Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Michelangelove mojstrovine v dialogu z videom Billa Viole
V več desetletjih posvečanja videoumetnosti si je Bill Viola pridobil mesto enega najbolj prepoznavnih umetnikov v tem mediju.

Kultura

Operna zvezda Diana Damrau na ljubljanski postojanki turneje
Ena izmed vodilnih sopranistk na svetu, Nemka Diana Damrau, se bo nocoj v okviru svoje evropske turneje ustavila tudi v Ljubljani.
2

Kultura

Albrecht Dürer
Z leti sem spoznal, da je bolje vztrajati pri pristnih formah narave, kajti preprostost je najlepši okras umetnosti.

Kultura

V Villeneuvovem Peščenem planetu najverjetneje tudi Timothée Chalamet
Denis Villeneuve je o filmski priredbi kultnega Peščenega planeta (Dune) sanjaril od otroških let in kot je napovedal, si namerava za uresničitev svojih sanj vzeti čas.
6

Kultura

Gumb – majčken predmet z ogromno zgodovine, tudi pri nas
Ludvik XIV. je nosil plašč, ovešen s 123 diamantnimi gumbi. Pred 13. stoletjem je veljalo, da je zapiranje oblek z gumbi znak razpuščenega življenja.

Kultura

Protislovja Emila Noldeja, ki je vedel, da je barva življenje
Življenje in delo slikarja Emila Noldeja so zaznamovala protislovja: bil je preveč konservativen za avantgardiste, preveč radikalen za establišment in preveč moderen za tradicionaliste.

Kultura

Muzej pod oblaki ali Bondov brlog v hladnem osrčju avstrijskih Alp
Na nekaj več kot 3.000 metrov nadmorske višine v osrčju avstrijskih Alp, kjer so pred dobrimi tremi leti snemali 24. filmsko poglavje o Jamesu Bondu, so pred nedavnim odprli vizualno instalacijo, ...
7

Kultura

Na Obali nastaja replika starega jadranskega plovila
V Portorožu nastaja posnetek istrskega topa, tradicionalnega plovila, s katerim želijo oživiti in javnosti približati stare obrti.
7

Kultura

Znana je peterica, ki se poteguje za letošnjo Veronikino nagrado
Za 22. Veronikino nagrado, ki jo podeljujejo za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, se potegujejo Andrej Hočevar z zbirko Seznam , Aleš Mustar s Srednjimi leti , Ana Pepelnik, ki je ...
1

Kultura

Darla Smoking ali predrugačenje tradicij kot odgovor prehitremu sodobnemu svetu
" Prek Darle s predelavami tradicionalnih muzik na en način ponujava nazaj krik robnega sveta, ki ga sodobni svet ob svoji hitrosti več ali manj ignorira, " pravita Brgs in Nac, oba sicer posamič že ...
1

Kultura

Izkopavanja v novomeškem centru razkrila keltsko in rimsko naselbino
Arheološka izkopavanja, ki so jih oktobra lani začeli ob prenovi novomeškega mestnega središča, so potrdila številne sume strokovnjakov, da je ob okoliških velikih grobiščih iz mlajše železne dobe ...
7

Kultura

V prvi slovenski e-knjižnici 38 odstotkov izposoj več kot lani
Na platformi Biblos, prvi slovenski e-knjižnici in e-knjigarni, povezani tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, ki jo je leta 2013 zastavila Založba Beletrina, sta i zposoja in kupovanje e-knjig ...
14

Kultura

Razstava Nebeška bitja v MSUM-ju: žival kot reprezentanca, žival kot subjekt
V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) nocoj odpirajo skupinsko razstavo Nebeška bitja - ne človek ne žival, ki združuje dela 17 umetnic in umetnikov, nastala od 60. let dvajsetega stoletja do ...
1

Kultura

Slovo prevajalke in nekdanje urednice RTV Slovenija Lučke Jenčič
Pri 69 letih je umrla prevajalka in nekdanja urednica na RTV Slovenija Lučka Jenčič, ki je bila kot prevajalka in urednica desetletja povezana z Mohorjevo založbo Celovec.

Kultura

Filmska recenzija: Prvo očiščenje
Franšiza Očiščenje je očitno sklenila, da ti krizni časi niso primeren trenutek za subtilnost političnega angažmaja.
2

Kultura

Filmska recenzija: Podedovano zlo
V žanru, ki je tako pogosto popolnoma podjarmljen konvencijam in ustaljenim prijemom, je čudovito videti film, ki se ne boji požvižgati na gledalčeva pričakovanja.
12

Kultura

Vrnitev Peščenega planeta: odgovor na Vojno zvezd?
Po več kot tridesetih letih se morda pripravlja novo potovanje na planet Arrakis.
14

Kultura

Listanje po 1.600 let starem Vergilu
V Vatikanski knjižnici so začeli obsežen projekt digitaliziranja svojega rokopisnega gradiva, ki obsega več kot 80.000 enot.
2

Kultura

Novi prvi mož SAZU-ja je Tadej Bajd, ki od članov akademije pričakuje delavnost
Akademija je tista, ki mora družbene spremembe zaznavati pred ostalimi. Akademiki bi morali razpravljati o vprašanjih, o katerih politika in mediji še ne govorijo.
14

Kultura

180-letnica sonetnega venca in še neki pozabljeni jubilej
Prešernov dan , slovenski kulturni praznik, je sicer že za nami, a spominov na pesnika še vedno ni konec, čeprav so se morda nekateri že veselili, da so se ga odkrižali vse tja do 3. decembra, ko ...
7
Izjava dneva
link
Mateja Vraničar Erman
1
18. julij 2018 ob 14:26 Danes ni več čas, da se pogovarjamo, ali moramo banko privatizirati ali ne, privatizacija je neizogibna.
Več novic ...
Kazalo