Vrsti nagrad za vlogo v filmu Ona je Isabelle Huppert dodala še cezarja, jutri pa bi lahko zbirko dopolnila še z oskarjem. Foto: EPA
Vrsti nagrad za vlogo v filmu Ona je Isabelle Huppert dodala še cezarja, jutri pa bi lahko zbirko dopolnila še z oskarjem. Foto: EPA
Xavier Dolan
Dve leti po tem, ko je Xavier Dolan na cezarjih slavil s filmom Mamica (v kategoriji za najboljši tujejezični film), je kanadski režiser francosko Akademijo prepričal z najnovejšim izdelkom Samo konec sveta. Foto: EPA
Častnega cezarja je dobil ameriški igralec George Clooney.
Častnega cezarja je dobil ameriški igralec George Clooney. Foto: EPA

Francoska veteranka, ki jo jutri čaka še podelitev najprestižnejših ameriških filmskih nagrad (igralka, ki je sicer lani blestela tudi v filmu Prihodnost, je tudi za oskarja nominirana za vlogo v filmu Ona), se je ob prevzemu cezarja zahvalila režiserju filma Paulu Verhoevenu, ker je film postavil tako inteligentno, drzno, zlonamerno. Kot je povedala, ni v njem v primerjavi s svojimi drugimi filmi igrala nič bolje ali slabše, se ji pa zdi, da je bil ta film bolje opažen.

Verhoevenu je kipec za režijo speljal kanadski čudežni deček Xavier Dolan, ki je nagrajen za svoj najnovejši film Samo konec sveta (It’s Only the End of the World). Filmu, ki ga lahko trenutno ujamete na sporedu ljubljanskega Kinodvora, je šel tudi cezar za glavno moško vlogo, ki jo je odnesel Gaspard Ulliel. Film, v katerem se je Dolan lotil kompleksnih družinskih odnosov, je nagrajen tudi za montažo.

V kategoriji ženske stranske vloge je slavila Deborah Lukumuena za igro v prvencu režiserke Houde Benyamina Divines, cezarja za najboljšo moško stransko vlogo pa je prejel James Thierree za film Chocolat v režiji Roschdyja Zema. Kot je bilo znano že pred podelitvijo, so častnega cezarja letos namenili ameriškemu igralcu Georgeu Clooneyju.

Za najboljši tujejezični film so izbrali Jaz, Daniel Blake, portret posameznikovega boja proti absurdnemu sistemu podeljevanja socialnih podpor, za katerega je Ken Loach lani prejel cansko zlato palmo. Najboljši animirani film je Bučko (My Life as a Zucchini), prav tako eden izmed nominirancev za oskarja.

Protesti proti Polanskemu in odstop režiserja
O 42. podelitvi cezarjev se je časopisje razpisalo že pred mesecem dni zaradi protestov, ki so sledili izboru predsednika slovesnosti. Francoska filmska akademija je častno mesto letos zaupala režiserju Romanu Polanskemu, čemur je nasprotovala francoska ministrica Laurence Rossignol, pa tudi feministično združenje Drznite si feminizem (Osez le feminisme) zaradi režiserjevega spolnega odnosa z mladoletnico. Po nasprotovanjih in pozivih k bojkotu je Polanski odstopil z mesta predsednika.

Verhoeven znova združuje moči z Djianom
Ob razglasitvi Polanskega za predsednika podelitve cezarjev so mediji opozorilo na ironijo, da je največji favorit letošnjih cezarjev prav film Ona. Zgodba o žrtvi spolnega napada je prejela kar 11 nominacij. Verhoeven bo tudi v naslednjem svojem filmu v središče postavil ženski lik, tokrat bo šlo za protagonistko v tridesetih letih. Zgodbo že piše Philippe Djian, s katerim sta tudi sodelovala pri filmu Ona. Djian je glede vsebine novega filma redkobeseden. Pravi, da je predvsem pisatelj, iz njegovih zgodb pa nato razvijajo filmske scenarije.

Verhoeven se vrača v zgodovino
Verhoeven je napovedal, da namerava po filmu Ona v Franciji posneti še tri projekte. Že dolgo si želi posneti film o Jezusovem življenju, dogovarja se za film Lyon 1943 o junaku francoskega odporniškega gibanja Jeanu Moulinu, v igri pa je tudi film o zločinu v italijanskem samostanu v srednjem veku.