Predsednik prvega Blejskega filmskega festivala je igralec Rade Šerbedžija. Foto: Sunčan Stone
Predsednik prvega Blejskega filmskega festivala je igralec Rade Šerbedžija. Foto: Sunčan Stone
Želja organizatorjev festivala je tudi odpreti vprašanje ekologije in varstva vode. Foto: BoBo

Projekcije so se začele popoldne na Blejskem gradu s filmom Vanishing Point (Točka izginotja) avtorja Stephena Smitha, ki mu bo sledil švicarsko-indijski film Faride Pacha My Name is Salt (Moje ime je sol).

Prva izdaja festivala v tekmovalnem programu prinaša 16 filmov, selekcija pa je potekala pod taktirko Noaha Charneyja in Rade Šešić. Na festivalu se bo do sobote predstavilo osem dokumentarnih filmov na temo vode in osem novih, neodvisnih celovečernih filmov. Do sobote pa bo postregel s projekcijo osmih celovečernih in osmih dokumentarnih filmov na temo vode ter številnimi spremljevalnimi dogodki.

Nov zalet za Bled
Kot uvod v festival je včeraj potekalo čiščenje Blejskega jezera, ki je potekalo v okviru nacionalne ekološke akcije Dneva slovenskih voda, je pripravila mednarodna neprofitna okoljska organizacija GUWAA (Global Underwater Awareness Association). Želja organizatorjev je hkrati odpreti vprašanje ekologije in varstva vode.

Prav Blejsko jezero je lahko sinonim čistosti vode in narave, pravijo organizatorji. Čiščenja se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil pomen vode in poudaril, da se "začenja ekološka in filmska akcija, ki bo Bledu dala nov zalet pri promociji naše lepe dežele". Opozarjanje na pomen čistih voda velja za rdečo nit BBF-a.

Šerbedžija v vlogi predsednika BFF-ja
Kot pravi predsednik BFF-ja, znani filmski igralec Rade Šerbedžija, bodo na festivalu poskušali prikazati zanimive in dobre filme ter pripeljati zanimive ljudi iz filmskega sveta. Predtem bo na Blejskem gradu potekal prvi v vrsti Pogovorov z razgledom, katerega gost bo ameriški igralec Armand Assante. Zvečer pa bo v blejski Festivalni dvorani sledilo uradno odprtje festivala s celovečernim filmom Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapoorja.