Slavna televizijska voditeljica je ena glavnih igralk v filmu in tudi njegova producentka. Foto: EPA
Slavna televizijska voditeljica je ena glavnih igralk v filmu in tudi njegova producentka. Foto: EPA
David Oyelowo v filmu, ki je nominiran za zlati globus, igra Martina Luthra Kinga. Foto: Reuters

Župan Selme George P. Evans je izrazil veselje, da je film, ki je nacionalnega pomena, dobil ime prav po njihovem mestu. Kot je dejala ena od producentk in igralk v filmu Oprah Winfrey, je to izraz hvaležnosti do zgodovinskega mesta. Ob tem je izrazila željo, da bo film, ki ga bodo v večini ameriških kinodvoran začeli predvajati 9. januarja, nagovoril več generacij. Celovečerec je že doživel nekaj projekcij po 19 ameriških mestih in doživel sijajen uspeh, saj je v blagajne po navedbah revije Variety že prinesel 1, 2 milijona dolarjev (skoraj milijon evrov).

Film je režirala Ava DuVernay, v glavnih vlogah poleg Winfreyjeve, ki upodablja aktivistko Annie Lee Cooper, med drugim igrajo britanski igralec David Oyelowo kot Martin Luther King, Tom Wilkinson (Lyndon B. Johnson), Tim Roth (George Wallace) in Cuba Gooding mlajši (Fred Gray).

Mesto začetka protestov
Filmsko dogajanje je postavljeno v mesto Selma, ki slovi po sistematičnem zavračanju volilnih pravic črnskega prebivalstva. V mestu se tako pod vodstvom Martina Luthra Kinga začnejo protesti, ki se kmalu razširijo tudi v druge ameriške regije. Krvavo zatiranje aktivistov javno mnenje o volilnih pravicah obrne v korist protestnikom, kar spodbudi nastanek akta o volilnih pravicah, s katerim se na državni ravni prepove diskriminacija pri volitvah.

Film pa je pred začetkom sezone podelitev nagrad naletel na ostre kritike. V svojem članku v Washington Postu je Joseph A. Califano, nekdaj sodelavec v kabinetu predsednika Lyndona B. Johnsona, opozoril, da so zgodovinske nepravilnosti v Selmi tako velike, da bi ga bilo treba umakniti iz boja za kakršne koli filmske nagrade. Režiserka filma Ava DuVernay je ostro zavrnila navedbe.

Film je tudi v Selmi, mestu z okoli 20.000 prebivalci, med katerimi je okoli 80 odstotkov temnopoltih, okoli 40 odstotkov pa jih živi v revščini, povzročil mešane odzive. Članica predstavniškega doma in prebivalka Selme Terri Sewell je dejala, da je film priložnost za mesto, da izkoristi priložnost v poslovnem smislu in hkrati znova opomni na svojo ključno vlogo v boju za državljanske pravice. Po drugi strani pa so nekateri prebivalci zaskrbljeni, da bo v filmu preveč poudarka na nasilju.