Strastni kadilec se na literarnih večerih niti za hip ne loči od elektronske cigarete. Foto: EPA
Strastni kadilec se na literarnih večerih niti za hip ne loči od elektronske cigarete. Foto: EPA
Že sam naslov romana se lahko bere kot prevod besede islam, ki v arabščini pomeni podreditev Alahovi volji. Foto: Reuters

Knjiga bo, kot so sporočili iz njegove nemške založbe DuMont Buchverlag, izšla v petek, literarni večer s pisateljem pa bo v kölnskem gledališču v ponedeljek. Varnostni ukrepi bodo v Kölnu najverjetneje strožji, kot so bili načrtovani, je povedala predstavnica založbe Julia Giordano. Ponedeljkova predstavitev knjige, ki bo v nakladi 100.000 izvodov v Nemčiji izšla pod naslovom Unterwerfung, naj bi bila edina do zdaj napovedana.

Giordanova pričakuje, da bodo že do petka prodali 80 odstotkov zaloge. Oglaševalske kampanje sicer niso načrtovali. V založbi so zapisali: "Le katera knjiga bi lahko bolj ustrezala našemu času kot ta?"

Zgodba romana na kratko
Leta 2022 na predsedniških volitvah izmišljeni kandidat izmišljene Muslimanske bratovščine Mohammed Ben Abbes s pomočjo francoskih socialistov in sredinsko usmerjenih strank porazi aktualnega predsednika Hollanda in skrajno desnico ter se naseli v Elizejski palači. Država, v kateri vlada šeriatsko pravo, je kmalu na nogah.

Protagonist romana je "tipičen houellebecqovski antijunak", 44-letni profesor književnosti Francois, ki sem ter tja obiskuje prostitutke in ki ga privlačijo pol mlajše ženske. Ob spremembi oblasti je Francois prisiljen v spreobrnitev v islam, kjer pa mu kmalu postane všeč šeriatsko liberalno dojemanje poligamije.

Literarna kritičarka Elke Heidenreich je prepričana, da pisateljevo "miselno preigravanje" ne daje streliva protiislamističnemu gibanju Pegida. "Houellebecq je preveč pameten," je dejala za dpa in dodala, da ne naseda temu "čvekanju o islamizaciji zahodnega sveta". Po njenem mnenju je naredil zgolj miselni eksperiment: "Knjiga prikazuje, kaj bi bilo, če bi muslimani prevzeli oblast. Vseeno pa jih ni tako veliko in do tega ne bo prišlo. Zahodni svet vendarle ni islamiziran."

Kontroverzni pisatelj na zadnji naslovnici Charlie Hebdoja
Kot je znano, je bila na zadnji naslovnici satiričnega tednika Charlie Hebdo pred napadom na sedež tednika pretekli teden, v katerem je umrlo 12 ljudi, med njimi številni najvidnejši ustvarjalci tednika, ravno karikatura Houellebecqa z naslovom Predvidevanja maga Houellebecqa. Pisatelj, upodobljen s svojo nezgrešljivo cigareto, na njej ugiba: "Leta 2015 bom izgubil svoje zobe. Leta 2022 se bom držal ramazana."

Prvi odziv pisatelja: Jaz sem Charlie
V ponedeljek je francoska televizija objavila kratek pogovor s pisateljem, ki ga je sicer opravila že v četrtek, to je dan po pokolu. V njem je vidno šokirani in užaloščeni pisatelj, ki je bil med drugim prijatelj z Bernardom Marisom, ubitim ekonomistom, ki je delal pri Charlie Hebdoju, komaj slišno izdihnil: "Da, jaz sem Charlie. To je prvič v mojem življenju, da je bil ubit nekdo, ki ga poznam." Takrat je tudi znova poudaril, da njegova knjiga ni islamofobna, in napovedal, da bo prekinil promocijo knjige, ker trenutno ne želi govoriti o njej.

Pisatelj: Islam je najneumnejša religija
Houellebecq je sicer že pred izidom knjige s svojimi izjavami večkrat razburil pripadnike različnih religij. V lanskem intervjuju za revijo Lire je islam označil za "najneumnejšo religijo": "Dejstvo vere v enega samega boga je kretensko, druge besede ne najdem. In najneumnejša religija je, ne zatiskajmo si oči, islam ... Biblija je vsaj lepa, ker imajo Judje velikanski literarni talent ... In zato jim lahko veliko odpustimo." Takrat je dodal še, da ga tudi drugi monoteizmi odbijajo. Ob neki drugi priložnosti pa je povedal, da se mu zdi "lik Kristusa zelo neprijeten".