Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

V Dresdnu na ogled slovenska kulturna dediščina v obliki 38 fotografij
V Dresdnu je do 8. junija na ogled razstava I Feel Slovenia. I Feel Culture , 38 fotografij priznanih slovenskih fotografov po izboru vladnega urada za komuniciranje in ministrstva za kulturo.

Kultura

Arheološka odkritja: na ajdovskem trgu je stala poštna oziroma cestna postaja
Med prenovo osrednjega Lavričevega trga v Ajdovščini so arheologi pri testnih izkopih na začetku lanskega leta odkrili najdbe, ki nakazujejo območje nekdanje poznoantične rimske utrdbe Castre.

Kultura

Brez nobelovca za književnost morda tudi prihodnje leto
Čeprav se je sprva napovedovalo, da bo po letošnji preskočitvi podelitve Nobelove nagrade za književnost prihodnje leto prineslo dva lavreata, se zna zgoditi, da tudi v letu 2019 ne bodo podelili ...
7

Kultura

Drama festival: s tremi festivalskimi premierami in poklonom Jerneju Šugmanu
Z eno najbolj nenavadnih uprizoritev Grobnice za Borisa Davidoviča po besedilu Danila Kiša na srbskih odrih se danes začenja 5. Drama festival.

Kultura

Arhitekturni bienale v Benetkah odpira vrata prostora svobode
"Za arhitekturo nobena tehnologija ni zmagovalec sam po sebi. Domišljija in razmišljanje o tem, za kaj je arhitektura potrebna, lahko vodita do rešitev, ki niso nujno pogojene z razvojem tehnologije.
1

Kultura

25. film o skrivnem agentu s šifro 007 in z martinijem v roki bo režiral Danny Boyle
Producenti so po menjavah distributerjev in produkcijske hiše potrdili: oskarjevec Danny Boyle bo režiral naslednjo, petindvajseto bondijado, kar pomeni, da bo agent s šifro 007 na velikih platnih ...
10

Kultura

"Tudi velikani iz tujine prihajajo k nam, da se poklonijo našemu jubileju"
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor prihodnje leto zaznamuje že sto let delovanja – v mislih na obletnico so zasnovali repertoar sezone 2018/2019.

Kultura

Zasebno življenje Marcela Prousta v pismih, ki jih je za seboj pustil kar 90 tisoč
" Ne verjamem v pisma, ki ne prispejo, " je leta 1916 v pismu prijatelju Lucienu Daudetu zapisal Marcel Proust, ki je za seboj pustil kar 90 tisoč pisem in nekatera izmed njih so ob nekaj ...
2

Kultura

Italijanska arhitekturna revija The Plan ovenčala slovenska biroja
Slovenska arhitekturna biroja Enota in Superform sta med nagrajenci italijanske revije The Plan, ki so jih razglasili ob koncu mednarodne konference arhitektov na Lidu v Benetkah.
1

Kultura

Znova opera pod krošnjami dreves mariborskega Mestnega parka
Mariborski Mestni park bo znova prizorišče operne noči na prostem, ki jo bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča ...
5

Kultura

"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti
V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih.
34

Kultura

Zlati red za zasluge "nemirnemu iskalcu in ustvarjalcu" Borisu Cavazzi
Poleg odlikovanja Borisa Cavazze z zlatim redom za zasluge je predsednik republike Borut Pahor vročil še tri medalje za zasluge, ki jih je namenil skladatelju Avgustu Ipavcu, predsedniku Kulturnega ...
6

Kultura

Nagradna igra: Simfonični orkester RTV Slovenija ob zvokih najstarejšega glasbila na svetu
Simfonični orkester RTV Slovenija bo na junijskem koncertu prepotoval glasbeno evolucijo, začenši v paleolitiku z najstarejšim glasbilom na svetu – koščeno piščaljo iz Divjih bab.
1

Kultura

Med mojstrovine Dunaja prihajajo tiste iz Sankt Peterburga
Če bi si želeli ogledati ključne likovne zbirke na svetu, bi bila dunajski Umetnostnozgodovinski muzej in sanktpeterburški Ermitaž dva obvezna postanka na misiji.

Kultura

Slovenski paviljon v Benetkah z razmislekom o odnosu med vodo in arhitekturo
Izhajajoč iz prepričanja, da je arhitektura soodgovorna za podnebne spremembe, se slovenski paviljon na 16. mednarodnem bienalu arhitekture v Benetkah osredotočajo prav na to vprašanje - kako se bo ...

Kultura

Končna peterica romanov, ki se potegujejo za kresnika
Drago Jančar, Štefan Kardoš, Florjan Lipuš, Sarival Sosič in Vlado Žabot je peterica, izmed katere bodo na ljubljanskem Rožniku na kresni večer razglasili prejemnika kresnika.

Kultura

Luka Juhart med priporočenimi avtorji skladateljske tribune
S skladbo Unleashed se je Luka Juhart na predlog programa Ars uvrstil v izbor priporočenih del prestižne skladateljske tribune Rostrum.

Kultura

Predstavitev Slovenije na frankfurtskem sejmu naj bo "pogumna in drzna"
Slovenija bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma šele leta 2022, a strategijo predstavitve naše književnosti svetu bo treba pripraviti že zdaj.
4

Kultura

Sejem akademskih knjig: od prevajanja humorja do Velikega diktatorja
V Foersterjevem vrtu za filozofsko fakulteto že deveto leto predstavljajo novosti akademskega tiska.
1

Kultura

Slovenska umetnika v Baltimoru soustvarila virtualni spomenik svobodi govora
Slovenski in ameriški umetniki so s pomočjo aplikacije Nonument01: McKeldinova fontana na McKeldinovi ploščadi v Baltimoru postavili virtualni spomenik, kjer je poprej stala leta 2016 zrušena ...
2
Izjava dneva
link
Sergej Nečajev
27. maj 2018 ob 14:39 Velika Britanija mora priznati, da je bila afera nesmiselna. Morajo zavrteti čas nazaj in reči: Oprosti, draga Rusija, naredili smo napako.
Več novic ...
Kazalo