Med nastopajočimi bo tudi avstrijsko-ameriški trio Innode. Foto: Organizator festivala Sonica
Med nastopajočimi bo tudi avstrijsko-ameriški trio Innode. Foto: Organizator festivala Sonica
Martin Messier v Projectors iz 8-milimetrskih projektorjev ustvarja hrupne performativne skulpture in spreminja ter premešča njihove osnovne tehnološke funkcije v vmesju med zvokom, sliko in odrom. Foto: Organizator festivala Sonica

V ospredju festivala je poigravanje s percepcijo, ki se ves čas spreminja. Kot so organizatorji zapisali v vabilu, percepcija ni samo že rahlo utrujeno polje umetnosti, temveč je danes, v skrajni medijski družbi tudi politični pojem. Čeprav se ustvarjalci letošnje Sonice tega ne lotevajo eksplicitno v političnem kontekstu, pa skozi raznolike umetniške forme in estetike razpirajo vprašanja percepcije tam, kjer se ta v krojenju pomenov najbolj zlorabi danes - v polju popularne kulture.

Festival bo drevi uvedel preddogodek Zvokotok v Kinu Šiška, ki bo posvečen sodobni komponirani glasbi, v sredo pa sledi odprtje postavitev Oliverja Ratsija, Saše Spačal in Vesne Krebs v MoTA Pointu. Prvo instalacijo Delta podpisuje Oliver Ratsi, član francoskega kolektiva ANTIVJ. Spačalova je skupaj z Mirjanom Švagljem in Anilom Podgornikom pripravila projekt Mycophone, ki z branjem prstnega odtisa v interakciji s tremi mikroorganizmi ustvari osebni zvočni zapis, delo Krebsove Microscope pa se ukvarja s percepcijo na podlagi merjenja fiktivnih mikroorganizmov.

V Šiški bo na ogled instalacija Privid, prisluh (Neponovljivo) Tomaža Groma, na sporedu pa bodo tudi nastopi Theremidi Orchestra in Jake Bergerja ter Mihe Ciglarja, ki bo predstavil svoje usmerjene zvočnike - Virtual Sources.

Festival nima kohezivne vsebine
"Letošnji festival nima neke kohezivne vsebine, čeprav dela umetnikov, ki se letos predstavljajo na festivalu, druži neki skupen interes, ki se zrcali v terminu percepcija. Percepcija, členjena skozi raznorazne medije, od zvoka, slike in instalacije do performansa,"
je na novinarski konferenci pred festivalom dejal kurator festivala Luka Zagoričnik.

V Bunkerju v Argentinskem parku bodo med drugimi nastopili Jamie Drouin, Loutseau in KO0, Drouin pa bo razstavljal tudi instalacijo Gradient, medtem ko se bo Gabey Tjon predstavila z instalacijo Red Horizont, ki je deloma nastajala v sklopu rezidenčnega programa muzeja MoTA.

Za konec festivala se v Kinu Šiška 28. novembra obeta koncert bobnarskega tria v prepletu z elektroniko Innode. Oder bo zasedel tudi quebeški skladatelj, performer in novomedijski umetnik Martin Messier, ki bo predstavil projekt Projectors.

Dogajanje na Sonici bodo 21. novembra dopolnili delavnica ABLETON pod vodstvom Antonia Križniča in pogovori z avtorji - ArtistTalks, ki bodo v MoTA Pointu 27. novembra. Zakaj, Bricelj Baraga ni razkril: "Interpretacijo prepuščamo obiskovalcem."