Strukturo, ki so jo zdaj odkopali, so arheologi prvič odkrili že v tridesetih letih 20. stoletja, a tista dela niso bila dokumentirana, zato so morali sodobni strokovnjaki začeti od začetka. Posnetki iz zraka so razkrivali silhueto, ki je nakazovala veliko zakopano strukturo. Foto: Wikipedia
Strukturo, ki so jo zdaj odkopali, so arheologi prvič odkrili že v tridesetih letih 20. stoletja, a tista dela niso bila dokumentirana, zato so morali sodobni strokovnjaki začeti od začetka. Posnetki iz zraka so razkrivali silhueto, ki je nakazovala veliko zakopano strukturo. Foto: Wikipedia
Henrik VII - mož, ki je pozneje združil razdrobljeno Anglijo in začel mogočno tudorsko dinastijo, je bil rojen na gradu Pembroke v Walesu. Foto: Wikipedia
Na gradu Pembroke so za turiste postavili tudi "ponazoritev" rojstva Henrika VII. Zdaj bodo inštalacijo najbrž morali vsaj prestaviti. Ni zelo verjetno, da bi Lady Margaret Beaufort, Henrikova mati in graščakova sorodnica, svojega prvega otroka rodila v tako vojaškem, moškem okolju, kot je stolp. Foto: Wikipedia

Arheologi med izkopavanji na območju gradu naleteli na ostanke masivne srednjeveške stavbe, kjer bi se lahko rodil eden izmed velikih angleških kraljev, poroča časnik The Guardian. V globino so odkopali do pol metra zidu, pri čemer še niso prišli do ravni tal. Zid je debel približno en meter.

Našli so veliko skrilavcev, s katerimi je bila verjetno krita stavba, pa tudi slemenske strešnike z zeleno glazuro, na podlagi česar sklepajo, da je šlo za razkošnejšo zgradbo. Med najdbami so tudi deli spiralnega stopnišča. Kot je povedal vodja izkopavanj James Meek, najdbe kažejo na razkošno zgradbo, ki je stala znotraj grajskega obzidja. Zasedala je površino dveh teniških igrišč, zidovi pa kažejo, da je šlo za zelo težko strukturo. Dvotedenska izkopavanja so se po pisanju spletnega portala končala v nedeljo, a so najdbe tako zanimive, da želijo nadaljevati z njimi.

Stolp ne bi bil najprimernejši kraj
Začetki gradu Pembroke sicer segajo v 11. stoletje, Henrik VII. pa naj bi se, kot je veljalo doslej, rodil v grajskem stolpu iz 13. stoletja. Pisni viri sicer potrjujejo, da se je rodil na gradu, ki je bil tedaj v lasti njegovega strica Jasperja Tudorja. In zelo verjetno je, da se je rodil v tedaj sodobnejši rezidenci kot pa v stražnem stolpu, ki je bil del obzidja.

Na možnost obstoja neke še neznane stavbe so sicer kazale fotografije iz zraka in geofizične raziskave, tokrat pa so prvič potekala tudi arheološka izkopavanja. "Kar smo našli, je natanko to, kar smo upali, da bomo našli na tej lokaciji - ostanke prosto stoječe stavbe znotraj grajskega obzidja, ki nakazujejo, da je šlo za poznosrednjeveško rezidenco. Ta ustreza času poznega 15. stoletja, ko je bil grad v lasti Jasperja Tudorja," je povedal Meek.

Ostanki srednjeveških pojedin?
Med izkopavanji so odkrili tudi nepoškodovano greznico, v kateri so med drugim našli večjo količino lupin ostrig in kosti. Meek je nad tem, koliko je ohranjenega, presenečen. Kot je povedal, najdbe tudi v popolnoma novi luči osvetljujejo strukturo gradu v poznem srednjem veku.

Mož, ki je končal "vojno rož" in ustoličil Tudorsko dinastijo
Henrik VII. (1457–1509) se je rodil na gradu Pembroke kot sin richmondskega grofa Edmonda Tudorja. Bil je ustanovitelj vladarske rodbine Tudor. Po umoru kralja Henrika VI. in njegovega sina Edvarda je pobegnil v Bretanjo.

Leta 1485 se je s podporo koalicije nezadovoljnih privržencev rodbine York in Lanchester vrnil v Anglijo in v bitki pri Bosworthu premagal vojsko uzurpatorskega vladarja Riharda III. Po zmagi je bil kronan za novega angleškega kralja.