Utrinek iz filma Druga stran. Foto: MFFD
Utrinek iz filma Druga stran. Foto: MFFD
Filmski poklon legendi slovenskega himalajizma, Tonetu Škarji. Foto: MFFD
Aljažev stolp že 120 let stoji na vrhu Triglava, 2864 metrov nad morjem. Je izjemen kulturni spomenik. Kdo in zakaj ga je postavil, kdo in kako je skrbel zanj, kakšna je bila zgodovina stolpa, kakšen njegov pomen? Odgovore ponuja razstava o njem. Foto: MFFD
Lynn Hill je legendarna ameriška plezalka, ki je po vsem svetu premikala meje prostega plezanja. Foto: MFFD/Osebni arhiv Lynn Hill
Na letošnji razpis se je prijavilo 93 filmov, v tekmovalni program pa so izbrali 50 filmov z vsega sveta. Foto: MFFD

Festival, ki ga deveto leto organizira Društvo za gorsko kulturo z direktorjem Silvom Karom na čelu, bo potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani, filmi pa bodo na ogled tudi v Domžalah, Celju in Ptuju.

Tone, javi se avtorja Boštjana Slatenška opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje, ki je vodil številne alpinistične odprave, med njimi tudi na Mount Everest leta 1979 in številne druge. V 75-minutnem filmu skozi pogovor s Tonetom v Katmanduju in z uporabo bogatega ter raznovrstnega arhivskega materiala spremljamo njegovo pot vodje skozi približno petindvajsetletno obdobje največjih uspehov in tragedij slovenskega alpinizma. Film bo na sporedu 1. dan festivala ob 20. uri.


Za začetek nemški film o kmetovanju v tirolskih hribih

Festival bo sicer odprl zmagovalec več festivalov Ostal boš kmet, nemški film o predajanju znanja o tradicionalnih načinih kmetovanja visoko v tirolskih hribih. 50-erica filmov je razdeljena v več kategorij: 10 jih bo na ogled v kategoriji alpinizem, trije več v kategoriji plezanje, največ, 15, jih bo o gorski naravi in kulturi, gore, šport in avantura pa bodo ponudili 12 filmov.

Prvi dan bo poleg filma o Tonetu Škarji na ogled še en slovenski flim, in sicer Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo!, ki ga je ob 120-letnici posnel Vojko Anzeljc. V tekmovalnem programu bo poleg omenjenih predvajanih še šest filmov s slovenskim podpisom: Anapurna - gora preizkušenj Boža Grlja, Hribovci pod krilom Jake Šuligoja, Bala Bala! Nika Čebulca in Luke Fonda, Druga stran Roka Klančnika, Nekoč je bil ledenik Matjaža Fistravca in Čevlji iz Trsta Gregorja Božiča. Avstrijski kratki film Odločnost pa predstavlja slovenskega alpinista Luko Lindiča.

Med napovedanimi filmi organizatorji izpostavljajo tudi film Cerro Torre - Ko pekel zmrzne o prvem prostem vzponu Davida Lame po jugovzhodnem razu Cerro Torreja po smeri drugega Maestrijevega poskusa, pripovedi o neslutenem vzponu umetnosti plezanja v Yosemitu Vstaja v Dolini ter filme Svoboden v skali (režija Alastair Lee) in Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona, ki predstavlja zgodbo enega najboljših plezalcev na svetu.

Med filmi, ki v kinodvorane prinašajo utrip gorske narave in kulture, si posebno pozornost zaslužijo navdihujoč nepalski film Sunakali, nogometno popotovanje nepalskih dekletih do veljave v družbi, ki bo del posebnega večera Namaste Nepal, francoski celovečerec o drugačni resničnosti v odročni himalajski dolini Dnevi v dolini Tarap, presunljiv iranski film Angel tisočerih kamnov ter prikaz življenja ljudi v pokrajinah Zanskar in Ladak Lhamo, otrok Himalaje francoskih režiserjev Lapied.

Razstave in številna predavanja
V okviru festivala bodo potekala tudi številna predavanja, na ogled pa bodo tudi tri razstave: Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ob 120-letnici simbola slovenstva, Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob jubileju najstarejše slovenske revije in razstava ilustracij Jelke Godec Schmidt iz knjige Polonce Kovač Gorski vrt, za vse odprt.

Zmagovalni filmi bodo v petek na ogled v Ljubljani (Kosovelova dvorana), Celju (Kino Metropol) in Domžalah (Mestni kino Domžale).