Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Slovo filmskega ustvarjalca Aleša Šege
V starosti 55 let je umrl Aleš Šega, direktor fotografije, snemalec in režiser ter dolgoletni stalni zunanji sodelavec TV Slovenija.

Kultura

Foto: Prva retrospektiva Damjana Galeta, arhitekta svetlobe
Če je Janez Kališnik pionir arhitekturne fotografije pri nas, je Damjan Gale tisti fotograf, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru, in to področje temeljno ...

Kultura

Jean-Baptiste Thiaudière de Boissy
"Čim širši je um, tem bolj trpi zaradi svojih meja."

Kultura

Nagrada Nadje Maganja pisateljici Berti Golob
Pisateljica, pesnica in pedagoška delavka Berta Golob, nekdanja lektorica dnevnoinformativnega programa na Radiu Slovenija, je letošnja dobitnica nagrade Nadje Maganja.
1

Kultura

Bujno življenje gledališču omogoča, da se upira prostoru in času
"Gledališče nas varuje , nam daje zavetje ... Verjamem, da nas gledališče ljubi, kakor mi ljubimo njega," je v poslanici ob svetovnem dnevu gledališča zapisala Isabelle Huppert.

Kultura

Jake Gyllenhaal v filmu o anarhistih proti Islamski državi
Daniel Espinosa bo režiral film, ki temelji na resnični zgodbi skupine ameriških skrajnežev, ki so odpotovali v Sirijo v boj proti Islamski državi (IS).
5

Kultura

Iztok Mlakar
Zanimajo me junaki, ki ohranjajo nekje v sebi optimizem, vero v to, da je svet lahko boljši, pa čeprav jih vedno dobijo po nosu.
2

Kultura

Kronična podhranjenost mariborskih lutkarjev
Lutkovno gledališče Maribor ima sicer v zadnjih letih nove, sodobne prostore v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, nima pa temu ustreznega števila zaposlenih in programskih sredstev.

Kultura

"Ključno je, da se otroci umetnosti ne učijo, ampak jo doživljajo"
"Kultura in umetnost imata pomembno vlogo pri socializaciji otrok. Otroci v stiku z umetnostjo spoznavajo različne vzorce vedenja in mišljenja," je na seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) med ...
6

Kultura

Kahlil Gibran
Nekateri med vami pravijo 'veselje je večje od žalosti' in drugi 'ne, žalost je večja'. Jaz pa vam pravim, da sta neločljiva.
1

Kultura

Propadajoči dvorec celjskih grofov Lanovž dočakal obnovo
Več kot 600 let stari dvorec Lanovž v Celju, nekoč last celjskih grofov, nato pa je dolgo propadal, so končno začeli obnavljati.
3

Kultura

Nagrade mladim literatom, ki s pisanjem ustvarjajo nov svet
Na osrednjem dogodku jubilejnih Roševih dnevov se je v Celju predstavilo pet literarnih ustvarjalcev, ki so najbolj prepričali letošnjo žirijo.

Kultura

Filmska recenzija: Nepričakovano očka
Filmi, v katerih junaki nepričakovano dobijo otroka, za katerega morajo nato skrbeti, so bili v preteklih desetletjih precej priljubljeni.
1

Kultura

Filmska recenzija: Mesečina
Naposled je v naših kinematografih letošnji dobitnik oskarja za najboljši film.
28

Kultura

Iz zasebnih arhivov: Cankarjevo pismo Veselu
Zbiralci v svojih zbirkah hranijo marsikatero zanimivost. Nekaj teh bomo predstavili v novi rubriki Iz zasebnih arhivov.
9

Kultura

Oskarjevski zmagovalec Mesečina kmalu na rednem sporedu
Dobra novica za vse tiste, ki bi želeli še čisto svežega dobitnika oskarja za najboljši film videti na velikem platnu: Mesečina v Kinodvor in Kolosejeve dvorane prihaja 9. marca.
11

Kultura

Po zmedi z napačno ovojnico je na Oskarjih zasijala Mesečina
Damien Chazelle je na 89. podelitvi oskarjev po zaslugi Dežele La La postal najmlajši dobitnik priznanja za režijo v zgodovini - a večera si ne bomo zapomnili po tem.
70

Kultura

"Obdobje socialističnega pop arta se premalo ceni"
V UGM-ju je velika razstava Slovenija in neuvrščeni pop, v kateri so zaobjeli slovensko likovno umetnost 60. in 70. let 20. stoletja, ki je bila del potrošniške kulture v socialistični Jugoslaviji.
6

Kultura

Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja je Houston, imamo problem!
" Vrhunsko strukturirana naracija gledalca zapelje; nudi mu popoln filmski užitek, hkrati pa mu neprestano spodmika trdna tla pod nogami. Z inovativnim prepletanjem dokumentarnega in igranega se ...
27

Kultura

Ob stoletnici Rodinove smrti se mojstrovi kipi srečajo s Kieferjevimi
Loči ju približno stoletje, povezuje pa neutrudno iskanje novega, neizkoriščenih možnosti materiala in osvoboditev iz ustaljenih likovnih kalupov.
2
Kazalo