Lainšček bo roman v knjižni obliki izdal novembra. Foto: BoBo
Lainšček bo roman v knjižni obliki izdal novembra. Foto: BoBo
Dobra dva meseca je Lainšček razkrival zgodbo Marka in Ljiljane na Facebooku. Foto: Facebook

Ljubezenski roman, ki je med 6. julijem in 14. septembrom med bralce postopoma "kapljal" prek objav na Facebooku, bo v knjižni obliki izšel novembra pri založbi Beletrina, po izidu pa bo na spletnem omrežju dostopen v celoti. V njem spremljamo ljubezensko zgodbo Marka iz Ljubljane, ki se med služenjem vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi zaljubi v dijakinjo zemunske gimnazije Ljiljano Uzelac. Zgodba o ljubezni se začne leta 1972 v Zemunu in konča leta 1991 v Slovenj Gradcu.

Nesrečne okoliščine prepovedane, usodne ljubezni se v celoti razkrijejo šele med slovensko osamosvojitveno vojno. Roman realistično prikazuje razmere v jugoslovanski armadi in življenje v Titovi Jugoslaviji, opisani pa so tudi dogodki iz časa slovenske osamosvojitve.

Bralci raje podajali svoja doživljanja, kot svetovali avtorju
Sledilci so se na vsako objavo delčka romana odzvali s komentarji, v katerih so po Lainščkovih besedah izrazili svoja doživljanja in podajali mnenja, manj pa je bilo pripomb in sugestij, namenjenih neposredno avtorju. Analiza sledilcev je pokazala, da jih je bila velika večina, 82 odstotkov, žensk, slaba tretjina pa jih je bila iz Ljubljane.

Prekmurski pisatelj se je podpisal že pod številna literarna dela, po več njegovih romanih pa so posneli tudi filme. Njegov Petelinji zajtrk je zelo uspešno zaživel na filmskem platnu in spada med najbolj gledane slovenske filme. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi dvakrat kresnika, nagrado Prešernovega sklada in večernico.

Podobno kot Lainšček se je za objavo svojega dela na spletnem omrežju odločil tudi britanski pisatelj David Mitchell, avtor knjig Atlas oblakov in Tuje pero. Kratko zgodbo z naslovom The Right Sort je julija izdal v obliki 280 tvitov.