej Biblije, ozadje katerega pa ni povsem brezmadežno.
4

Kultura

Režiserke na Liffu
Danes si že kar težko predstavljamo, da so ne tako dolgo nazaj na področju filma – in še prav posebej na področju filma kot industrije – vladale izrazito drugačne razmere.
3

Kultura

Vodomec filmu Columbus, občinstvu najljubše Ognjišče
Liffova nagrada vodomec gre estetizirani drami Columbus , ki po mnenju žirije dokazuje, da filmi niso samo refleksija težkih časov, temveč so lahko tudi zatočišče pred njimi.
2

Kultura

Nagrada piranesi za kapelo Salgenreute v Krumbachu
Piranski dnevi arhitekture (PIDA) se v jubilejnem letu posvečajo temi časa kot enega bistvenih gradnikov arhitekture.
1

Kultura

"Kdor bere pisma Abelarda in Heloize, ne bo govoril o mračnem srednjem veku"
Pri Celjski Mohorjevi družbi je v prevodu Andreja Capudra in Mateje Švajncer izšel esej francoskega filozofa Etienna Gilsona, ki se loteva znane srednjeveške zgodbe o Heloizi in Abelardu.
1

Kultura

Po slavnostni premieri na Liffu se Ivan pripravlja na pohod po slovenskih kinematografih
V okviru ljubljanskega filmskega festivala je slavnostno premiero doživel Ivan, drama Janeza Burgerja, v kateri v vlogi samohranilke Mare, ki se bori za svojega sina, blesti Maruša Majer.
5

Kultura

Liffe: Trije plakati pred mestom
Trije plakati pred mestom so na prvi pogled tiste vrste "navdihujoči" film o osebnostni rasti in spravi, s kakršnimi nas Hollywood vsako leto pita v odštevanju do oskarjev.
3

Kultura

Na Muzejskem trgu v Celju bodo zaščitili freske iz 1. stoletja
Celjska občina bo na vzhodnem delu Muzejskega trga v Celju zgradila objekt za zaščito dragocenih fresk iz 1. stoletja in drugih pomembnih ostalin preteklosti.
4

Kultura

Liffe: Ubijanje svetega jelena
Grški mojster Yorgos Lanthimos je s svojim novim celovečercem zgradil nov, steriliziran, hladen laboratorij, v katerem bo kot znanstvenik proučeval zakonitosti človeške narave, etike in morale.
4

Kultura

Maruša Meglič odpira niz prodajnih razstav zunaj galerij
Z razstavo Maruše Meglič se začenja HOost, niz prodajnih razstav mladih umetnikov, ki bodo potekale zunaj galerijskih prostorov.
2

Kultura

Še nikoli videni Tutankamonovi predmeti po skoraj stoletju zapustili depo
V Kairu so odprli razstavo, na kateri so na ogled postavili še nikoli prej v javnosti videne dragocenosti iz slavne Tutankamonove grobnice - in to po skoraj celem stoletju ne ravno skrbnega ravnanja ...
2

Kultura

Pavel Mihelčič: Tudi kot skladatelj moraš ostati zvest samemu sebi
Orkester, zbor in solisti Slovenske filharmonije bodo pod taktirko dirigenta Stevena Loya drevi izvedli pet del Pavla Mihelčiča, s tem pa počastili 80. življenjski jubilej tega skladatelja, ...
3

Kultura

Telo matere kot mesto spraševanja o identiteti in neodvisnosti
V Plesnem teatru Ljubljana bo potekala premiera plesnega performansa Mother*Fuckers (Matere*Ljubimke) , v katerem plesalka in koreografinja Emma Murray razčlenjuje istočasno izkušnjo materinstva ter ...
3
Kazalo