Udeležencev seminarja je letos 112 in prihajajo iz 24 držav. Foto: BoBo
Udeležencev seminarja je letos 112 in prihajajo iz 24 držav. Foto: BoBo
Slovarji
Udeleženci bodo skozi tri različne perspektive spoznavali, "kako Slovenci ljubimo". Foto: BoBo

Skozi tri perspektive udeleženci že 53. seminarja, ki ga organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, spoznava, "kako Slovenci ljubimo". Kot pravi predsednica letošnjega seminarja Alojzija Zupan Sosič, je veljalo, da sta veliki temi vojna in sovraštvo, medtem ko je ljubezen intimna in spada le v ožje ter ne širše znanstvene kroge.

Kot je dejala, pa jo veseli, da si je znanost premislila. "Za to, da je nekdo zelo, zelo pameten, je pomembno tudi, da je čustven, empatičen, da ima posluh za drugega in drugačnega, da se ukvarja tudi z drugim, ne samo sam s seboj in promocijo lastnega intelekta."

11 predavateljev, 112 udeležencev
Predavatelji so trije jezikoslovci ter po štirje s področja literature in kulture, ki bodo skozi tri perspektive 112 udeležencem iz 24 držav predstavljali, kako ljubimo Slovenci. Tujce najbolj zanima, v čem smo Slovenci na področju ljubezenskega čustvovanja od njih drugačni in v čem smo jim podobni. To jim želijo pokazati čim širše, zato se teme dotikajo tudi vsi spremljevalni dogodki. "Družili se bomo tudi popoldan in zvečer ter se tudi tedaj spogledovali z dano temo, v svoje vaje pa jo bodo čim bolj poskušali vključiti tudi lektorji," je povedala.

Število udeležencev, največ jih je iz Italije, Avstrije in Hrvaške, povprečna starost pa je med 20 in 24 let, je odvisno tudi od finančne podpore države, kajti številni se seminarja brez štipendije ne bi mogli udeležiti. "Za študente, ki pridobijo štipendijo, je učenje na seminarju nagrada. K nam pridejo šele takrat, ko so se izkazali," je poudarila. Kot je še povedala, slovenščino učijo v več kot 56 mestih po svetu, kar pomeni več kot 3000 študentov. Njihovi učitelji med njimi izberejo tiste, ki že nekaj znajo, ki jih res zanima in ki so se izkazali.

Udeleženci si želijo izpopolniti svoje znanje
Med udeleženci pa niso le študenti, temveč tudi starejše generacije, profesorji, tujci, ki učijo slovenščino na tujih univerzah. Vzdušje na seminarju je zelo sproščeno in hkrati delovno. "Udeleženci vedo, da se ne bodo, če ne bodo delali, nič naučili. In to so ljudje, ki si resnično želijo izpopolniti svoje znanje slovenščine. To so tudi naši ambasadorji slovenščine, bodoči prevajalci, bodoči učitelji slovenščine v tujini, turistični delavci ali gospodarstveniki, ki imajo stike s slovenskimi podjetniki," je povedala predsednica seminarja in poudarila, da so v seminar vključili tudi veliko kulturnih in športnih dogodkov, saj je znano, da se človek najlažje uči skozi igro oziroma takrat, ko je sproščen.

Kot piše na spletni strani centra, je program dvotedenskega seminarja razdeljen na dopoldanski strokovni in popoldansko-večerni spremljevalni program. Strokovni del programa seminarja sestavljajo lektorske vaje, konverzacijski tečaji, vaje iz fonetike, posebni izbirni tečaji in predavanja uglednih strokovnjakov s področja slovenskega jezikoslovja, literature, humanističnih in drugih ved, letos bodo ubrana na temo Ljubezen v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi.

Popoldansko-večerni spremljevalni program vključuje tradicionalne oglede Ljubljane in vožnjo z ladjico po Ljubljanici, ogled gledališke predstave v Slovenskem mladinskem gledališču Rokova modrina, razstave v Mestni galeriji Ljubljana in slovenskega filma Utrip ljubezni, celodnevno ekskurzijo na Kras ter Obalo in popoldansko ekskurzijo na Bled, pohod na Šmarno goro, literarno-glasbeni večer z Branetom Mozetičem ter Ladom Jakšo in zaključni glasbeni večer z DJ-jem ter karaokami.