Po besedah ponudnika pisma pisatelja Vlada Žabota pričakujejo, da bo minister oziroma ministrica za kulturo oseba, ki bo s svojim strokovnim ugledom zmožna komunicirati s slovensko kulturno javnostjo in se z njo soočati ter bo s svojo politično težo in veljavo zmogla uveljavljati kulturne interese v vladni kulturni politiki in medresorskih usklajevanjih. Foto: BoBo
Po besedah ponudnika pisma pisatelja Vlada Žabota pričakujejo, da bo minister oziroma ministrica za kulturo oseba, ki bo s svojim strokovnim ugledom zmožna komunicirati s slovensko kulturno javnostjo in se z njo soočati ter bo s svojo politično težo in veljavo zmogla uveljavljati kulturne interese v vladni kulturni politiki in medresorskih usklajevanjih. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Podpisniki pisma so mandatarja Mira Cerarja opozorili, da pri izbiri ministra za kulturo ne gre za drobiž v strankarskih preigravanjih, ampak za dušo in obraz slovenskega naroda. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Cerar se bo v prihodnjih dneh srečal z Julijano Bizjak Mlakar, kandidatko DeSUS-a za ministrico za kulturo. Foto: EPA
Nekdanji poslanki SD-ja in nepoklicni podžupanji Kamnika kulturniki očitajo pomanjkanje referenc na področju kulture. Foto: BoBo

Vtis je, da je sedanja koalicija preveč zazrta v ta svoj kadrovski poker in da je ob tem spregledala bistveno - da bo v zelo kratkem času odgovorna za odločitve, ki jih sprejema ta trenutek.

Metod Pevec
Metod Pevec
'Mislim, da se je treba zavedati, da sedanji mandatar v predvolilnem boju ni bil konkreten, je pa kljub temu veliko obljubil. Transparentnost in strokovnost sta bili načeli, ki ju je napovedal in za katere upamo, da jih bo ohranil in za njimi stal,' pravi Metod Pevec. Foto: BoBo

Mandatarja so opozorili, da ne gre za drobiž v strankarskih preigravanjih, ampak za dušo in obraz slovenskega naroda. "Z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da nastajajoča koalicijska politika že v svojih prvih prepoznavnih korakih slovensko kulturo v strokovnem in političnem smislu marginalizira," so prepričani v DSP-ju in PEN-u. Cerarja še opozarjajo, da se s tem marginalizira tudi njegovo deklarirano načelo o izbiri strokovno kompetentnih kandidatov za politično izpostavljene funkcije.

Cerarja zato pozivajo, naj se v dobro vseh državljank in državljanov z "največjo možno skrbjo posveti ustrezni izbiri ministra za kulturo". "Ker pri tem ne gre za drobiž v strankarskih političnih preigravanjih in kupčijah. Ampak za dušo in obraz slovenske nacije - in, kot rečeno, za kredibilnost naše politike".

DeSUS je za kandidatko za ministrico za kulturo predlagal Julijano Bizjak Mlakar, nekdanjo poslanko SD-ja in nepoklicno podžupanjo v Kamniku, ki se je do zdaj posvečala predvsem zdravstvu, zaradi česar je njena kandidatura v kulturnih krogih izzvala kar nekaj negodovanja.

Mandatar bo moral tudi v praksi dokazati, da so njegove izjave o nastavljanju kompetentnih ministrov kredibilne, pravi pobudnik pisma Vlado Žabot. "To od njega vsekakor pričakujemo. Res da naša naloga ni nastavljati ali zavračati kandidatov, ampak od ministra pričakujemo, da bo s svojim strokovnim ugledom zmožen komunicirati s slovensko kulturno javnostjo in se z njo soočati ter da bo s svojo politično težo in veljavo zmogel uveljavljati kulturne interese v vladni kulturni politiki in medresorskih usklajevanjih."

Koršič: Predlagana kandidatka se zna spopadati z lobiji
Julijana Bizjak Mlakar se je na začetku tedna že srečala z nekaterimi člani Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS), med drugimi s koordinatorjem Igorjem Koršičem, ki o predlagani kandidatki pravi, da gre za osebo, ki se zna spopadati z lobiji in se zavzema za javni interes. "Zelo militantno se je zavzeta za javni interes, proti temu, kar se dogaja in je naš glavni problem, to sta privatizacija in kraja javne infrastrukture," je dejal za TV Dnevnik. "Okoli tega vprašanje se je ustvarilo navijaško vzdušje," še pravi Koršič. "Gre za to, da je bila kandidatka neprimerno predstavljena, ker je nihče ni poznal in nihče ni predstavil, od kod prihaja, s čim prihaja, kaj so razlogi, da je kandidatka, in nihče ni vprašal stroke, kakšno mnenje ima o kandidatki. Prav tako se ne razpravlja o tem, kakšne so kompetence, ki so odločilne za pravega ministra. Ali je to nekdo, ki igra violino in pozna balet in opero ter avdiovizualne medije, ali pa je potreben nekdo, ki je odločen in se zna spopasti z lobiji itd.," še pravi Koršič.

"Nadaljnja smer Slovenije je odvisna od drže sedanjega mandatarja"
Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič pravi, da bo kultura težko sprejela osebo, ki nima kompetenc na nobenem izmed kulturnih področij. "Seveda takšna kadrovska odločitev pomeni, da je minister oz. ministrica bolj ali manj samo slamnata figura, ki v resnici prevzema odgovornost za odločitve, ki ji jih sugerirajo njeni svetovalci. Tukaj se pravzaprav odpira vprašanje, komu se s takšno kandidaturo še odpirajo dodatni kanali, da upravlja z delom javnega prostora, ki je izjemno pomemben, hkrati pa za to ne prevzema odgovornosti," je za TV Dnevnik opozoril Zupanič.

"Če bo gospod mandatar šel po tej poti, bo gotovo kmalu izgubil zaupanje dobršnega dela kulturne javnosti, in kultura kot pomemben generator družbene zavesti bo zagotovo vplivala tudi na širjenje nezaupanja v širši družbeni prostor. V času, ko potrebujemo stabilno vlado, visoko stopnjo družbenega konsenza okrog ključnih političnih odločitev, ki pravzaprav določajo, v katero smer se bo Slovenija razvijala – ali bomo šli na pot uspešne razvojne demokratične družbe ali na pot nujne regresije in prostora, ki ga obvladujejo samo še politično-birokratske nomenklature –, je ta smer odvisna od drže sedanjega mandatarja," še dodaja.

"Vlada bo kmalu odgovorna za odločitve, ki jih v tem trenutku sprejema"
Podobnega mnenja je bodoči predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Metod Pevec, ki priznava, da je nehvaležno komentirati kandidatko, katere poklicne kariere ni spremljal. Zato pa dobro pozna problematiko vodenja ministrstva za kulturo, tako da lahko z vso gotovostjo trdi, da podpora ali celo menedžerske odlike ne zadostujejo za dobro vodenje tega ministrstva. "Mislim, da je potrebna dobra orientacija v kulturnem prostoru, kar ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. In očitno se je ponovilo to, da politika ne razume in noče priznati te specifike, ki jo nosi kultura, in prihaja do nadaljevanja tega zelo neprijetnega nesporazuma. Vtis je, da je sedanja koalicija preveč zazrta v ta svoj kadrovski poker in da je ob tem spregledala bistveno, da bo v zelo kratkem času odgovorna za odločitve, ki jih sprejema ta trenutek," je prepričan Pevec.

Mlakarjeva je včeraj napovedala, da se bo s Cerarjem sestala v prihodnjih dneh.

S kulturniki se je o tej temi za TV Dnevnik pogovarjala novinarka Špela Kožar. Več si oglejte v priloženih videoprispevkih.

Vtis je, da je sedanja koalicija preveč zazrta v ta svoj kadrovski poker in da je ob tem spregledala bistveno - da bo v zelo kratkem času odgovorna za odločitve, ki jih sprejema ta trenutek.

Metod Pevec
Kulturniki ne želijo DeSUS-ove ministrske kandidatke
Kulturniki o predlagani kandidatki za kulturno ministrico
Kulturniki ne želijo DeSUS-ove ministrske kandidatke
Kulturniki o predlagani kandidatki za kulturno ministrico