Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Liffe: Mandy
Morda je bilo treba počakati na manj uveljavljenega, s predsodki neobremenjenega režiserja, da si je spet enkrat upal z vso resnostjo staviti na Nicolasa Cagea, nesporno legendo, ki že več let svojo ...

Kultura

Sebastian Cavazza: "Mislim, da bo bližnja prihodnost videti tako, kot je prikazana v filmu."
Čeprav je zgodba filma Ederlezi vzhaja postavljena v leto 2048, se v resnici ta filozofska znanstvena fantastika na zelo arhetipski in melodramski način ukvarja s prastarim vprašanjem odnosa med ...

Kultura

Edin Šćuk - Hercegovec, ki je vrnil Cankarja domov
Na predlog Odbora Slovenske vojske je Edin Šćuk, znani in priznani kipar v Sloveniji, po rodu iz Bosne in Hercegovine, izdelal kip Ivana Cankarja.

Kultura

Kiki de Montparnasse: telo je osebna last in akt je obleka
Dekadenca Pariza prvih desetletij 20. stoletja, sami slikarji, kiparji, pisatelji, fotografi ... in Kiki de Montaparnasse – nenavadna lepotica s sproščenim odnosom do lastnega telesa.

Kultura

Čigavi so letošnji oblikovalski presežki in koga so ovenčali z nagrado za življenjsko delo?
Jani Bavčer je letošnji prejemnik nagrade Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo, podelili pa so tudi pet priznanj oblikovalski dosežek, posebno priznanje in častno članstvo.

Kultura

Ni prostora za Brate Karamazove: ruska klasika na kuvajtskem črnem seznamu
Med skoraj tisoč del, uvrščenih na črni seznam knjižnega festivala v Kuvajtu, ki so ga v sredo odprli, so tamkajšnje oblasti uvrstile tudi Brate Karamazove, klasiko Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega.

Kultura

"V naši kulturi še vedno velja, da ženske ustvarjajo življenje, moški pa umetnost"
"Glede določenih stvari imam močna čustva, in to sem hotela povedati na glas. Tega ne počnem pogosto, ampak tokrat se mi je zdelo pomembno," o svojem novem albumu, ki ga bomo v kratkem lahko v živo ...

Kultura

Režiserka Urša Menart: Hlapčevska miselnost mi ni ravno blizu
"Malo konflikta z okoljem naj bi bilo zdravo za ustvarjanje. Tako s Slovenijo kot Ljubljano imam malce ambivalenten odnos in to zna biti spodbudno. Je pa v Sloveniji delati filme res težko."

Kultura

Liffe: Suspiria
Romantična drama Pokliči me po svojem imenu , obsijana s soncem italijanskega podeželja in zavita v topel plašč nostalgije, je bila marsikomu eden najljubših filmov lanskega leta.

Kultura

Virtualni sprehod po sledeh muziciranja na naših tleh: zaživel je portal Momus
Kje se nahaja vrt, poimenovan po skladatelju Antonu Foesterju, kdo vse je upodobljen na aleji slovenskih skladateljev, kje najti muzej Ipavčeva hiša in koliko kipcev pastirčka s piščalko je na naših ...

Kultura

Milan Kundera pri 90 morda znova Čeh tudi "na papirju"
Češki premier Andrej Babiš je skoraj 40 let po tem, ko je češka komunistična partija Milanu Kunderi odvzela državljanstvo, velikemu pisatelju ponudil spravo in povrnitev državljanstva.

Kultura

Noč in dan s Cankarjem: "Analogno druženje v digitalnem svetu"
V Slovanski knjižnici bo od petka zvečer do sobote zvečer potekalo neprekinjeno branje iz del Ivana Cankarja, ki bo ponudilo presek avtorjevega umetniškega in nazorskega razvoja.

Kultura

Wes Anderson v vlogi kuratorja razstave na Dunaju, med osrednjimi eksponati mumificirana rovka v krsti
Filmar Wes Anderson in njegova partnerica, ilustratorka, oblikovalka ter pisateljica Juman Malouf sta bila povabljena h kuriranju razstave, pri čemer sta lahko izbirala med več kot štirimi milijoni ...

Kultura

Tudi če so trezni, niso angeli, pijani pa so zverine
Zgodovinsko društvo Celje je novo številko revije Zgodovina za vse posvetilo raziskavi zgodovine alkohola in tobaka na Slovenskem.

Kultura

Kako kot otroci nismo vedeli, da Winnetou odraža kolonialistične predsodke Karla Maya
"Kako so na nas v otroštvu vplivali knjige in filmi Winnetouju in kako je to vplivalo na našo predstavo o Ameriki," je bilo vprašanje, iz katerega je Marko Požlep izhajal pri pripravi svojega ...

Kultura

Liffe: Mektoub, ljubezen moja
Če bi bili zdajle raje kot v novembrski Ljubljani na kaki razgreti peščeni plaži, Mektoub, ljubezen moja prinaša vsaj ta površinski užitek.

Kultura

Umrl muzikolog Borut Loparnik
V 84. letu starosti je umrl letošnji Mantuanijev nagrajenec Borut Loparnik.
Izjava dneva
link
Simona Kukovič
16. november 2018 ob 13:03 Letošnja kampanja za lokalne volitve je precej groba, včasih že na meji etičnega ali sprejemljivega. To pa je z vidika povprečnega volivca že težko poslušati.
Več novic ...
Kazalo