Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo
Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo. V pismu, naslovljenem na direktorja filharmonije Damjana Damjanoviča, je izrazil svoje obžalovanje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč.
30

Kultura

Oliver Frljić: "HDZ še naprej izvaja poglobljeno fašizacijo družbe"
Na včerajšnje burno dogajanje v Splitu ob uprizoritvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje se je že odzval režiser Oliver Frljić, ki je bil takrat sicer v Nemčiji, vendar je pozorno spremljal, kaj ...
26

Kultura

Tudi na Hrvaškem ogorčen protest proti kontroverzni Frljićevi predstavi
Več sto protestnikov je pred poslopjem hrvaškega narodnega gledališča v Splitu nasprotovalo nocojšnji uprizoritvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje.
16

Kultura

Ankaranski bralci dočakali svojo knjižnico
Ob spremljavi haikujev Vanje Pegana bodo v Ankaranu drevi slovesno odprli stalno knjižnico, ki po besedah ankaranskega župana Gregorja Strmčnika pomeni velik preskok v dostopnosti knjige in ...
10

Kultura

Hillary Clinton - gostja presenečenja na premieri okoljevarstvenega filma
Hillary Clinton, ki se po novembrskem porazu na ameriških predsedniških volitvah ogiba javnih nastopov, je bila pretekli konec tedna gostja presenečenja na newyorškem festivalu Tribeca.
8

Kultura

Hitri, drzni - in neuničljivi: franšiza bo dobila podmladek
Najbrž ni nobeno presenečenje, da bo skušala filmska industrija do zadnjega centa izkoristiti nepojenjajoči uspeh franšize Hitri in drzni : v delu so že načrti za spin-off franšizo, obzgodbo, v ...
7

Kultura

Plečnikova nagrada za Materinski dom Ljubljana
Letošnji dobitniki Plečnikove nagrade so Rok Jereb, Blaž Budja in Nina Majoranc, ki so prepričali z Materinskim domom Ljubljana.
4

Kultura

Egon Pelikan: Tone Kralj in prostor meje
Toneta Kralja, mlajšega brata slikarja in kiparja Franceta iz Zagorice pri Dobrepolju, je življenjska pot že zgodaj povezala s Primorsko.
3

Kultura

Švedski zbor z zmago iz Maribora v bitko za veliko nagrado Evrope
Švedski zbor Allmänna Sången se je na letošnjem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru med zbori iz celotne Evrope najbolje izkazal in se uvrstil v finale tekmovanja za veliko zborovsko ...
7

Kultura

V 110 let starem pianinu odkrili kup viktorijanskih novcev
V grofiji Shropshire v osrednji Angliji je v pozabljenem pianinu uglaševalec odkril pravi arheološki zaklad.
3

Kultura

Filmska recenzija: Ko ljubezni ni več
Kako lahko bi bilo eksploatirati čustva in sentimentalnost v filmu, ki izriše ločitev nekoč složnega, zdaj pa zastrupljenega zakonskega para.
2

Kultura

Glorjana Veber ustoličena za letošnjo vitezinjo poezije
Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri izbirajo najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu – in letos je s po eno pesmijo sodelovalo kar 123 pesnikov, a le eden lahko ...
10

Kultura

Nagrada bert bo letos posthumni poklon Ivi Zupančič
Društvo slovenskih režiserjev nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre letos podeljuje Ivi Zupančič - žal posthumno, saj je gralka prejšnji petek umrla.
5

Kultura

Filmska recenzija: Mali šef
Tim Templeton je živahni sedemletni fantič z bujno domišljijo in staršema, ki si kljub obilici službenih obveznosti vedno vzameta čas za skupne pustolovščine in nikoli, ampak res prav nikoli, ne ...
1

Kultura

Jubilejni Pašjon: Mlakar bo že stotič križal svojega Jezusa
Obeta se že jubilejna 100. uprizoritev predstave Pašjona Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja – tako rekoč domača komedija, četudi je dogajanje postavljeno v davno Judejo.
2

Kultura

Filmska recenzija: Velikanka
Glorijino življenje je v precejšnjem razsulu, mladostna leta podaljšuje z bohemskim življenjskim slogom in se trudi izogniti zaposlitvi in drugim odgovornostim.
1

Kultura

V Ljutomer prihaja kultni George A. Romero
Slabe tri mesece pred začetkom letošnjega Grossmannovega festivala fantastičnega filma so organizatorji razkrili tokratnega častnega gosta.
3

Kultura

Michael Moore
Enačba je preprosta. Imenuje se ameriška enačba. Pobebavi prebivalstvo, spremeni jih v nerazgledane butce. Nevednost vodi v strah, strah vodi v sovraštvo. Trump je obvladal ta del enačbe.
1

Kultura

Stoletje kraljice džeza oziroma prve dame pesmi Elle Fitzgerald
" Edino, kar je boljše od petja, je še več petja, " je nekoč dejala ameriška pevka Ella Fitzgerald, ki bi danes praznovala 100 let.
1

Kultura

Naslednji projekt Clinta Eastwooda: zgodba o "junakih z vlaka"
Po pripovedih o enem najbolj smrtonosnih ameriških ostrostrelcev Chrisu Kylu in pilotu Sullyju, ki je uspešno pristal na reki Hudson, Clint Eastwood nadaljuje svoj patriotski niz filmov o "junaških"
14
Kazalo