Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Jezikovni spletovalec: Srečata se Severnoameričan in Severni Korejec
Ste se že kdaj vprašali, kako se imenujejo prebivalci krajev, držav, mest in vasi, skozi katere potujete ali o njih berete?

Kultura

"V naši kulturi še vedno velja, da ženske ustvarjajo življenje, moški pa umetnost"
"Glede določenih stvari imam močna čustva, in to sem hotela povedati na glas. Tega ne počnem pogosto, ampak tokrat se mi je zdelo pomembno," o svojem novem albumu, ki ga bomo v kratkem lahko v živo ...

Kultura

Zelena luč povečanju sredstev slovenskemu filmu, da ne bo več "luzer"
Odbor DZ-ja za kulturo je na nujni seji s soglasno sprejetim sklepom ministrstvo za kulturo pozval, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot ...

Kultura

Sebastian Cavazza: "Mislim, da bo bližnja prihodnost videti tako, kot je prikazana v filmu."
Čeprav je zgodba filma Ederlezi vzhaja postavljena v leto 2048, se v resnici ta filozofska znanstvena fantastika na zelo arhetipski in melodramski način ukvarja s prastarim vprašanjem odnosa med ...

Kultura

Kolikšnega vzdrževanja je deležno spominsko območje v Kočevskem rogu z Bazo 20?
"Baza 20 je […] edini na tako skrit način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi med drugo svetovno vojno," so med drugim zapisali pri družbi Slovenski državni ...

Kultura

Umrl je Stan Lee, ustvarjalec Spider Mana, Iron Mana in drugih superjunakov
Poslovil se je Stan Lee, stripar in filmski producent

Kultura

Edin Šćuk - Hercegovec, ki je vrnil Cankarja domov
Na predlog Odbora Slovenske vojske je Edin Šćuk, znani in priznani kipar v Sloveniji, po rodu iz Bosne in Hercegovine, izdelal kip Ivana Cankarja.

Kultura

Liffe: Najljubša
Najljubša je duhovit pristop k pogosto zatohlemu žanru zgodovinske drame, pri kateri je najbolj presenetljivo to, da večni cinik Yorgos Lanthimos prvič nakaže, da morda vendarle ima srce.

Kultura

Čigavi so letošnji oblikovalski presežki in koga so ovenčali z nagrado za življenjsko delo?
Jani Bavčer je letošnji prejemnik nagrade Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo, podelili pa so tudi pet priznanj oblikovalski dosežek, posebno priznanje in častno članstvo.

Kultura

Avla ministrstva za kulturo je postala glasbena poslušalnica
Minister za kulturo Dejan Prešiček je danes v nagovoru pohvalil zaposlene, da so pripombo, da bi bilo dobro, če bi se na kulturnem ministrstvu slišala glasba, vzeli resno in zamisel nadgradili z ...

Kultura

Milan Kundera pri 90 morda znova Čeh tudi "na papirju"
Češki premier Andrej Babiš je skoraj 40 let po tem, ko je češka komunistična partija Milanu Kunderi odvzela državljanstvo, velikemu pisatelju ponudil spravo in povrnitev državljanstva.

Kultura

Stoletje in pol od smrti Gioachina Rossinija, osrednjega imena opere buffe
Seviljski brivec , Pepelka in Italijanka v Alžiru so tri izmed oper, ki jih podpisuje italijanski skladatelj Gioachino Rossini ter so danes del železnega repertoarja opernih hiš po svetu.

Kultura

Revija MovieMaker: Najboljša gravž in groza sta na Grossmannovem festivalu
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru je dobil priznanje neodvisne filmske revije MovieMaker, ki ga je uvrstila med 30 najboljših žanrskih festivalov na svetu.

Kultura

Liffe: 112
Celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je sicer vaja iz sloga, že viden koncept - a obenem tudi dobro speljana, kompaktna, klavstrofobična kriminalka, ki se skoraj v celoti naslanja ...

Kultura

Roman Na/pol Jasmina B. Freliha odslej tudi v angleščini
Literarni prvenec Jasmina B. Freliha Na/pol je danes dobil svojo angleško različico. P od angleškim naslovom In / Half je v prevodu Jasona Blaka izšel pri založbi Oneworld Publications.

Kultura

Liffe: Dvojna življenja
Olivier Assayas se po dveh filmih v angleščini vrača na svoj materni jezik, Dvojna življenja pa odkljukajo praktično vse stereotipe, ki jih imamo o Francozih in pariški družbi.

Kultura

Liffe: Hiša, ki jo je zgradil Jack
Film, ki ga je posnel Lars, je neizpodbiten dokaz, da je veliki danski režiser, še vedno eden najbolj nadarjenih živečih cineastov, pripravljen narediti kar koli, da bi od sveta izzval reakcijo.

Kultura

Nastaja nov slovenski celovečerec: "krimi" triler Korporacija
Padla je prva klapa celovečernega filma režiserja Mateja Nahtigala z naslovom Korporacija. Avtor scenarija je Zoran Benčič, pisatelj in avtor besedil ter pevec skupine Res Nullius.

Kultura

Liffe: Vrhunec
Gaspar Noé s svojimi filmi običajno razdvaja kritike in občinstvo, a mu pomanjkanja izvirnosti nihče ne more očitati. Z Vrhuncem je izumil cel nov žanr – plesno srhljivko.

Kultura

Liffe: Dogman
Režiser Gomore s svojo vrnitvijo v svet delinkventov in marginalcev še enkrat dokaže, da je izjemen portretist človeške brutalnosti in pritlehnosti.
Izjava dneva
link
Milica Antić Gaber
15. november 2018 ob 14:30 Ženske se že praviloma težje odločijo za vstop v politiko in za to obstaja več razlogov. Eden je zagotovo tradicionalno razmišljanje, da je politika moška stvar.
Več novic ...
Kazalo