Kultura
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Kaja Urh: Dress Code part Y, 2016, akril na platno, 130 x 150 cm
Kaja Urh: Dress Code part Y, 2016, akril na platno, 130 x 150 cm. Foto: Obalne galerije Piran

Dodaj v

Kaja Urh: Med vrsticami

Razstava bo odprta do 3. maja
17. februar 2017 ob 14:17
Piran - MMC RTV SLO

V Galeriji Hermana Pečariča Piran na ogled postavljajo dela Kaje Urh, ki so ji na lanski slikarski prireditvi Ex-tempore Piran podelili nagrado za najboljše delo mladega avtorja do 35.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala mednarodna strokovna žirija, slike Kaje Urh v izhodišču spominjajo na fotografijo ali izsek iz videa, ki ga z vertikalnimi linijami razgradi in tako izvorno podobo iz vsakdanjega življenja postavi v nov kontekst. "Kaja Urh se v svojem delu spogleduje s slikarstvom, ki se naslanja na medijske podobe, katere črpa iz fotografije, videa in medmrežja. To slikarstvo označujemo kot post-medijsko slikarstvo oziroma slikarstvo razširjenega vizualnega statusa," še piše v utemeljitvi. Mednarodno žirijo lanskega Ex-tempore so sestavljali Vilma Bartolić iz Hrvaške, Sabrina Zannier iz Italije ter Pavla Jarc iz Slovenije.

Kaja Urh se je rodila leta 1988 v Kranju. Iz slikarstva je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno končuje magistrski študij. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem in slikarstvom, v katerem preizkuša različne slogovne pristope.

Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Likovnega društva Kranj (LDK). Udeležuje se likovnih kolonij in simpozijev. Od leta 2013 se redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejela več nagrad.

V Piranu bodo razstavo njenih del odprli danes ob 18.00, na ogled pa bo do 3. maja.

M. K.
Kaja Urh: Ringa Roses X, 2016, akril na platno, 70 x 100 cm
Prijavi napako
Komentarji
smerd
# 01.03.2017 ob 18:23
Kaj pa vem o intelektualnem komentiranju na rtv, ko lahko nivo ocenimo samo prek napisanega.

Mislim, da imajo slovenski in tuji coprniki v glavi več kot pa ljudstvo, ki jih pošilja na grmade.

Sherrie Levine se gotovo obrača v grobu ob vašem intelektualnem odogovru. Al pa jo sam neizporosno srbi nos, če je slučajno še med nami. :))
darja69
# 01.03.2017 ob 14:55
@smerd

No, no, brez lažne patetike.

Kot rečeno, vse je že bilo narejeno. Datiranja so postranskega pomena in brezplodna izhodišča. Jiri Kolar, Kaja Urh, Mito Gegič, Alex Kiesling, Matthias Klemm in še koga bi lahko tukaj naštela, ki slika na isto vižo.

Problem, ki ga bi bilo vredno izpostaviti je v manjku kritike in valorizacije v slovenskem prostoru, v krčenju kritične likovne misli v javnem prostoru inu podobno. Takšne 'povzetniške' prakse se v tujini hitro na stranski tir potisnejo in to ni dobro za nikogar.

O "čarovnicah" pa ne vem kaj dosti in ne bi znala intelegentno o njih razpravljati. Kaj imajo med nogami, me še manj zanima.
smerd
# 01.03.2017 ob 11:54
A-ha-ha.......darja69! Pupika zagotovo poseduje čarobne prstke, ki so jo teleportirali v prihodnost, kjer je kot za šalo povzela navajajočega umetnika (ki svoj art datira v leto 2017) in predrzno izkoristila samoumevno edinstvenost še nerojenega idejnega mesija. Zagotovo ga rešuje njegov pimpek :)

Internetno prostranstvo je preplavila invazija potuhnjenih coprnikov!
.......zato Bratsko društvo medmrežne invizicije vabi k vpisu novih članov.

Medtem pa predlagam vpoklic krvnega sodnika, ki bo sodil čarovniški lumpiki.

Da proces ne bo prekoračil proračuna in ljubega časa, preskočimo protokol in predrznico nemudoma preizkusimo v čarovniški kopeli.....

Novim čarovnicam nasproti! Ju-hu-hu!!
darja69
# 27.02.2017 ob 17:15
Vse je že bilo narejeno :-)

Dosti žalostno, da si slikarka izbira koncepte, učinke in poteze, ki jih slovenska publika prepoznava kot povzete ali celo...

http://www.alexkiessling.com/index.php?a
rt_serie=30&view=1

Je pa to še en tragičen podlistek v analih Obalnih Galerij v Piranu in Extemporu Piran, da se nagrajujejo vsaj polemični, če že ne, sporni "originalni" avtorji.

http://www.delo.si/novice/slovenija/pira
nskemu-ex-temporu-se-je-zgodil-cudez.html
dante76
# 22.02.2017 ob 22:38
Umetnica je bržkone pogosto opazovala rotacijo oglasnih sporočil na stavbi kopališča Ilirija v Ljubljani, saj sem tudi sam že nekajkrat pomislil na spajanja motivov na tej osnovi.

Razume pa se, da bi to lahko šlo v nos loški komuni, katere člana primerjate s svetovnimi imeni, zato bi bilo pošteno, da se ga postavi na primeren piedestal, kot nebrušen diamant, katerega tragično, svet ni prepoznal kot avantgardista “slikarstva navpičnih linij”.
mend055
# 21.02.2017 ob 13:41
Slikarstvo navpičnih linij

Ali gdč. umetnica sodeluje v kakšni umetniški komuni/skupini, ki skupaj raziskuje učinke ''navpičnih linij''..., skupaj s slikarjem ustvarjalcem Mitom Gegičem?
Tako nekako, kot sta razvi(ja)la kubizem P. Picasso in G. Braque (v Srbiji bi rekli P. pik as in G. brak).
Kazalo