Robert Downey Jr. v Torontu predstavlja Sodnika. Foto: EPA
Robert Downey Jr. v Torontu predstavlja Sodnika. Foto: EPA
Utrinek z lanskega festivala, ko je igralec Joseph Gordon-Levitt takole razveselil oboževalce. Foto: EPA

Downey Jr. v Sodniku igra odvetnika, ki se vrne v rojstno mesto, da bi branil očeta, tamkajšnjega sodnika (igra ga Duvall), ki je osumljen umora. Po besedah direktorja filmskega festivala Camerona Baileyja gre za ganljivo zgodbo o družini, dolžnostih in spominih.

Bo znova "dišalo" po oskarjevcih?
Filmski festival v Torontu se je v zadnjih letih povzpel med najuglednejše filmske festivale in velja za enega glavnih napovedovalcev oskarjevskih favoritov. Letos bo na ogled 393 filmov, v 11 festivalskih dneh (do 14. septembra) pa naj bi festival pritegnil kar okoli 500.000 gledalcev. Prihod v Toronto so že potrdili številni filmski zvezdniki, med njimi Benedict Cumberbatch, Morgan Freeman, Kevin Costner, Kerina Knightley, Robert Pattinson in Al Pacino.

Med letos najbolj težko pričakovanimi filmi, četudi, kot piše New York Times, ni nujno, da bodo osvajali nagrade ali prinesli veliko denarja, sta poleg Sodnika še Black and White s Kevinom Costnerjem in Octavio Spencer, ki prinaša zgodbo o boju za skrbništvo, in Cake z Jennifer Aniston, ki igra žensko s fobijo in kroničnimi bolečinami, ki se tako boji sveta, da niti v avtomobilu ne sedi vzravnano.

Med najbolj provokativne filme letošnjega festivala uvrščajo film Nightcrawler z Jakom Glynehallom, Billom Paxtonom in Rene Russo. Priznani scenarist Dan Gilroy (Bournova zapuščina) v svojem režiserskem prvencu predstavlja triler o novinarju, ki je s kamero poleg policije, včasih pa še pred njo, prvi na kraju nesreč in zločinov v Los Angelesu, in je za objavo v medijih pripravljen storiti marsikaj.

Na velikih platnih tudi življenje Stephena Hawkinga
Svetovno premiero bo doživela tudi Divja z Reese Witherspoon v glavni vlogi, ki temelji na istoimenski knjižni uspešnici Cheryl Strayed, ki opisuje hojo po 1500 kilometrov dolgi Pacifiški gorski pešpoti. Gledalci si bodo lahko ogledali tudi Teorijo zarote, ki predstavlja življenje angleškega fizika Stephena Hawkinga (igra ga Eddie Redmayne) od njegove mladosti do trenutka, ko se je začel njegov boj z amiotrofično lateralno sklerozo. Film so posneli po spominih njegove žene Jane.

Festival se bo končal s projekcijo filma A Little Chaos, v katerem režiser Alan Rickman stoji tudi pred kamero, in sicer v vlogi kralja Ludvika XIV., v njem pa igra tudi Kate Winslet, ki upodablja krajinsko arhitektko, ki je povabljena v Versailles, da bi oblikovala eno od tamkajšnjih fontan.

Kanadski festival se od drugih festivalov razlikuje po tem, da na njem ne podeljujejo nagrad žirije. Nagrado občinstva je lani prejel film 12 let suženj režiserja Steva McQueena.

Oglejte si nekaj napovednikov: