Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 16 glasov Ocenite to novico!
ki ko ker da če, vejica
Ponarodelo pravilo o stavi vejice ni tako zanesljivo, kot se zdi, in je primerno le za osnovnošolce. Foto: MMC RTV SLO
drevo, megla
Vejica, ki jo poznamo iz pravopisa, je v resnici poimenovana po veji drevesa. V starih slovnicah nahajamo še več zanimivih izrazov, a se večina še vedno nanašajo na rastline - npr. protec, klinčič, klinček. Če pa je Vodnik še pisal rez, Anton Martin Slomšek pa govoril o zarezici in vejici, je Fran Levec dokončno uveljavil vejico. Foto: EPA
izpostavek, dostavek, pristavek, vejica
Vse te -stavke si je pri stavi vejici dobro zapomniti. Foto: MMC RTV SLO
Oxfordov slovar
Pred krajšavami itd. in ipd. ter tremi pikami vejice načeloma ne pišemo! Drugače je v oxfordski angleščini. Foto: Reuters
skladnja, vejica
Pravopis ločuje med skladenjsko in neskladenjsko rabo vejice. Pravila za skladenjsko rabo so nadvse obsežna in ta so tista, ki nam navadno delajo težave. Neskladenjska raba je bistveno manj obsežna. Ne pozabimo pa, da vejica pri dobesednem navajanju (premem govoru) nadomešča piko in se piše pred narekovajem. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Jezikovni spletovalec: Vse o vejah in čisto malo manj o vejicah

Beži, beži, vejice pa res niso takšna težava ‒ ali pač?
17. maj 2017 ob 07:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vejica je nekončno ločilo, za katerega že v prvih razredih osnovne šole slišimo, da v govoru praviloma nakazuje premor, ob tem nam je dovoljeno tudi vdihniti, dopuščena pa je tudi precejšnja intonacijska igrivost.

Vejica ‒ tanka veja ali majhna črta; pomanjševalnica od veja ali nekončno ločilo; grafično znamenje v obliki opuščaja ali ločevalno znamenje, ki lahko do neskončnosti povzroča preglavice uporabnikom slovenskega jezika?! Pravila postavitve vejice in razumevanje njenih posebnosti zahtevajo široko, z raznolikimi jezikovnimi ravnmi povezano in precej bolj poglobljeno znanje jezika, kot se zdi na prvi pogled.

Vejica je pisno znamenje, ki ima skladenjsko vlogo, npr. pri naštevanju (Kot otroka me je ob vejicah grabila groza, strah, brezup in oblival me je znoj.), in neskladenjsko vlogo, npr. znamenje za mejo med celim številom in decimalkami (Čaj z medom stane 1,50 EUR). Skladenjska raba se nanaša na t. i. skladanje oz. sopostavljanje ene besede ob drugo.

Kdaj postaviti vejico?
Nekateri učitelji slovenskega jezika menijo, da pozorno uho lahko sliši, kje mora stati vejica, drugi omenjajo t. i. miselne lojtre, kje naj vejica ´skače´ ali pa tudi ne. Težava najverjetneje nastopi že mnogo prej, zagotovo pa pri zapletenejših povedih, denimo v priredjih z vrinjenim podredjem. Vejico torej praviloma postavimo med nekaterimi besedami oz. besednimi zvezami v stavku, med stavki v večstavčni povedi z odvisniki in priredji ‒ ter v vseh mogočih kombinacijah omenjenega.

Vrivki, odvisniki in priredje
Pri pomanjkljivi postavitvi vejic v povedi z vrinjenim stavkom oz. vrivkom lahko pride do nenamerne spremembe pomena. Najprej moramo dobro vedeti, kaj hočemo povedati oz. napisati, da lahko nato to podpremo s skladenjsko strukturo, znanje katere se pokaže prav z rabo vejic. Lahko npr. uporabimo vezalno priredje, v katerega vrinemo prilastkov odvisnik:

"Iz predalnika je vzel zaprašen akvarelni čopič, ki ga je nekdaj dobil za darilo, in začel slikati sliko." Pogosto pozabimo na drugo vejico, tj. vejico pred in, saj ta zamejuje odvisnik, nanašajoč se na čopič. Na ta način lahko pomen celotne povedi postane nenavaden, tudi smešen ali čudežen: "Iz predalnika je vzel akvarelni čopič, ki ga je dobil za darilo in (ki je) začel slikati sliko." V drugem primeru gre namreč za čopič posebne vrste, saj zapisano pomeni, da je čopič sam začel slikati sliko, kar bi npr. v pravljicah predstavljalo kaj verjetno možnost.

Vejice v različnih iz/do/pri/pol/pa-stavkih
Vejico postavljamo pri izpostavkih (Glej jo, šefico!), dostavkih (Jutri pridi, točno.) in pristavkih (France Prešeren, največji slovenski pesnik, …). Načeloma jo postavimo tudi pri polstavkih (Strmeč v pravopis, je sedel za mizo). T. i. pastavek tvorijo členki (npr. Seveda, takoj pridem.), medmeti (npr. Joj, pozabila sem dežnik.) in zvalniki (npr. Tine, pobriši mizo.), ki so od preostalega dela nujno ločeni z vejico.

Comma
Nekatere druge slovnice, npr. srbska, priporočajo, da vejice raje sploh ne postavimo, če o njeni postavitvi nismo povsem prepričani. V slovenščini gre raba sicer v drugo smer, saj jo npr. srednješolci dandanes postavljajo izrazito čezmerno oz. na mestih, kjer naj je ne bi.

Na začetku uradnih dopisov za nagovorom v slovenskem jeziku radi uporabimo klicaj, anglosaški svet pa na tem mestu preprosto postavi kar vejico. Prav tako je v angleškem stavku lahko prislovno določilo na začetku povedi od preostalega dela ločeno z vejico, medtem ko v slovenskem nikoli, npr. "Lately, he's been writing her love letters." Obstaja tudi t. i. Oxford comma, ki ni obvezna in se lahko uporablja v primerih naštevanja (I am sick, lazy (,) and tired).

V angleščini vejici rečemo comma, v nemščini Komma, oboje pa izvira iz grške besede kō̃ma, ki izvorno pomeni cut-off piece. Tudi v slovenskem jeziku uporabljamo besedo koma, izvira iz grščine in pomeni miren, globok spanec. Povezana je z grško besedo kámnō, v pomenu utrudim se, in ima korenine že v indoevropščini. Drugi južnoslovanski jeziki, kot sta hrvaščina in srbščina, uporabljajo besedo zarez, po zarezah v rovaš oz. palico, kamor se je zapisovalo oz. zarezovalo npr. količino blaga.

Comma oz. komma je res neposredno povezana s komo, nezavestnim stanjem. Tudi vejica je ločilo, ki označuje predah, pavzo, vdih in spremembo. Kakor koli že, vejice so vsekakor namenjene olajšanju branja, ob ustrezni postavitvi naredijo poved bolj nazorno in smiselno, dajejo pa tudi melodijo in tempo, ritem in življenje.

Andrej Salobir, R. D.
Prijavi napako
Komentarji
Javorovina
# 17.05.2017 ob 09:07
Vejice so čisti užitek. Ena izmed mojih najljubših vejic je vejica pred "in sicer".
Mala princeska
# 17.05.2017 ob 09:16
Še na temo vejic ... kakršnih koli! :-)
neutrino
# 17.05.2017 ob 08:56
RJSlo - Oxford comma. Pri naštevanju se po določeni šoli uporabi vejico tudi pred and (mislim, da moraš naštevati vsaj 3 elemente). Pravopis dovoljuje vejico, je pa ne zahteva.
neutrino
# 17.05.2017 ob 08:54
Zaradi tega neumnega "Pred ki, ko, ker, da, če vejica skače" vidim par specialnih primerov tukaj, ki pred čisto vsak da - tudi tisti, ki pomeni "dati" - postavijo vejico. Npr:
Jože vsak teden, da Frančku vrečo krompirja.
Micki se ne, da vstati.

Mislim, da ne rabim dvakrat poudariti, kako hudo napačni sta zgornji rabi vejice. A vidim kar nekaj "zločincev", ki jo točno tako uporabijo.
klopecki
# 17.05.2017 ob 09:09
"oboje pa izvira iz grške besede kō̃ma, ki izvorno pomeni cut-off piece."

Spletovalec, kaj pa pomeni "cut-off piece"? Zdi se mi malo čudno, da pomen grške besede slovenskim bralcem pojasnjujete z angleščino.
Otman
# 17.05.2017 ob 10:35
Meni najljubši par vejic stoji v Kaj, za vraga, je pa to.
asalobir
# 17.05.2017 ob 09:03
@ RJ Slo

Kot je zapisano zgoraj, gre za t. i. Oxford commo, ki ni obvezna in se lahko uporablja v primerih naštevanja. Na spletu boste našli sicer veliko primerov, morda pa vam bo v pomoč tudi ta.
kapucinka
# 17.05.2017 ob 09:59
Se mi zdi fajn, da je opozorjeno na to, kako se angleško pravilo postavljanja vejice za prislovnim določilom čedalje bolj pojavlja v slovenščini in da je taka raba nepravilna. Ker res ni lepo, ko bereš stavke tipa: "Zaradi megle, je....".
Ja, se strinjam s Princesko: še o vejicah - moje najljubše ločilo! ;)
Lp
Javorovina
# 17.05.2017 ob 16:15
Če so v pravopisu pravila, ki jim 90% prebivalstva ne zna slediti, potem je problem v pravopisu in ne v prebivalstvu.

Vejice se po slovenskem pravopisu postavljajo zaradi skladnje, ne pa zaradi pomena. Podobna pravila so imeli tudi nekateri drugi jeziki v naši okolici, pa so jih že pred desetletji opustili, ker so ugotovili, da s tem samo reproducirajo nepismenost.


Ena izmed mojih ljubših vejic je tudi vejica pred "in ne". V kontekstu vejice bi bilo mogoče smiselno ponoviti vrste priredij. Če zaznaš, za katero priredje gre, je stvar v bistvu enostavna, (po mojem) se potem ni potrebno sploh obremenjevati z vezniki ("učiti" se, kateri veznik gre s katerim priredjem/vejico (ali komplicirati z "učenjem" večbesednih veznikov itd.)). Določanje vrste priredja pa je stvar vsebine, pomena. Pojasnjevalno, protivno, sklepalno, posledično, vzročno, stopnjevalno (načeloma z vejico (razen niti niti itd.)) ter vezalno in ločno (načeloma brez vejice). Podobno velja za podredja (odvisnike). Samo razumeti je potrebno, kaj sta npr. predmetni in prilastkov odvisnik, in za vse večne čase veš, kdaj pisati vejico. V priredjih in podredjih je zajeto bistvo slovenskega pravopisa, za 100% prebivalstva. Jaz osebno nimam občutka, da gre tu za "pravila", oz. se mi ta "pravila" zdijo veliko bolj naravna in logična kot npr. pravila za angleško vejico. Vejica branje olajšuje, ne otežuje.
asalobir
# 17.05.2017 ob 12:35
@GupeM

Pravilo glede pisanja vejice v povezavi z zvezo "na primer" v splošnem dopušča dve možnosti.
Če "na primer" uporabimo za poudarjanje ali kot mašilo (kot je bilo v našem primeru), vejica ni potrebna.
Če pa z njim želimo povedano ponazoriti, jo uporabimo.
zzob
# 17.05.2017 ob 11:32
Brez vejic dobimo recimo tole: Pes je planil na Janeza, ki je ravno takrat šel mimo pasje ute in ga ugriznil. Brez vejice pred in - pomeni, da je Janez ugriznil psa, ne pes Janeza. V tem primeru bi lahko sicer rekli, da je očitno, kdo je ugriznil koga (torej pes človeka), pri manj očitnih primerih pa to ni več tako jasno.
asalobir
# 17.05.2017 ob 09:21
@klopecki

Prvi izraz smo pojasnili z angleškim izrazom, saj se je ta navezoval na angleški izraz comma in nemški Komma. Ko smo nato opisovali izvor južnoslovanskega izraza, smo navedli slovensko razlago.
Sicer naš namen ni bil nikogar zmesti, zato navajam še dodatno razlago. "Cut-off piece" bi lahko prevedli kot "del/element, ki nekaj ločuje, razmejuje".
Erkil
# 17.05.2017 ob 09:12
Vejice so mi v srednješolskih letih rešile kožo. V celotnem spisu ena napaka, pa še ta le iz površnosti, haha. Sreča ali pamet, to je pa predmet diskusije.
zozozo
# 17.05.2017 ob 12:34
V slovenščini gre raba sicer v drugo smer, saj jo, npr. srednješolci, dandanes postavljajo izrazito čezmerno oz. na mestih, kjer naj je ne bi.

V ta primer vejice nikakor ne spadajo. "Npr." sam po sebi ne začenja novega stavka, ampak le nakazuje, da je naslednja besedna zveza ali stavek eden od primerov, ki ustrezajo celotni trditvi.

Nasprotno se pa vrinjen stavek z "npr." nanaša na prejšnjo besedno zvezo. Pravilna poved z vejicami bi lahko bila "V slovenščini gre raba sicer v drugo smer, saj jo mnogi, npr. srednješolci, dandanes postavljajo izrazito čezmerno oz. na mestih, kjer naj je ne bi."
asalobir
# 17.05.2017 ob 11:25
@prineska
@kapucinka

No, potem vama bosta zagotovo všeč članka o vejicah, ki smo ju že objavili. :)

V prvem smo pod drobnogled vzeli pisanje vejice pred "in", v drugem pa pisanje vejice pred besedo "kot".
asalobir
# 17.05.2017 ob 11:12
@67Cockta

V tem primeru vas bo zagotovo razveselil naš članek, kjer smo obravnavali prav to temo. :)
asalobir
# 17.05.2017 ob 10:54
@Pokraculja

V Slovenski slovnici najdemo pravilo, da načeloma »edninsko needninsko jedro zahteva množinski povedek« (2008: 609), omenjeno pa je tudi, da »včasih povedke uravnava povedku bližnje jedro priredno zloženega osebka«, pravilo, ki je upoštevano v povedi, ki jo navajate.
67Cockta
# 17.05.2017 ob 10:51
Off-topic: se lahko, prosim, enkrat posvetite še vedno bolj pogosti uporabi besedne zveze tega ne rabiš poudariti, tega ne rabim vedeti ipd.?

Jaz namreč dobim OŠPICE, ko to slišim. Še posebej, ko kaj takega reče tudi g. Slavko Bobovnik v Odmevih ali pa preberem v Delu (kjer naj bi imeli lektorje).

Imam občutek, da sploh nihče več ne zna reči "ni mi treba" ...
GupeM
# 17.05.2017 ob 13:25
@zozozo, @asalobir:

Hvala za razlago. Sedaj, ko sem prebral vajini razlagi, se mi zdi povsem logično, da vejice ni.
Mariborska
# 17.05.2017 ob 12:20
Oh, vejice. Ali jih postavim preveč ali pa premalo, že od nekdaj. Odlične so za kravžljanje živcev in spodbujajo večno debato. Zanimivo jezikovno "bitje", ta vejica. :)
Gautama
# 17.05.2017 ob 10:51
RJSlo, Anglezi so alergicni na pravopis?
Meni se pa sploh ne zdi.

Da ne govorim o tem, da je njihova slovnica ena izmed bolj ohlapnih ...
klopecki
# 17.05.2017 ob 09:41
@asalobir

Hvala za dodano slovensko razlago angleškega izraza. Razlog, zakaj tega najprej ni bilo, pa ni na mestu, ker bi potem prav tako lahko postopali tudi takole: del članka, v katerem pišemo o angleškem izrazu comma in nemškem izrazu Komma, je napisan po angleško. Del članka, ko nato pišemo o izvoru južnoslovanskega izraza, pa je napisan v slovenščini. Pa je menda očitno, da to ne bi bil dober razlog za upravičevanje tega, da bi en del napisali kar v angleščini. Razlaga kakršnega koli izraza v članku, namenjenem slovenskim bralcem, je smiselna samo, če je v slovenščini; ali je razlagani izraz angleški, nemški, grški, hrvaški ali srbski, tega ne spremeni.
malinaa
# 17.05.2017 ob 09:06
Drži, Oxford comma je slovnično popolnoma pravilna in je v uporabi, vendar kot pravi neutrino, ni nujna. V slovenščini tudi lahko pred in damo vejico, vendar v tvojem primeru ne. Dovoljene rabe vejice pred in so lepo razložene tu: http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/
suss-arhiv-000030.html
RJSlo
# 17.05.2017 ob 08:25
No ja. Nam lahko razkrijete skrivnost? Lektoriranje člankov MMC piscev? Koliko jih pravilno uporablja vejico?

(I am sick, lazy (,) and tired).
-------------------------------------
Za tole slišim prvič. Jaz sem bolan, len(,) in utrujen. Čeprav veliko pišem tudi po anglosaških forumih vejice v podobnem primeru nisem nikoli zasledil. Pa so alergični na pravopis. Podobno tudi Germani.
asalobir
# 17.05.2017 ob 15:25
@mmeeddoo

Nekaj malega o podpičju in naštevanju najdete tudi v tem članku, bomo pa kakšno pravilo poskusili vključiti še v kakšnega od naslednjih člankov.
mmeeddoo
# 17.05.2017 ob 15:11
Pa podpičje?
GupeM
# 17.05.2017 ob 12:08
@asalobir

Imam eno vprašanje. Običajno z vejicam nimam težav, vendar sem v tem primeru rahlo zmeden. Ravno v povedi, ki govori o čezmernem postavljanju vejic, bi sam postavil dodatni dve vejici.

V slovenščini gre raba sicer v drugo smer, saj jo, npr. srednješolci, dandanes postavljajo izrazito čezmerno oz. na mestih, kjer naj je ne bi.

Ali je v mojem primeru vejic preveč? Če da, potem ste verjetno namenoma izbrali takšno poved. :)
zozozo
# 17.05.2017 ob 11:36
@zzob - To je pojasnilo potrebo po vejici pred "in" (ki je v slovenskem pravopisu v tem primeru zahtevana zaradi zaključka odvisnega stavka), ne pa tudi potrebo po veijco pred "ki". V jezikih, kjer se vejice postavljajo po pomenu, bi vejica pred "in" še vedno stala, ravno zaradi nejasnosti.
zozozo
# 17.05.2017 ob 11:16
@osman

Vsaj po mojem okusu, v stavek "Kaj za vraga je pa to", vejice ne spadajo, in sicer zato, ker je "kaj za vraga" ustaljena besedna zveza, ki cela predstavlja vprašalnico. Tudi v izgovorjavi "za vraga" ne poudarjamo posebej, niti ne naredimo kakšnega presledka pred in za njim.

V primeru iz članka "Seveda, pridem takoj", pa vejica ni obvezna, in njena prisotnost oz. odsotnost spremeni tako izgovorjavo kot pomen. Z vejico pomeni "kot bi lahko pričakovali, se strinjam (z neko trditvijo) in (verjetno posledično) pridem takoj", brez vejice pa "kot bi lahko pričakovali, pridem takoj".
zozozo
# 17.05.2017 ob 11:03
Če so v pravopisu pravila, ki jim 90% prebivalstva ne zna slediti, potem je problem v pravopisu in ne v prebivalstvu.

Vejice se po slovenskem pravopisu postavljajo zaradi skladnje, ne pa zaradi pomena. Podobna pravila so imeli tudi nekateri drugi jeziki v naši okolici, pa so jih že pred desetletji opustili, ker so ugotovili, da s tem samo reproducirajo nepismenost.
Pokraculja
# 17.05.2017 ob 10:34
Ob vsej poplavi vejic je novinar pozabil na ostala slovnična pravila (ujemanje povedka z osebkom):
"Kot otroka SO ME ob vejicah GRABILI groza, strah, brezup in oblival me je znoj."
Otman
# 17.05.2017 ob 10:33
Potem bi bilo pravilneje Pred, ki, ko, ker, da, če vejica skače:)

Nikoli nisem razumel, zakaj ta verz ne omenja besede preden.
Gautama
# 17.05.2017 ob 10:52
Ljubitelji vejic na kupu, uau, a to obstaja?! :)
Kazalo