Johnny Depp se je v Willyja Wonko prelevil pred skoraj desetletjem. Foto: Kolosej
Johnny Depp se je v Willyja Wonko prelevil pred skoraj desetletjem. Foto: Kolosej

Nikoli objavljeno (peto) poglavje iz osnutka knjige iz leta 1961 - takrat je veljalo za preveč "divje, subverzivno in nemoralno" za nedolžne britanske otroke - so zdaj skupaj s svežimi ilustracijami Quentina Blaka v celoti objavili pri Guardianu. V njem sta prisotna dva nova otroška lika, omenjeni pa so še nekateri drugi, ki se nato v knjigi, ki je v ZDA prvič izšla oktobra leta 1964, niso znašli.

Dahlova otroška klasika, ki bo kmalu praznovala okroglega pol stoletja, je zgodba o revnem dobrosrčnem dečku Čarliju, čigar edina radost je čokolada. Največje sanje se mu uresničijo, ko v čokoladici Wonka najde eno izmed petih zlatih vstopnic v čarobni imperij čokolade čudaškega Willyja Wonke. Poleg njega se v tovarni znajdejo še štirje drugi otroci, ki pa so zaradi porednosti kaznovani na različne načine.

Kot je povedala Lucy Mangan, poznavalka Dahlovega dela in avtorica knjige Inside Charlie's Chocolate Factory, je slavni pisatelj napisal kar pet osnutkov zgodbe, vsak izmed njih je bil bolj dovršen.

Čarli in tovarna čokolade je postala ena najpriljubljenejših avtorjevih novel, ki naj bi jo samo na Otoku do danes prodali v 30 milijonih izvodov, sledilo ji je še nadaljevanje Čarli in veliko stekleno dvigalo. A na Otoku je Dahl, ki je po koncu vojne delal za britansko obveščevalno službo, založnika znašel le stežka, tam je delo na police prišlo šele leta 1967. Podobne težave je imel predtem že s svojim prvim delom za otroke, Jakcem in breskvijo velikanko.

Prvič so film po njej posneli leta 1971 z Genom Wilderjem v vlogi Wonke, nato se je leta 2005 pod režijsko taktirko Tima Burtona v ekscentričnega lastnika tovarne prelevil Johnny Depp. Zaživela je tudi v obliki muzikala na West Endu, ki je uspešnica že od premiere junija lani.