Skladatelji, katerih skladbe bodo na sporedu, izvirno združujejo dosežke zahodne glasbe s kitajskim ljudskim glasbenim izročilom, zato so dela zvočno posebna in včasih nenavadna. Izjema bo le skladba ameriškega skladatelja Jeffreyja Rone, ki jo je napisal za olimpijsko jadralno regato v mestu Čingdao leta 2008. Foto: Festival Ljubljana
Skladatelji, katerih skladbe bodo na sporedu, izvirno združujejo dosežke zahodne glasbe s kitajskim ljudskim glasbenim izročilom, zato so dela zvočno posebna in včasih nenavadna. Izjema bo le skladba ameriškega skladatelja Jeffreyja Rone, ki jo je napisal za olimpijsko jadralno regato v mestu Čingdao leta 2008. Foto: Festival Ljubljana
Dun Tan je imel menda samo dva tedna časa, da je zložil in posnel glasbeno podlago za film Prežeči tiger, skriti zmaj, ki je še do danes edini film o borilnih veščinah, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši film.
Nie Jiapeng
Petindvajsetletni violončelist Nie Džiapeng je začel študirati na Kitajskem, leta 2010 pa se je s štipendijo v žepu odpravil v Hamburg, kjer študira na Visoki šoli za glasbo in gledališče v razredu Niklasa Schmidta. Ob tem dobiva zanimive ponudbe za sodelovanja z orkestri, tudi v ZDA. Leta 2011 je umetnikova prva zgoščenka izšla v njegovi domovini. Foto: Emilia Romagna Festival

V Križankah bo ob 21.00 v okviru 62. Festivala Ljubljana nastopil simfonični orkester iz kitajskega mesta Čingdao. Prisluhniti bo mogoče delom sodobnih kitajskih skladateljev, ki so se večinoma šolali na Zahodu, vendar v glavnem živijo in delajo v domovini. Vsi so tesno povezani s tradicijo in tisočletno kitajsko zgodovino.

Koncert bo uvedla Pomladna festivalska uvertura, ki jo je Li Huandži napisal sredi 50. let prejšnjega stoletja. Skladatelj je vanjo vgradil veseli ritem folklorne glasbe, upodobil pa je praznovanje kitajskega novega leta v pokrajini Šanbej. Na Kitajskem jo pogosto izvajajo, leta 2007 pa je bila izbrana za predvajanje v prvi kitajski lunarni sondi.

"Kitajski John Williams"
S skladbo Fantazija - suita, koncert za guanzi in orkester Svilna cesta bodo poslušalci spoznali Džaa Džipinga, enega najbolj znanih kitajskih skladateljev in avtorja glasbe za svetovno znane filme, kot sta Dvigni rdečo svetilko ali Zbogom, moja konkubina. Strokovnjaki mu priznavajo spretnost združevanja tradicionalne kitajske glasbe z značilnostmi zahodne glasbene govorice. Na guanziju, glasbilu iz posebne vrste trsa ali bambusa, bo zaigral diplomant iz etnoglasbe Han Lei.

Kolaž kitajskih glasbenih del bosta "prekinila" Italijanski capriccio Petra Iljiča Čajkovskega in simfonična pesnitev Regata, ki jo je ameriški skladatelj Jeff Rone napisal za olimpijsko jadralno regato leta 2008 v Čingdau.

Novodobna azijska pravljica z oskarjem
Zadnji na sporedu bo Koncert za violončelo in orkester Prežeči tiger, skriti zmaj, ki ga je Tan Dun ustvaril za istoimenski film tajvanskega režiserja Anga Leeja. Oba, tako skladatelj kot režiser, sta za svoje delo prejela oskarja. Solist bo 25-letni Nie Džuapeng, ki po študiju na Kitajskem nadaljuje izobraževanje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu.

Simfonični orkester Čingdao so ustanovili leta 2005. Cilj ansambla je predvsem služiti prebivalcem mesta in mesto promovirati, zaupana pa mu je tudi naloga širjenja simfonične glasbene literature. Velikokrat spremlja tekmovalce na pomembnih kitajskih in mednarodnih tekmovanjih, njegov repertoar pa obsega tudi starejša glasbena obdobja, pri čemer redno sodeluje z Baročnim komornim orkestrom Južne Koreje in orkestrom iz Tajvana.

V Ljubljani bo nastopil pod taktirko Džanga Guojonga, umetniškega vodje šanghajske opere in profesorja ter vodje oddelka za dirigiranje na šanghajskem konservatoriju, so sporočili iz Festivala Ljubljana.