Naš favorit za tujejezičnega oskarja so Tatiči, japonska drama, ki jo v teh dneh lahko ujamete na našem rednem sporedu. Film prepleta humanizem in družbeni angažma, osvojil pa je tudi zlato palmo na letošnjem festivalu v Cannesu. Foto:
Naš favorit za tujejezičnega oskarja so Tatiči, japonska drama, ki jo v teh dneh lahko ujamete na našem rednem sporedu. Film prepleta humanizem in družbeni angažma, osvojil pa je tudi zlato palmo na letošnjem festivalu v Cannesu. Foto:
Thom Yorke
Thom Yorke je lahko za oskarja vsaj nominiran za skladbo Suspirium iz filma Suspiria. Toda ali lahko premaga Lady Gaga? Foto: Reuters
Alfonso Cuaron je postal z Romo veliki zmagovalec letošnjega beneškega filmskega festivala. Film zdaj lahko ujamete tudi na Netflixu. Foto: Venice Film Festival

Člani akademije so si vse prijavljene filme, ki so se potegovali za nominacijo za tujejezičnega oskarja, ogledali med oktobrom in 10. decembrom. Izbrali so šest filmov, še trije pa so naboru dodani po presoji posebnega odbora akademije za tujejezične filme.

V ožjem izboru je tudi sicer zelo uspešen poljski film Hladna vojna v režiji Pawla Pawlikowskega, ki je nazadnje pometel s konkurenco na 31. podelitvi evropskih filmskih nagrad, kjer je med drugim pobral nagrade za najboljši film, režijo in scenarij. Prav tako je potencialen kandidat za oskarja pretresljiva japonska drama Tatiči, portret japonske družine v primežu revščine, ki je režiserju Hirokazu Kore-edi prinesel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

Iz Netflixove produkcije se je v nabor uvrstil tudi film Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, ovenčan z beneškim zlatim levom, pa filmska priredba kratke zgodbe Harukija Murakamija Požiganje, s katero se je južnokorejski režiser Lee Chang-dong poklonil tudi literarni zapuščini Williama Faulknerja.

Za oskarjevsko nominacijo se potegujejo še Poletne ptice v režiji Cira Guerre in Cristine Gallego, 112 v režiji Gustava Möllerja, Never Look Away režiserja Floriana Henckla von Donnersmarcka, Ayka v režiji Sergeja Dvortsevoja ter Kafarnaum, ki ga podpisuje Nadine Labaki.

Ivan ni imel sreče
Iz Slovenije je bil v konkurenci za nominacijo za tujejezičnega oskarja film Janeza Burgerja Ivan z Marušo Majer v glavni vlogi. Osemčlanska strokovna žirija je v utemeljitvi izbora med drugim zapisala, da Ivan "gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine". Češka pa je v boj za nominacijo poslala film Zimske muhe, ki ga podpisuje slovenski režiser Olmo Omerzu.

Ožji izbor za nominacije za tujejezičnega oskarja torej vključuje:

Kolumbija – Poletne ptice (Pájaros de verano/Birds of Passage)
Danska 112 (Den skyldige/The Guilty)
Nemčija Delo brez avtorja (Werk ohne Autor/Never Look Away)
Japonska Tatiči (Manbiki kazoku/Shoplifters)
Južna Koreja Požiganje (Beoning/Burning)
Kazahstan Ayka
Libanon Capernaum (Capharnaüm)
Mehika Roma
Poljska Hladna vojna (Zimna wojna/Cold War)

V kategoriji najboljše pesmi je bilo v širšem izboru 90 pesmi. Ožji izbor so določili glasovi članov glasbene veje Akademije.

V izbor so se uvrstile:
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings The Ballad of Buster Scruggs
Treasure Beautiful Boy
All the Stars Črni panter
Revelation Boy Erased
Girl In The Movies Dumplin’
We Won’t Move The Hate U Give
The Place Where Lost Things Go Mary Poppins se vrača
Trip A Little Light Fantastic Mary Poppins se vrača
Keep Reachin’ Quincy
I’ll Fight RBG
A Place Called Slaughter Race Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2
OYAHYTT Sorry to Bother You
Shallow Zvezda je rojena
Suspirium Suspiria
The Big Unknown Vdove

V kategoriji najboljše izvirne glasbene podlage je v poštev prišlo 156 skladateljskih stvaritev. Ožji izbor so tudi tukaj določili glasovi članov glasbene veje Akademije.

Najboljšo glasbeno podlago so letos imeli filmi:

Annihilation
Maščevalci: Brezmejna vojna (Avengers: Infinity War)
The Ballad of Buster Scruggs
Črni panter (Black Panther)
Črni Kkklanovec (BlacKkKlansman)
Crazy Rich Asians
Stalinova smrt (The Death of Stalin)
Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)
Prvi človek (First Man)
If Beale Street Could Talk
Otok psov (Isle of Dogs)
Mary Poppins se vrača (Mary Poppins Returns)
Tiho mesto (A Quiet Place)
Igralec št. 1 (Ready Player One)
Mož iz ozadja (Vice)

Ožji izbor za nominacijo za najboljši celovečerni dokumentarec so člani dokumentarne veje Akademije izbirali med 104 filmi, ki so se kvalificirali v širši izbor. Na koncu ostajajo:

Charm City
Communion
Crime + Punishment
Dark Money
The Distant Barking of Dogs
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
On Her Shoulders
RBG
Shirkers
The Silence of Others
Three Identical Strangers
Won’t You Be My Neighbor?

Polfinaliste so poleg naštetih razglasili še v kategorijah dokumentarnega celovečerca, kratkega dokumentarnega filma, filmske maske in oblikovanja pričesk, kratkega igranega filma in kratkega animiranega filma.

Akademija bo vse nominirance za 91. podelitev oskarjev naznanila 22. januarja, podelitev nagrad pa bo 24. februarja.