Francoska ministrica za kulturo Francoise Nyssen je v četrtek napovedala, da bo francoska vlada začela dodeljevati višje subvencije tistim med francoskimi filmi, ki bodo imeli v ekipi več ženskih sodelavk na vodilnih položajih. Foto: EPA
Francoska ministrica za kulturo Francoise Nyssen je v četrtek napovedala, da bo francoska vlada začela dodeljevati višje subvencije tistim med francoskimi filmi, ki bodo imeli v ekipi več ženskih sodelavk na vodilnih položajih. Foto: EPA
Med ženskami, ki so se v Cannesu letos v podporo večji enakopravnosti žensk v filmu sklenjenih rok počasi in odločno skupaj sprehodile po stopnicah, ki po rdeči preprogi vodijo do glavnega festivalskega prizorišča, so bile Kristen Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin, Ava DuVernay Cate Blanchett in Agnes Varda. Foto: EPA

Francoska ministrica za kulturo Francoise Nyssen je v četrtek napovedala, da bo francoska vlada začela dodeljevati višje subvencije tistim med francoskimi filmi, ki bodo imeli v ekipi več ženskih sodelavk na vodilnih položajih, poroča spletna publikacija Vulture.

Le eden od šestih filmov
Čeprav so ustvarili pogoje za povišanje subvencij, znotraj katerih bi morale biti v posamezen filmski projekt vključene vsega skupaj štiri ženske v ključnih vodilnih vlogah, je ministrica opozorila, da bi se v tem trenutku za subvencijo kvalificiral le eden od šestih francoskih filmov. Povišanje subvencij bo veljalo za tiste filme, ki bodo predtem že izbrani za državno subvencioniranje.

Dodelitev bo potekala glede na točkovni sistem, pri katerem bo film prejel eno točko za vsako vodilno mesto, ki ga bo zasedla ženska – med te vodilne položaje spadajo denimo režija, scenaristika in scenografija. Film, ki mu bo uspelo na podlagi ženskih sodelavk zbrati osem točk – in bo imel torej v ekipi osem žensk na vodilnih mestih –, bo dobil subvencijo, povišano za 15 odstotkov, kar je tudi največ, kar točkovanje predvideva.

Enakopravnost spolov
Aktivisti so potezo kulturne ministrice ocenili kot velik in pomemben korak naprej pri doseganju spolne enakosti v filmski industriji, medtem ko pa je denimo François Ivernel, nekdanji vodilni francoski producent, ob novici o povišanju subvencij za New York Times povedal: “Ne poznam veliko producentov ali režiserjev, ki bi se hoteli obkrožati zgolj z moškimi, a iščejo najprimernejše in sposobne v polju dela."

V juliju je Francija že zagnala kampanjo za spolno enakost v polju glasbe, s katero želi zmanjšati prevlado moških v klasični glasbi, saj poklic dirigentke opravljajo le trije odstotki žensk.

Protestnice v Cannesu
Trud za spremembo filmske industrije, v kateri na vodilnih položajih prevladujejo moški, je bila tudi v središču letošnjega canskega filmskega festivala. Tam se je zbralo 82 filmskih igralk, režiserk in producentk, ki so s protestom na rdeči preprogi podprle enakopravnost med spoloma.

Med njimi je bila tudi predsednica velike festivalske žirije Cate Blanchett, ki je razložila. "Tukaj nas je 82 žensk, kolikor znaša število režiserk, ki so se sprehodile po teh stopnicah od prve prireditve tega filmskega festivala leta 1946. V enakem obdobju se je po teh istih stopnicah povzpelo 1.688 režiserjev. Prestižno zlato palmo so podelili 71 režiserjem in le dvema režiserkama."