Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

V Villeneuvovem Peščenem planetu najverjetneje tudi Timothée Chalamet
Denis Villeneuve je o filmski priredbi kultnega Peščenega planeta (Dune) sanjaril od otroških let in kot je napovedal, si namerava za uresničitev svojih sanj vzeti čas.
3

Kultura

Protislovja Emila Noldeja, ki je vedel, da je barva življenje
Življenje in delo slikarja Emila Noldeja so zaznamovala protislovja: bil je preveč konservativen za avantgardiste, preveč radikalen za establišment in preveč moderen za tradicionaliste.

Kultura

Arheološka najdba, ki bo razkrila skrivnosti staroegipčanskih mumij
Pod puščavskim peskom nekropole v Sakkari so arheologi naleteli na osupljivo najdbo, od katere si stroka obeta nove informacije o staroegipčanskih mumijah oziroma o postopku mumificiranja.
3

Kultura

Stoletnica Ingmarja Bergmana, velikega iskalca smisla
Pred okroglimi 100 leti se je 14. julija rodil švedski režiser Ingmar Bergman.
2

Kultura

Umrla je Nancy Sinatra, prva žena in dolgoletna zaupnica pevske legende
V petek je umrla Nancy Sinatra, prva žena legendarnega pevca in igralca Franka Sinatre. Dočakala je častitljivo 101 leto.
7

Kultura

Imate predlog za "alternativnega nobelovca"? Švedi poslušajo
Nova akademija, ki so jo ustanovili na Švedskem, da bo letos namesto Švedske akademije podelila alternativno Nobelovo nagrado za književnost, je v presojo dobila prvi, najširši nabor kandidatov.

Kultura

V prvi slovenski e-knjižnici 38 odstotkov izposoj več kot lani
Na platformi Biblos, prvi slovenski e-knjižnici in e-knjigarni, povezani tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, ki jo je leta 2013 zastavila Založba Beletrina, sta i zposoja in kupovanje e-knjig ...
14

Kultura

Združenje zgodovinskih mest si želi več pozornosti za kulturno dediščino
Združenje zgodovinskih mest Slovenije je ob robu festivala Art Stays na Ptuju predstavilo pobudo za ohranitev kulturne dediščine kot javne dobrine, ki jo nameravajo nasloviti na državo.

Kultura

Bodalo z Iga spet na varnem – zaznamki ukradenih umetnin imajo dolg spomin
Bronasto bodalo z Iga, ki dokazuje mojstrsko obrtno znanje livarjev na območju današnje Slovenije v 2. tisočletju pr. n. št., se je vrnilo domov – v Narodni muzej Slovenije.
10

Kultura

Razstava Nebeška bitja v MSUM-ju: žival kot reprezentanca, žival kot subjekt
V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) nocoj odpirajo skupinsko razstavo Nebeška bitja - ne človek ne žival, ki združuje dela 17 umetnic in umetnikov, nastala od 60. let dvajsetega stoletja do ...
1

Kultura

Slovo prevajalke in nekdanje urednice RTV Slovenija Lučke Jenčič
Pri 69 letih je umrla prevajalka in nekdanja urednica na RTV Slovenija Lučka Jenčič, ki je bila kot prevajalka in urednica desetletja povezana z Mohorjevo založbo Celovec.

Kultura

Modri svet Bruna Subiotta in koncert Blue for Bruno v spomin nanj
" Včasih se mi nenehno motaš po glavi. Svetla in nedosegljiva točka. Točno takšna kot vir inspiracije mora biti. Najboljši v vseh atributih. In najbolj oddaljen. Smrtonosna luč, ki privlači iskalce ...
1

Kultura

Fascinantna najdba na Gosposvetski cesti: poznorimska nekropola z več kot 350 skeletnimi pokopi
Čeprav je bilo območje današnje Gosposvetske ceste v Ljubljani že povsem zunaj obzidja rimske Emone, pa je za del takratnega prebivalstva tam ležalo prav posebno mesto.
72

Kultura

Rajko Muršič: Ljudje nikakor ne slišimo enako, ne zvokov ne glasbe
Naslovno misel je v svojem nedavno izdanem Glasbenem pojmovniku za mlade zapisal etnolog in kulturni antropolog Rajko Muršič, v katerem o svojem predmetu pisanja nadaljuje: " Ničesar bolj družbenega ...
11

Kultura

Piranske cerkve razkrijejo svoje skrivnosti
Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija je ob pomoči piranske občine in župnije izdalo vodnik Sakralna dediščina Pirana. Na 22 straneh so predstavili 13 cerkva in drugih sakralnih objektov.
5

Kultura

Vrnitev Peščenega planeta: odgovor na Vojno zvezd?
Po več kot tridesetih letih se morda pripravlja novo potovanje na planet Arrakis.
14

Kultura

Groteskne figure, s katerimi je Callot ovekovečil 17. stoletje
Od beračev do aristokratov, od pijancev do vojakov, od komičnih prizorov commedie dell'arte do pretresljivih vtisov iz vojnih let.

Kultura

Novi prvi mož SAZU-ja je Tadej Bajd, ki od članov akademije pričakuje delavnost
Akademija je tista, ki mora družbene spremembe zaznavati pred ostalimi. Akademiki bi morali razpravljati o vprašanjih, o katerih politika in mediji še ne govorijo.
14

Kultura

Izkopavanja v novomeškem centru razkrila keltsko in rimsko naselbino
Arheološka izkopavanja, ki so jih oktobra lani začeli ob prenovi novomeškega mestnega središča, so potrdila številne sume strokovnjakov, da je ob okoliških velikih grobiščih iz mlajše železne dobe ...
7

Kultura

Trideset let vojnih grozot, ki so spodbudile prve umetniške kritične reakcije
Leta 1618 je na stari celini izbruhnila vojna, ki je dežele Svetega rimskega cesarstva v primežu držala naslednjih trideset let.
3
Izjava dneva
link
Kylian Mbappe
2
16. julij 2018 ob 00:01 Ponosni smo, da smo poskrbeli za veselje Francozov. To je bila naša naloga, da smo jim pomagali, da za nekaj časa pozabijo na vse težave.
Več novic ...
Kazalo