Big Band RTV Slovenija deluje nepretrgano že od leta 1945. Najprej se je imenoval Plesni orkester Radia Ljubljana, pozneje Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa se je preimenoval v Big Band RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Big Band RTV Slovenija deluje nepretrgano že od leta 1945. Najprej se je imenoval Plesni orkester Radia Ljubljana, pozneje Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa se je preimenoval v Big Band RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Jure Pukl je eden najprodornejših in najbolj ustvarjalnih slovenskih jazzovskih glasbenikov.
Saksofonist Jure Pukl je eden najprodornejših in najustvarjalnejših slovenskih džezovskih glasbenikov. Foto: Big Band RTV SLO
Igor Lunder, ki poučuje na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, je z Big Bandom RTV Slovenija sodeloval pri projektu Jazzitette z Janijem Kovačičem.
Igor Lunder, ki poučuje na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, je z Big Bandom RTV Slovenija sodeloval pri projektu Jazzitette z Janijem Kovačičem. Foto: Jure Urek
Clarence Penn od leta 1991 živi in ustvarja v New Yorku in velja za enega najbolj raznovrstnih in iskanih bobnarjev.
Clarence Penn od leta 1991 živi in ustvarja v New Yorku ter velja za enega najraznovrstnejših in najbolj iskanih bobnarjev. Foto: Big Band RTV SLO

Prvi bo na vrsti nastop s saksofonistom Juretom Puklom, najprej bodo v sklopu Cankarjevih torkov 14. oktobra nastopili v Klubu CD-ja, dva večera pozneje pa prav tako ob 20.00 v Kulturnem centru Ravne na Koroškem. Na večerih, ki jima bo dirigiral Igor Lunder, bomo slišali Puklovo in Lundrovo glasbo, pa tudi skladbe Kaje Draksler, Jožeta Privška in Charlesa Mingusa, za ritem bo na bobnih skrbel Clarence Penn.
Jure Pukl, eden najustvarjalnejših slovenskih džezovskih glasbenikov, je študiral klasični saksofon, potem pa dobil štipendijo za študij na univerzi Berklee v Ameriki. Svoje znanje je izpopolnjeval pri glasbenikih, kot sta Joe Lovano in George Garzone. Že med študijem je pripravljal svoje projekte, igra pa tudi s številnimi velikimi imeni džeza, kot so Maceo Parker, Esperanza Spalding, Vijay Iyer, Damion Reid, Joe Sanders, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore, Jeremy Pelt, Jamire Williams, Howard Curtis in Johnatan Blake, če jih omenimo samo nekaj. Izdal je že šest avtorskih zgoščenk, ki so dobile same pohvale – predvsem zadnji projekt, Abstract Society, pri katerem so sodelovali pianist Vijay Iyer, basist Joe Sanders in bobnar Damion Reid. "Pukl združuje tehniko, dušo in željo po novostih – to je bistvo džeza že vse od začetka. Je vzhajajoča zvezda nove generacije in pelje glasbo v novo obdobje," je pred dvema letoma ob izidu plošče zapisal John Fordham v reviji The Guardian.
"Ko ljudje slišijo moje ime, si želim, da bi pomislili: ne vem, v kateri zasedbi igra nocoj ali kje bo igral jutri, vem pa, da bo igral odlično in da bo koncert izvrsten," pa je moto enega najraznovrstnejših in najbolj iskanih bobnarjev Clarencea Penna, ki od leta 1991 živi in ustvarja v New Yorku. V skladu s to željo tudi vodi svojo zasedbo ali pa z njo samo igra. Koncerti so takrat profesionalni, ustvarjalni, polni različni glasbenih prvin in napetosti, ki potrebujejo pozornost in jo po navadi tudi dobijo. Zato verjetno ne preseneča impresiven seznam glasbenikov in zasedb, s katerimi je sodeloval - Ellis in Wynton Marsalis, Betty Carter, Stanley Clarke, Steps Ahead, Makoto Ozone, Michael Brecker, Dave Douglas, Maria Schneider, Luciana Souza, Richard Galliano in Fourplay. Sodeloval je pri več sto projektih, med drugim je igral tudi na z grammyjem nagrajenih zgoščenkah 34th N Lex Randyja Breckerja ter Concert in the Garden inr Sky Blue Marie Schneider.

Dirigent Igor Lunder je po koncu šolanja na džezoddelku Srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani nadaljeval študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu ter na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. Magistriral je iz džezkitare ter kompozicije in aranžiranja. Izdal je tri avtorske zgoščenke - Igor Lunder with Reeds - Jazz Menu (2003), Igor Lunder Sextet (2004) in Igor Lunder with Zagreb Saxophone Quartet & Guests - Reeeeeeeeds (2006). Sklada in aranžira za big band, različne orkestre in manjše zasedbe. Bil je umetniški vodja in dirigent Big Banda Grosuplje, kot gostujoči dirigent pa je sodeloval tudi s številnimi drugimi v Sloveniji. Z Big Bandom RTV Slovenija je sodeloval pri projektu Jazzitette z Janijem Kovačičem. Poučuje na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.
Z Žanom Tetičkovičem bo Big Band nastopil 22. oktobra v ljubljanskem Kinu Šiška. Večer pod taktirko Tadeja Tomšiča bo prinesel nekaj avtorskih skladb, dodane pa bodo še skladbe Marie Schneider, Janeza Gregorca in dirigenta večera.
Izjemni uspehi obetavnega tolkalista
Tetičkovič je najprej naredil sprejemne izpite za študij v Groningenu na Nizozemskem, ko pa se je udeležil delavnice v Haagu, ga je tam opazil predstavnik newyorške Nove šole za džez in sodobno glasbo, legendarni ameriški basist Reggie Workman, ki mu je po skupnem nastopu, na katerem je igral tudi saksofonist David Liebman, ponudil štipendijo za to šolo. Kljub mladosti (leta 1991) je v New Yorku opozoril nase - kar dvakrat je prejel nagrado za skladbo na vseameriškem tekmovanju ASCAP Young Jazz Composers Award (ASCAP je Ameriško združenje glasbenih ustvarjalcev in izdajateljev). Kako izjemen je ta dosežek, pove podatek, da vsako leto izmed od 1.200 do 1.500 prijavljenih skladb izberejo le 10 zmagovalnih. Nagrado je prejel kar dvakrat, kar je v 50-letni zgodovini nagrade uspelo le petim skladateljem, in vsi so bili Američani.
Dirigent Tadej Tomšič, sicer zelo dejaven tudi kot saksofonist in skladatelj, sodeluje s številnimi glasbeniki, med drugim z Mio Žnidarič in Stevom Klinkom na dobro sprejetem albumu Love You Madly.
Big Band RTV Slovenija tik pred velikim jubilejem
Big Band RTV Slovenija, ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, bo prihodnje leto zaznamoval 70-letnico nepretrganega delovanja. V svoji bogati zgodovini je sodeloval z vrsto priznanimi dirigenti in džezovskimi solisti, kot so denimo Mercer Ellington, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Herb Pomeroy, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Bojan Z, Peter Erskine, Ronnie Cuber, Paquito D'Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts, Kurt Elling ali Nicholas Payton.