Kultura
Volitve 2018
Kulturniki, ki so maja v sklopu predvolilnega dogajanja oblikovali kampanjo Čas je za kulturo in umetnost, kjer so skušali opozoriti na nezavidljiv položaj kulture, želijo spomniti na tedaj oblikovane štiri skupne zahteve. Foto: BoBo
V kampanji Čas je za kulturo in umetnost so kulturniki, kot so zdaj zapisali v javnem pismu nastajajoči koaliciji, še pred volitvami bodoče predstavnike ljudstva skušali opozoriti, da je področje kulture v nezavidljivem položaju, ki ga je nujno treba pričeti reševati. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ustanovna seja državnega zbora, junij 2018
Ena izmed zahtev je strokovni minister oziroma ministrica, saj je polje kulture kompleksno, zato potrebuje nekoga, ki ga dobro pozna in je pripravljen na dialog. Foto: BoBo

Dodaj v

Kaj glede nastajajoče koalicije in položaja kulture pričakujejo domači kulturniki

Že pred volitvami oblikovana kulturniška kampanja
10. julij 2018 ob 21:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Od volitev je minil dober mesec, potencialno se kažejo prvi obrisi koalicije in politiki že govorijo o nekaterih prednostnih nalogah – govori se o zdravstvu, čakalnih vrstah, gospodarstvu, ustanavljanju novih ministrstev in drugih temah kulturniki pa bi si seveda želeli, da bi se govorilo tudi o kulturi.

Tako so že maja v sklopu predvolilnega dogajanja oblikovali kampanjo Čas je za kulturo in umetnost, s katero so skušali opozoriti na nezavidljiv položaj kulture. Zdaj pa želijo spomniti na tedaj oblikovane štiri skupne zahteve.

Javno pismo nastajajoči koaliciji
V kampanji so, kot so zdaj zapisali v javnem pismu nastajajoči koaliciji, še pred volitvami bodoče predstavnike ljudstva skušali opozoriti, da je področje kulture v nezavidljivem položaju, ki ga je nujno treba pričeti reševati. V ta namen so se poenotili okoli štirih točk, za katere so pričakovali in še vedno pričakujejo, da bodo predstavljale temelj delovanja bodoče vlade, so zapisali v svežem sporočilu za javnost.

Kampanja Čas je za kulturo in umetnost združuje kulturnike in kulturnice, ki so sodelovali že v kampanji, v sklopu katere so v začetku letošnjega leta poskušali ustaviti sprejetje Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025 in krovne zakonodaje. Vanjo so tako vključeni od javnih zavodov in stanovskih društvih pa do predstavnikov ljubiteljske kulture, nevladnih organizacij, samozaposlenih in sindikatov.


Kje je mesto kulture v sodobni družbi?
Na novo so opomnili, da je bila prva točka, okoli katere so se poenotili, postavljanje kulture na primerno mesto v družbi. Posledično na bodoče odločevalce naslavljajo opozorilo, da je kultura v zadnjih letih in desetletjih doživljala dovolj degradacije, in terjajo, da se prične o njej, tudi v političnih krogih, razpravljati resno, da se predstavi strategijo razvoja področja kot celote in da se s tem končno doseže pozitiven razvojni premik.

Prav tako želijo bodočo koalicijo spomniti na omenjene štiri zahteve, pri tem pa je eden temeljnih predpogojev, da morajo biti v koalicijski pogodbi cilji, ki naj jih realizira vlada na področju kulture, zapisani jasno in nedvoumno, predvsem pa naj bodo usmerjeni razvojno in progresivno, so zapisali.

Zahtevajo še povišanje proračuna zanjo, že leta 2019 z rebalansom, vsaj na raven iz leta 2009 oziroma naj bi se dvignila na dva odstotka državnega proračuna, od te točke dalje pa da se mora zviševati za pet odstotkov na letni ravni. Do tega naj bi prišlo ob tem, da se kulturi zagotovi primerno mesto v družbi.

Tretja zahteva je strokovni minister oziroma ministrica, saj je polje kulture kompleksno, zato potrebuje nekoga, ki ga dobro pozna in je pripravljen na dialog. Četrta zahteva pa predvideva nov kulturni model.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 10.07.2018 ob 23:54
A gre tu dejansko za splošno kulturno srenjo pri nas, ali gre spet za ene in iste samooklicane umetnike, ki tradicionalno volijo levo in drugim radi solijo pamet o vsem?
Sorrento
# 11.07.2018 ob 09:00
Mikita,

jaz bi te "kulturnike" odrezal od proračunskih jasli in naj sami služijo denar zase - kot moram tudi jaz. Torej ne, nisem noben uslužbenec in ne visim na proračunu.

Sploh pa, če so stvaritve teh ljudi res umetniške, bodo stranke pripravljene njihove predstave, slike itd. tudi ustrezno plačati.

Če pač niso... naj gre pa ta srenja namesto parazitiranja delovnih državljanov raje delati! Edino pošteno!
Sorrento
# 11.07.2018 ob 07:58
penzl,

gre za samooklicane "umetnike", ki jih moramo zaradi samooklica vsi davkoplačevalci preživljati.
Sorrento
# 12.07.2018 ob 12:24
povzetek,

kot državljan in davkoplačevalec imam tudi svobodo govora in vsaj teoretično naj bi imel skozi politični sistem kot volivec vsaj minimalni vpliv na sprejeto zakonodajo.

In ja, davki, ki jih plačujem se mi zdijo previsoki. Treba bi bilo varčevati, tako pri osemkolesnikih kot tudi pri samoproglašenih "kulturnikih". Glej, nič nimam proti njim - naj delajo, kar hočejo, vendar ne za moj denar!

Bodimo higienični in vsak naj si svoje hobije plača vsak sam!

Vse ostalo je na eni strani parazitiranje in na drugi suženjstvo slovenskih davkoplačevalcev.
Sorrento
# 11.07.2018 ob 14:48
ti-ne,

gasilci niso nobeni samoproglašeni "kulturniki" ampak sodijo pod nujne in interventne službe.

Dalo bi se razpravljati za prostovoljna gasilska društva - tu je prav, da nujno in dejansko potrebno opremo vsaj sofinancira država, veselice in povorka pa so seveda čisti hobi.
Sorrento
# 11.07.2018 ob 10:22
Kar se mene tiče, zagotovo ne bom po svoji svobodni volji financiral ne Modrijanov in ne Žagarce.

Moti pa me, da moram kot davkoplačevlec npr. do smrti financirati osebo, katere "umetniški" performans je, da s svojimi prsmi doji pse.
Sorrento
# 11.07.2018 ob 10:17
dejneseri,

strinjam se s tabo, da je kultura kompleksna zadeva. Ampak, vsak naj si svoje hobije plača sam!
dejneseri
# 11.07.2018 ob 10:10
A je res mogoce kilturo meriti skozi financni uspeh?

Je potem limit kulture modrijani in zagarca?

Je limit kulture tisti spiker na radiju ena?

Ce to drzi, potem je prihodnost nekultura.

Ce je trg in dobickonosnost merilo gsega, potem je prihodnost temna.
povzetek
# 11.07.2018 ob 23:41
Sorrento
Tako kot ti država določa, katere osemkolesnike in kalašnike, katere aspirine in amfetamine, katere matematike, fizike, tuje jezike in zgodovine in tako dalje in tako dalje financiraš, enako ti določa, za katero umetnost in kulturno dediščino bo šla kaka malenkost procenta tvojega zaslužka. Proti temu moreš bolj malo. Ampak če malo resno razmisliš, lahko tudi s kalkulatorjem v roki, boš hitro ugotovil, da je ta malenkost res malenkostna v primerjavi s prvimi omenjenimi in številnimi, ki niso omenjeni v tem mojem zapisu.
Tvoje izjave pa so plehke, plitve in hujskaške, saj vse, ki poklicno ustvarjajo umetnost, samooklicane "umetnike" in samoproglašene "kulturnike", kot jih ti imenuješ, navežeš na eno samo umetniško podobo, ne na opus umetnice, na eno podobo, ki ti ni všeč. S tem pokažeš samo svojo ignoranco (in aroganco, ki iz nje izvira) do umetnosti in umetnikov. Zato se tudi greš čivkajočega družbenega moralista in inkvizitorja na podlagi svojega osebnega prepričanja in okusa. Sodiš na podlagi predsodkov in ne argumentov. Da tak modus družbe vodi v enoumje, tiranijo in nedolžne žrtve, pa si lahko prebereš praktično v vsaki zgodovinski knjigi, pa čeprav romanu.
ti-ne
# 11.07.2018 ob 12:10
Sorrento

# 11.07.2018 ob 10:17
. Ampak, vsak naj si svoje hobije plača sam

########
Hočeš reči, da to velja tudi za gasilce, da ne naštevam naprej....
Mikita
# 11.07.2018 ob 08:38
Penzl in Sorento,
dobro, da vemo, da imata vidva rada neurejene razmere, ker moti vaju samo ena zadeva, bistveni problemi pa ne. A sta vidva morebiti državna uslužbenca? Na ministrstvu za kulturo?
Kazalo