Območje Somerseta je arheološko zelo bogato. Pred osmimi leti so tam našli moški čevelj (na fotografiji), ki naj bi bil star okoli 2.000 let. Foto: EPA
Območje Somerseta je arheološko zelo bogato. Pred osmimi leti so tam našli moški čevelj (na fotografiji), ki naj bi bil star okoli 2.000 let. Foto: EPA

Med dragocenimi najdbami so ostanki talnih in stropnih ploščic, poroča britanski BBC. Nekaj talnih ploščic je podobnih tistim v bližnji opatiji Glastonbury, zaradi česar strokovnjaki menijo, da je imel pozabljeni kompleks tudi religiozno vlogo. A čeprav je bilo v preteklosti na tisoče samostanov uničenih, posamezni deli pa prodani ali vgrajeni v nove zgradbe, arheologi sklepajo, da je bilo najdišče v Somersetu, ki se razprostira na 0,4 hektarja velikem območju, zapuščeno še pred razpustom samostanov.

Arheologi so v preteklosti na tem območju že našli arheološke ostanke iz bronaste dobe, nič pa ni dalo slutiti, da se pod kmetijskim zemljiščem dejansko skrivajo ostanki velikega kompleksa. A le nekaj tednov pred začetkom obsežnih gradbenih del so arheologi naleteli na ostanke dragocenih ploščic in druge najdbe. Zdaj imajo na voljo le nekaj tednov, da se dokopljejo do razkritja, za kakšen kompleks je dejansko šlo, saj se bodo potem začela obnovitvena dela.

"Gre za zelo zanimivo in pomembno odkritje, saj dejansko ni nobenih zapisov oziroma pisnih dokazov, da je kompleks dejansko obstajal," je dejal Bob Davis z arheološkega oddelka v Wessexu.

Prve ocene ostankov keramičnih izdelkov nakazujejo, da naj bi bile stavbe naseljene 200 let, in sicer med 12. in 14. stoletjem. "Na neki točki pa so potem stavbe opustele, uporabni materiali so bili ukradeni, kompleks pa je bil dejansko pozabljen," še dodaja Davis. Najdeni ostanki bodo v kratkem na ogled tudi širši javnosti.