Zmagovalni latvijski zbor. Foto: JSKD
Zmagovalni latvijski zbor. Foto: JSKD

Mariborski Akademski pevski zbor pod vodstvom Tadeje Vulc si je delil 3. mesto skupaj z nemškim zborom Kammerchor der Musikhochschule Mannheim, ki ga vodi Harald Jers, na drugo mesto pa se je uvrstil zbor Kup Taldea iz Tolose v Španiji pod vodstvom Garibela Baltesa.

Med finalisti, ki so jih v soboto izbrali med 13 pevskimi zasedbami, med njimi je bilo osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in ZDA, se je na peto mesto uvrstil zbor San Antonio College Chamber Singers iz Walnuta v ZDA.

Posebnost mariborskega zborovskega tekmovanja je skrb za promocijo slovenske glasbe, saj mora sodelujoči zbor izvesti eno skladbo slovenskega renesančnega skladatelja Jakoba Gallusa in eno od priredb slovenske ljudske pesmi. Letos je bila to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin. Žirija je posebno nagrado za izvedbo Gallusove skladbe podelila APZ-ju Maribor, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi Zarja pa latvijskemu zboru. Za najboljšo malo vokalno skupino je izbrala skupino Genova Vocal Ensemble iz Italije, kot najboljši zbor enakih glasov pa je nagradila Wah Yan College Koeloon Boys' Choir iz Hongkonga.

Za izvedbo Gallusove skladbe je nagrado dobil APZ Maribor, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi Zarja pa latvijski zbor. Foto: JSKD
Za izvedbo Gallusove skladbe je nagrado dobil APZ Maribor, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi Zarja pa latvijski zbor. Foto: JSKD

"Komisija je upoštevala več kriterijev, na primer izbor programa, način in kakovost izvedbe, kako so pevci in dirigent sledili partituri, kakšna sta bila zvok zbora in njegova odrska prezenca," je dejala predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič in dodala, da so bile vse sodelujoče zasedbe izjemno kakovostne in da so odločale malenkosti.

Mariborsko tekmovanje med najprestižnejšimi
Mariborsko tekmovanje, ki je od leta 2008 v zvezi tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope, je eno najprestižnejših v svetovnem merilu. Zmagovalni pevski zbor akademije za glasbo iz Rige Jazepa vitola Latvijas muzikas akademijas Jauktais Koris se bo tako prihodnje leto na Madžarskem potegoval za veliko zborovsko nagrado Evrope, na katerega se uvrstijo še zmagovalci tekmovanj iz Varne v Bolgariji, Toursa v Franciji, Arezza v Italiji, Debrecena na Madžarskem in Tolosa v Španiji.