Kultura
Albert Einstein
Založba univerze Princeton je izdala Popotne dnevnike Alberta Einsteina, ki so pred tem izšli le v nemščini, "skriti" med zbrane zapise v petnajstih knjigah. Foto: Reuters
Ko so leta 1933 nacisti Nobelovemu nagrajencu odvzeli vse funkcije in zasegli imetje, je emigriral v ZDA in postal profesor na Univerzi Princeton v New Jerseyju. Foto: Reuters
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je nekoč Einsteinovo obličje in življenjsko zgodbo uporabil za kampanjo: "Sveženj osebnih predmetov ni vse, kar begunec prinese v svojo novo domovino. Einstein je bil begunec." Foto: UNHCR
Leta 1946 je v predavanju na univerzi Lincoln Einstein rasizem opisal kot "bolezen belcev" in dodal: "V zvezi s tem ne nameravam biti tiho." Foto: UNHCR

Dodaj v

Einsteinov popotni dnevnik razkriva skrajno ksenofobijo

Zapisi razkrivajo obraz nobelovca, ki ga doslej nismo poznali
13. junij 2018 ob 19:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prva objava zasebnega popotnega dnevnika, ki ga je Albert Einstein pisal v dvajsetih letih prejšnjega stoletja med popotovanjem po Aziji, razkriva, da je imel veliki fizik skrajno rasistična stališča do različnih ras in narodnosti, ki jih je srečeval - še posebej do Kitajcev.

V zapisih, ki so nastajali med oktobrom leta 1922 in marcem naslednjega leta, se Einstein razpiše o potovanjih, znanosti, filozofiji in umetnosti. Veliki fizik, ki je rasizem nekoč opisal kot "bolezen belcev", je imel očitno slepo pego za lastno početje: piše namreč o "delovnih, svinjskih, butastih" Kitajcih. Med drugim pripomni, da "med jedjo ne sedijo na klopeh, ampak čepijo tako kot Evropejci, kadar se hočejo podelati v zaraščenem gozdu. Vse to počnejo v tišini in zadržano. Celo otroci so brezdušni in videti butasti." Potem ko je posebej izpostavil "množičen podmladek" in "plodnost" Kitajcev, zapiše še: "Škoda bi bilo, če bi ti Kitajci izpodrinili vse druge rase. Za take, kot smo mi, je že sama misel na to neizrekljivo grozna."

Zasebni obraz čisto drugačen od javnega
Urednik Ze’ev Rosenkranz, ki sodeluje pri projektu Einsteinovi dokumenti Kalifornijskega inštituta za tehnologijo, je v intervjuju za The Guardian priznal, da komentarji Nobelovca, še posebej tisti, ki letijo na Kitajce, delujejo skrajno odbijajoče. "V precejšnjem kontrastu so z njegovo javno podobo humanitarne ikone. Precejšen šok je, ko te besede primerjamo z njegovimi izjavami v javnosti. Tukaj ni bil zadržan, saj to pisanje ni bilo namenjeno za objavo." Rosenkranz je uredil in prevedel Popotne dnevnike Alberta Einsteina, ki jih je pravkar prvič kot samostojno delo izdala univerza Princeton. Ta dnevnik je pred tem izšel le v nemščini in kot del Zbranih dokumentov v petnajstih knjigah. Tokrat je torej prvič, da bodo besedila prišla tudi do potencialnih bralcev, ki se z Einsteinovo zapuščino ne ukvarjajo akademsko.

V poznejših odlomkih dnevnika o prebivalcih Kitajske zapiše še, da "tudi tisti, ki garajo kot konji, nikoli ne zbujajo vtisa, da se zavedajo trpljenja. Poseben, čredi podoben narod [ … ], pogosto podobnejši avtomatom kot pa ljudem." Ksenofobijo v nadaljevanju začini še z veliko mero mizoginije: "Opazil sem, kako majhne so razlike med moškimi in ženskami; ne razumem, kakšno usodno privlačnost premorejo kitajske ženske, da sonarodnjake omrežijo do te mere, da se ne morejo ubraniti pred konkretnim blagoslovom naraščaja."

V Kolombu na Šrilanki se znanstveniku zapiše, da domačini živijo "v silni svinjariji in precejšnjem smradu", in doda, da "počnejo bore malo in potrebujejo le malo. Preprosti gospodarski krog življenja."

Tudi iz naklonjenih "ocen" bije rasizem
Je pa zato Einstein bolj naklonjeno presojal Japonce, češ da so "nebahavi, spodobni, nasploh zelo privlačni". "Neokrnjene duše, kakršnih ni drugje med temi ljudstvi. Človek mora ljubiti in spoštovati to deželo." Vseeno pa si ne more kaj, da ne bi "opazil": "Intelektualne potrebe tega naroda so videti šibkejše od njihovih umetniških potreb – naravna predispozicija?"

Rosenkranz se pri oceni Einsteinovega pisanja ne izogiba oznaki rasizma. "Njegovi zapisi o izvoru in domnevni intelektualni manjvrednosti Japoncev, Kitajcev in Indijcev definitivno niso zadržani in jih lahko ocenimo kot rasistične – druge narodnosti opiše kot biološko inferiorne, kar je jasen kazalnik rasizma. V tem pogledu veliko razkriva tudi strah, da bodo Kitajci 'izrinili vse druge rase'."

Urednik je za omenjeni časopis poudaril še, da so bila taka neokusna prepričanja v Einsteinovem času sicer prevladujoča, nikakor pa ne univerzalna. "Po navadi naletim na tak odziv: 'Moramo razumeti, bil je produkt svojega časa, svojega okolja' – ampak mislim, da sem poskušal tu in tam pokazati širši kontekst. Obstajala so tudi drugačna stališča, bolj strpni nazori."

V svojem uvodu k novi izdaji Rosenkranz podčrta, da je pomembno raziskati, kako je lahko ugledni humanist, kakršen je bil Einstein, lahko gojil tako ksenofobna stališča do ljudi, ki so mu križali pot. "Zdi se, da je odgovor na to vprašanje izjemno pomemben v današnjem svetu, kjer se je sovraštvo do Drugega tako razmahnilo na toliko različnih koncih. Zdi se, da je celo sam Einstein včasih težko prepoznal sebe v obrazu drugega."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
masterjoze
# 13.06.2018 ob 19:31
Hehe tudi Židom, ki so bežali v Ameriko kot Einstein ni noben problem biti "rasističen".
Seveda pa gre tu spet za napihovanje. Večina stvari je bila dejansko takih, kakršne je Einstein takrat videl. Pa če je to za novodobne agente politične korektnosti sprejemljivo ali ne
BehindYou
# 13.06.2018 ob 19:52
prav neverjetno ves to. Noben pa ne pomisli, da pred 100 leti ljudje niso potovali po svetu tako kot danes in so se jim zdele razlike ki jih je naredila evolucija v času razvoja težje dojemljive. Sicer pa povedal je kar je pač videl. Če je bilo pač svinjsko in če je smrdelo je tako napisal, saj ima vso pravico v svoj dnevnik napisat kar si misli mar ne?
timeout
# 13.06.2018 ob 19:51
Biti strpen in politično korekten sta dve popolnoma različni stvari. Prva kvaliteta deluje navznoter, druga navzven. Tendenca današnjega sveta je delovanje navzven. V naših besedah in dejanjih se premnogokrat trudimo da nekaj "zgleda" tako kot menimo da bi moralo, pa v biti pravzaprav ne.
Sam menim, da bo imel svet svetlešo prihodnost ko bo znotraj samega sebe v svojem odnosu do drugih v biti strpen, ne pa tudi politično korekten, saj je prav to leglo omenjene hinavščine. Reči bobu bob s primerno dozo strpnosti je velik izziv
skera
# 13.06.2018 ob 20:21
Mah s tem rasizmom ste že popolnoma obsedeni.
trpotec
# 13.06.2018 ob 20:36
Sodeč po navedkih, ki so predstavljeni v članku, gre pri tem poročanju za golo napihovanje in ceneni senzacionalizem. Moj Bog, smo res tako daleč, da je vsako negativno mnenje o določeni kulturi določenega časa ali samo dvomljiva iz kontrasta izvirajoča začudenost nad njo že rasizem in ksenofobija? Je Einstein kje spodbujal, da se Kitajce zasužnji, da se jih segregira, da se nekomu prepreči določene življenjske možnosti samo zato, ker je Kitajec, da se posameznika avtomatsko tretira po anekdotičnih povprečnih lastnostih skupine? Jaz tega ne vidim. Po vatlih sodobne politične korektnosti bi Einstien seveda moral za upravičenost do kritike vse subjekte poimenovati imensko, za vsakega napisati, da seveda njegove lastnosti ne veljajo za vse Kitajce, za vsakega napisati dobre in slabe lastnosti in vsakogar pobližje spoznati, da bi na koncu razneženo ugotovil, da že sama percepcija povprečnih razlik med kulturami avtomatsko implicira najmanj nacistična stališča, zato so njegovi občutki in opažanja vredni najmanj izločitve iz javnega življenja.

Oh Albert, le kako si si drznil npr. zapisati, da so "pogosto podobnejši avtomatom kot pa ljudem" - matematično si znal napovedati zapletene fizikalne fenomene, ne pa tudi postmodernističnega relativizma, ki odreka veljavo stališču, da so nekateri življenjski pristopi bolj človeka vredni kot drugi. Zgornji navedek se bere skoraj kot kritika instrumentalizacije človeka na nivo sužnjelastniških odnosov. Albert, kako nisi videl, da je taka kritika ksenofobna? Pozabimo za hip, da gre oznaki s ksenofobijo za kulturalizacijo potencialno političnega komentarja; to je za našo svetohlinsko zgražanje že prezahtevno.

Z drugimi besedami: ideologi novinarji in psevdointelektualci nesposobni analitičnega mišljenja, zresnite se, ker ste del problema. Kot je rekel Žižek: buržujski moralizem, ki se maskira kot avtentična levica. Generacije za nami bodo to dobo politične korektnosti kot mehanizma za zakrivanje resničnih družbenih problemov večine upravičeno obsojale kot bruhanja vredno.
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 20:14
iz teh citatov se ne vidi rasizem,
ampak opazke evropejca, ki ga preseneti kitajska kultura

seveda je mogoče res smatral kako raso za inferiorno, kar pa je njegova zasebna stvar. njegovo delo je bila fizika, kasneje v poznejših letih pa je res delal bolj na humanitarnem področju.
Ljubinica
# 13.06.2018 ob 20:00
Je kakšnega Kitajca ubil, strpal v koncentracijsko taborišče, jih je stradal, mučil, izkoriščal ...?

Misel ni še nikogar ubila, dejanje pa ja. Recimo v demokratičnem Gvanatanamu in v demokratiziranih Vietnamu, Libiji, Siriji, Jemnu ... in to vse s strani pridigarskih ZDA in EU.

Saj poznamo - ne glej, kaj delam, poslušaj, kaj govorim ... mhm.
mythx
# 13.06.2018 ob 19:53
blage oblike rasizma (nenasilne) se sploh ne bi smele izpostavljati na tak način. To je povsem normalno in dobro za ohranitev kultur.
dr.Mockba
# 13.06.2018 ob 20:47
A če rečem- kitajci imajo ozke oči in so majhnih postav, sem zato rasist in netoleranten. Ksenofob?

Če je nekaterim narodom higiena tuja, sem mar jaz kriv, da o tem spregovorim?

Naj karikiram. Nekatere živali se rade valjajo po blatu in smrdijo, druge pa imajo bleščeče belo perje in graciozno plavajo po vodi. Kaj je narobe, če rečem da svinja smrdi, labod pa je prijeten za pogledat?
Tudi pri ljudeh je tako. Vsak narod ima svoje navade in vrednote in prav nič ni narobe, če se o tem govori. Pod pogojem, da je to utemeljeno, seveda.
Radenm
# 13.06.2018 ob 21:58
Hja, nič, brisat vse njegove dosežke, ukinit teorijo posebne in splošne relativnosti, odvzeti mu Nobelovo nagrado, znanost zavrtet za 100 let nazaj, pa počakat da nekdo "politično korekten" pogrunta te iste stvari, tak'le mamo :/
Pigglet
# 13.06.2018 ob 20:23
Hmmm, pa je bil baje zelo inteligenten človek... Kaj bi šele porekel na danbanašnje "begunce"?
zamudnik
# 13.06.2018 ob 20:20
Pa je ta Rosenkranz le doživel svojih pet minut slave. Zdaj se bo zagotovo lahko zaposlil v kakem "mirpvnem inštitutu", če ne bo padel celo kar kak častni doktorat.
sammys
# 13.06.2018 ob 20:01
To niti ni tako hudo, bil je človek, tako kot vsi drugi. Tudi Ghandi je bil ženskar, ki je prevaral svojo ženo, pa Edwin Hubble je bil šovinist in rasist, mati Terezija pa je imela nekaj groznih sporočil glede kontracepcije in vloge žensk, pa nobenemu od njih ne zamerimo zaradi tega. Svet je bil drugačen, večinoma so ljudje živeli celo življenje na istih nekaj kvadratnih kilometrih in videli samo ljudi, ki so bili njim enaki. Zdaj pa živimo v času, ko lahko z enim klikom govoriš z 10 osebami, ki niso tebi podobne ne vizualno, ne kulturno, ne jezikovno. To nam je odprlo svet in pokazalo kako enaki v svoji različnosti res smo in je rasizem resnično nesmiseln in mora postati stvar preteklosti.
Ples
# 13.06.2018 ob 19:42
@glasnost
Je pa potem, v času nacizma, spremenil mnenje.

Izkušnje učijo ... Ko je bil sam v vlogi manjvrednega, je šele dojel, če je.
R3d0X
# 13.06.2018 ob 20:46
Groza. Ta nor standard, ki so ga miomogrede tudi naši novinarji posvojili šele v zadnjih 4 letih, zdaj valijo na vse predhodnje generacije. "Ej ti, ki si mrtev že 50 let, get on my level or else!"

Razlike med rasasmi pač obstajajo, pa če se politično korektni novinarji temu še bolj upirate.
Plavix
# 13.06.2018 ob 20:45
Besede kot so ksenofobija, rasizem, nestrpnost ... so do kraja zlorabljene!

Ljudje imamo samo odpor do posameznikov, ki delajo nered v naši okolici, pa kdorkoli že so, tud Slovenci v kočni fazi. Do posameznikov, ki pljuvajo po naši kulturi ipd. Koliko kitajcev prihaja k nam, a koga to moti? Ne, ker nimamo težav z njimi, pa tudi zaposlijo se. Delajo, ne cuzajo našo socialo! Koliko Kosovcev prihaja k nam, a koga to moti? Ne, ker ne delajo težav, delajo.

Ali ni ksenofobija in nestrpnost ravno to, ko prideš nekam in vsiljuješ domačinom svojo kulturo, zahtevaš od njih, da se oni prilagajajo tebi namesto, da sprejmeš navade oz se vključiš v okolje in integriraš? Kaj pa to, ko nisi zadovoljen s tistim, kar ti dajo zastonj? Kako se pa temu reče? Nehvaležnost morda?

Rasizem, ta je še hujša! A so ljudje na bližnjem vzhodu druge rase kot mi? Rase delimo na: bela (kavkazijska) rasa, črna (negridna) rasa in rumena (mongolidna) rasa. In kje na svetu je rasizem bil bolj v praksi kot v ZDA.

Taki članki samo nekaj umetno kurijo neke zamere in sovraštvo med ljudi. Ne pustite se kregat med sabo ljudje!
neutrino
# 13.06.2018 ob 22:08
Vidim, da zadnje čase posaja moderno, da se ljudi iz drugih časov sodi po sodobnih kriterijih.
Zgodovinarji imajo za tako stvar izraz - zgodovinski relativizem. In tako mimogrede - večina zgodovinarjev se strinja, da je takšno gledanje slaba praksa.
glasnost
# 13.06.2018 ob 19:35
Je pa potem, v času nacizma, spremenil mnenje.
mbvana
# 13.06.2018 ob 23:41
Einstein je na celotno človeštvo gledal s precejšnjo mero cinizma. In ni se motil.
Dvomljivec
# 14.06.2018 ob 05:30
Ali lahko danes rečemo da je kraljevina Savdijska Arsbija ogabna država, ogabna sružba z ogabno državno religijo? Verjetno ne, a je vse trioje res
StpSorsOF
# 13.06.2018 ob 22:25
naravni svet razlaga matematika, fizika, kemija, biologija
prepoznavanje fenomenov kot je vrsta, rasa itd, je del znanosti, del delujocega razuma

nenaravno je ignorirati dejstva

politicna korektnost NI resnica, ampak prikrojeno sporocilo za uresnicevanje politicnih trenutno prevladujocih agend

v tem casu se zdi, kot da so socialni konstrukti resnicnejsi od naravnih
ampak to pac ni res

narava je narava. clovek je ne more pretentati, clovek je zgolj del narave.
Rozmarin
# 14.06.2018 ob 07:08
Ksenofobíja označuje strah pred tujci in vsem, kar je tuje.

A zato je potoval? Ker ga je bilo strah tujega?
Olorin
# 13.06.2018 ob 22:53
Naj se oglasi se Ramus, da vidimo izpeljavo iz Einsteinovega rasizma na socialni darvinizem iz v tem kontekstu napacnost splosne relativnostne teorije in starosti vesolja.
PikiMiki
# 13.06.2018 ob 20:50
Pač drugi časi. Saj je tudi Gandi oh in sploh ql osebnost, v eni afriški državi (se ne spomnim več kateri), je bila pa cela štala ko so mu hoteli postaviti kip, ker je bil tip za današnje čase rasist.
Dvomljivec
# 14.06.2018 ob 05:25
pred nekaj leti sem bil v Kolombu na Šrilanki in tam ljudje pač živijo v "silini svinjariji in precejšnjem smradu", politična korektnost dejansko pomeni laž
mr polh
# 13.06.2018 ob 22:15
Popolna politična pravilnost je največji zatiralec, prava skrivna policija v akciji, nonstop na preži za vsakim, ki je krvav pod kožo.
Borski
# 13.06.2018 ob 20:37
Albert je bil žid. Takšno mišljenje o drugih, ne-židovskih rasah, še danes prevladuje med njimi, še posebej v Izraelu (njihov odnos do Palestincev, kristjanov v Izraeelu, itd.)
1a34
# 13.06.2018 ob 20:26
Problem je, ce kdo poskusa opravicevati svojo ksenofobijo na taksen nacin (in to tak, ki sploh nima kaj za pokazati).
Canis.Lupus
# 14.06.2018 ob 10:22
Hja, to je kr grozen prekršek.
Mednarodno sodišče SJW-jev bo v kratkelm razsodilo.

Pričakiujem, o. zahtevam, izbris iz vseh učbenikov, odvzem vseh nagrad in prepoved učenja njegovih blodenj. Ni pomembno njegovo delo, rasiti nimajo prostora v sodobnem svetu!
GoodFella
# 14.06.2018 ob 07:13
Ja nič, treba bo Einsteina uradno razglasiti za rasističnega ksenofoba, prepovedati njegova znanstvena dela in odkritja, druge ni, kaj nam bo relativnostna teorija, ko pa je treba slediti svetemu načelu politične korektnosti...
por
# 14.06.2018 ob 06:50
Nisem vedel, da so Kitajci rasa.
MythBuster
# 13.06.2018 ob 21:22
Saj ne, da je Einstein to pisal še preden je na oblast prišel Hitler in je skorajda iz prve roke izkusil rasizem na lastni koži. In bohnedaj, da bi si morda kasneje lahko premislil in da ni bil ponosen na svoje razmišljanje v mlajših letih?

Ne da bi Einsteina zagovarjal - očitno je nekoč res gojil taka čustva; ampak kot prvo: Dobra dela ne izbrišejo slabih del in slaba ne izbrišejo dobrih. V kasnejših letih je s svojim javnim izpostavljanjem problematike rasizma vseeno naredil kar nekaj pozitivnega.

Kot drugo: ljudje se moramo odvadit ocenjevat cel paket, sploh iz zgodovinske perspektive. Človek je bil lahko p***a od karakterja, a je bil zato še vedno enako dober znanstvenik. Lahko bi bil šovinist, dajal ženskam neprimerne opazke, lahko bi žvižgal za njimi, ampak to ne bi zmanjšalo njegovega prispevka znanosti. Sploh če gledamo iz zgodovinske perspektive, bodimo sposobni obsodit posamezna dejanja, ne demonizirajmo celega paketa.
Aeda
# 13.06.2018 ob 20:39
Tako, kot je danes moderno: E. dnevnik ocenjujejo po DANAŠNJIH MERILIH in ne upoštevajo stanja in vrednot v času, ko je nastajal.
Soglašam tudi s komentarjem @timeout: >>Biti strpen in politično korekten sta dve popolnoma različni stvari. Prva kvaliteta deluje navznoter, druga navzven. Tendenca današnjega sveta je delovanje navzven....<<
P1X3L
# 14.06.2018 ob 09:21
Bolni ste z temi ksebofobijami, seksizmom, homofobijo la la la.. človek je v svoj dnevnik napisal kar si misli, prvič ni bil nikoli namenjen javnosti in kar se mi zdi najbolj žaljivo je to, da kljub temu da je nekaj osebnega nato še označite za skrajnega ksenofoba. Za mene to kar ima napisano v svojem privatnem dnevniku ni prav nič narobe. Človek si misli po svoje in drži to misel pri sebi. Kar me bolj moti je to, ko mi vsiljujejo ideje in mnenja javno kar se pa danes v medijih in ulicah z nevladnimi organizacijami pogosto dogaja.
fuckwad
# 13.06.2018 ob 23:46
Namen tega pamfleta je samo, da "višja načela" (leva dogmatika) vedno prevladajo nad subjektivnimi ocenami intelektualcev.
Morda pa še, naj vse zgod. dogodke pocenjujemo z vidika sedanjega zeitgeista sedanjosti (beri modnih smernic).
Pa seveda: cenzura je kul.
Slip-Man
# 13.06.2018 ob 21:21
@R3d0X poglej si malo t. i. search word "scientific racism". Avtorstvo dokumentarca ne spremeni dejstva!

Naslov članka bi bil lahko brez težav "Znanstveni "popotni dnevnik" razkriva skrajno ksenofobijo".

Darwinova teorija temelji na rasizmu. To nakazuje že samo celotno ime Darwinove knjige "Izvor vrst" - "On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life."

Na tej "sveti knjigi" temelji sodobna znanost. Tako da Einstein ni neka izjema glede takih pogledov.
Aggressor
# 14.06.2018 ob 10:25
@bori, Ples

Tista dva linka oba širita neresnice, ker se nič od tega ni zgodilo.

https://www.snopes.com/fact-check/false-einstein-humiliates-professor/

https://www.snopes.com/fact-check/einstein-universal-force/
los-t
# 14.06.2018 ob 05:45
Ne vem a je možno, da ti samozvani filantropi ne premorejo niti trohice občutka za realnost, ko klatijo take o rasizmu...a se noben ne vpraša kakšen odnos imajo Kitajci do nas, Afričani do Kitajcev, Arabci do Afričanov, itd, dejte no mal okol pogledat, vsi smo do drugih osebno vsaj blagi rasisti. Slovenci in Hrvati? Srbi in Albanci. Rasizem povsod. Normalno in če ne gre čez mero čisto koristen za vsak narod. Kultura vedno poveličuje svoje, je to tudi rasizem?
mythx
# 14.06.2018 ob 05:34
mogoče je videl preveč črnih lukenj
dharma
# 13.06.2018 ob 23:36
Jaz v vsem tem vidim predvsem zelo egoistično, nemoralno in skrajno spodbujevalno dejavnost k sovražnosti iz strani Ze’ev Rosenkranza...Na nemogoč način je grdo zlorabil veliko ime.
sifamora
# 13.06.2018 ob 22:16
Radenm

Pozabi na politično korektnost. Vsaka ideja je lahko podvržena kritiki NA PODLAGI ARGUMENTOV IN/ALI DOKAZOV. Pri znastvenih so to pač dokazi, verodostojni podatki, njihova preverljivost, saj poznamo čemu je znanstvena metoda namenjena. Slabe ideje še toliko bolj.
Ljubinica
# 14.06.2018 ob 11:57
No, na zadevo se vsekakor da pogledati še z drugega zornega kota.

Bog ve, kaj vse so si o "nas" mislila številna ljudstva v zgodovini osvajanj (z ene ali druge strani). Prepričana sem, da ne samo lepo; prepričana sem, da so nam marsikdaj želela vse najslabše, nas nas sovražila, ja, tudi bala. Vendar tega niso znala zapisati in so svoje misli odnesla s seboj v grob, kakor bi jih verjetno tudi Einstein, če bi nepismen bil.
Iz tega lahko zaključimo, da so naše znanje, naš razvoj, naš napredek v bistvu naše prekletstvo, ki se nam kot bumerang vrača nazaj.

Toda bistveno vprašanje pri tem je - smo se pripravljeni vsemu temu odreči, pisavi, zdravstvenim dognanjem (ki so, roko na srce, tudi produkt silnih -izmov), tehniki in tehnologiji, torej vsemu, kar nas dejansko določa? Smo se? Iskreno? Naj prvi vrže kamen ali kako že gre :)
yossarian
# 14.06.2018 ob 10:04
Bil je produkt svojega časa, tako kot smo mi danes. Ali ste vedeli, da so pred 2. sv. vojno v Sloveniji poučevali evgeniko na univerzi.
Obstajala je celo revija:
http://www.sistory.si/publikacije/prenos
/?urn=SISTORY:ID:966
zzob
# 14.06.2018 ob 07:54
No, če je napisal, da je na Kitajskem zasvinjano, to za mene ni ravno ksenofobija. V tistem delu, kjer piše, da kitajski otroci izgledajo butasto in da so Kitajke neatraktivne, ker so po izgledu kot moški, je pa recimo vsaj žaljivo.
anny22
# 13.06.2018 ob 23:34
Za tisti čas je bilo to normalno, danes pa je skoraj kriminalno dejanje.
Včasih je bilo normalno tlačiti ženske v streznike, danes bi zmajevali z glavo.
Včasih ni bilo ateistov, vsaj odkritih ne, ker bi bili izobčeni. Danes se verjame v špagetno pošast s cedilom na glavi.

Politična korektnost je enako hud problem kot rasizem, mogoče hujši, ker onemogoča izražanje resničnih mnenj in s tem tudi onemogoča odkrivanje problemov. V marsičem tudi zavira znanost...nekaterih hipotez, sploh tistih o razlikah med rasami, se znanstveniki sploh lotiti ne upajo.
janezvalva
# 13.06.2018 ob 22:52
haha. ajnštajn. mislim, da je to židovski humor.
sifamora
# 13.06.2018 ob 22:13
@Slip-man

Od kje si ti zdaj potegnil rasizem iz naslova Darwinove knjige? Sploh veš od kod Darwinu (in Wallace-u) ideje za evolucijo in naravni izbor kot glavni mehanizem le te?
R3d0X
# 13.06.2018 ob 21:00
@Slip-Man Human Zoos - made by Discovery institute. Promotorji "intelligent design-a" in demonizatorji znanosti.
Slip-Man
# 13.06.2018 ob 20:51
Einstein je samo otrok svojega časa!

Znanost sama je podpirala kolonializem in rasizem! Nič takega ni zapisal, kar ne bi bilo "znanstveno" v raznih takratnih krogih!

Pride letos tudi dokumentarec na to lepoto "znanosti": https://humanzoos.org/
Chopin
# 07.07.2018 ob 02:09
Politična korektnost je enako hud problem kot rasizem, mogoče hujši, ker onemogoča izražanje resničnih mnenj in s tem tudi onemogoča odkrivanje problemov. V marsičem tudi zavira znanost...nekaterih hipotez, sploh tistih o razlikah med rasami, se znanstveniki sploh lotiti ne upajo.

Mene zanima ce si kdaj politicno nekorektna do ksenofobije in ksenofobov ali do rasistov in reces bobu bob. Moje izkusnje s tistimi, ki omenjajo politicno korektnost so take, da so do vecine tistih, ki so drugacni od njih politicno nekorektni, razen do tistih, ki razmisljajo podobno kot sami. Do njih pa so po navadi zelo politicno korektni in uzaljeni ce je nekdo politicno nekorekten do njih :)
Kazalo