Kultura
(4)
Ekipa predstave, ki bo premiero septembra doživela v Križankah, je svoj projekt danes predstavila na tiskovni konferenci. Foto: Mediaspeed
Maja Martina Merljak
V novi priredbi Cvetja v jeseni bo Presečnikova Meta Maja Martina Merljak. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Cvetje v jeseni
Zgodbo poznamo: doktor Janez, že nekoliko prileten in mestnega življenja naveličan odvetnik, se za nekaj tednov odpravi na obisk k sorodniku Presečniku, bogatemu kmetu v hribovskem zaselku. In tam spozna Presečnikovo hčerko, Meto, na katero kar naenkrat ne more več pozabiti. Foto: RTV SLO
Nina Pušlar bo Presečnikova Meta v glasbenih insertih. Foto: Mediaspeed

Dodaj v

Maja Martina Merljak: Presečnikova Meta za 21. stoletje

Jeseni dobimo muzikal po eni najslavnejših slovenskih povesti
18. junij 2014 ob 16:27,
zadnji poseg: 18. junij 2014 ob 17:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Mož in žena. Mož in žena vse življenje!" Vznesene zadnje besede Presečnikove Mete, kot jih je v Cvetju v jeseni zapisal Ivan Tavčar, premorejo dovolj melodrame ne le za odrsko priredbo, ampak celo za muzikal.

Povest Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni bo po filmu, posnetem pred več kot štirimi desetletji, zaživela še v obliki muzikala. Skoraj ponarodela zgodba, ki opisuje ljubezen med kmečkim dekletom Meto in starejšim meščanskim Janezom, bo premierno izvedena 17. septembra v Križankah kot spremljevalna prireditev takrat že končanega Ljubljana Festivala.

Sami znani obrazi
Kot je na današnji novinarski konferenci povedala producentka Miša Stanko Lukašev, muzikal ustvarja pisana ekipa slovenskih ustvarjalcev, tako mladih kot že izkušenih umetnikov. Avtor libreta in dramskega besedila je Janez Usenik, avtor glasbe Matjaž Vlašič, režijo je prevzel Vojko Anzeljc, za koreografijo je poskrbel Miha Krušič.

Če prirejamo tuje, zakaj ne bi imeli svojih?
Odločitev, zakaj so se lotili odrske uprizoritve enega najbolj znanih slovenskih literarnih del, je producentka utemeljila z mankom tovrstnih "westendovskih" muzikalov pri nas. Po režiserjevih besedah ima Cvetje v jeseni zelo globok pomen, saj govori o ljubezni, čustvih, upanju, ne nazadnje tudi o narodni zavesti. Prav zaradi izjemno močne zgodbe ga v današnjem času ni najlaže predstaviti, je poudaril Anzeljc.

15 novih skladb
Tudi Vlašič je ob povabilu k projektu sprva zajel sapo, saj je čutil veliko odgovornost do povesti, po kateri že obstaja glasba - za istoimenski film jo je napisal Urban Koder. Sam je k muzikalu prispeval 15 skladb, ki jih bo v aranžmajih Anžeta Rozmana izvedlo 27 glasbenikov pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka.

Več petja kot plesa
Pevske in igralske vloge so zasedli Nina Pušlar in Maja Martina Merljak v podobi Mete, Matjaž Robavs in Domen Križaj kot Janez ter Jure Ivanušič, Alenka Kozolc Gregurić, Ana Grasselli in Marjan Bunič v stranskih vlogah. Muzikal bo temeljil na petju in igri, plesni vložki bodo zgolj "začimba", je še povedal Anzeljc.

Robavs je počaščen, da sme biti del takšnega projekta, saj se mu zdi pomembno, da vedno znova poudarjamo, kdo smo in kaj imamo. Pušlarjeva je v njem našla nov izziv na svoji glasbeni poti, Merljakovo sta kljub prvotnim pomislekom prepričala "genialna zgodba" in "neverjetna" Vlašičeva glasba. Ivanušiču se zdi njegova vloga hlapca Danijela zanimiva "zaradi dramatičnosti in grenkosti".

Zamisel za muzikal je "last" izvršnega producenta Gorazda Slaka, ki se je z njo obrnil na Darka Brleka, direktorja in umetniškega vodjo Festivala Ljubljana, ki je prevzel vlogo koproducenta. "Priča bomo rojstvu novega Cvetja v jeseni, na katerega bomo vsi ponosni," je prepričan Brlek.

Po premieri bo muzikal v Križankah na ogled še štirikrat, od 18. do 21. septembra.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
nemelk
# 19.06.2014 ob 09:11
Zakaj pa Nina Pušlar samo poje? Saj bi jo lahko tudi igrala :)
Ursus1984
# 19.06.2014 ob 02:40
Sicer verjamem, da se lahko igralsko razvije, ampak pri njej imam pač točno določeno sliko v glavi. In žal si ne morem predstavljati Presečnikove Mete kot objekt poželenja glavnega igralca v "Pokrajini št. 2", ali obratno.

Tak izbor malo diši po Pasoliniju ali Bertolucciju.
zamudnik
# 18.06.2014 ob 23:26
Merljakova pa RES ne izgleda kot nekdo, ki bi se lahko vživel v Presečnikovo Meto.

In Vlašič bo/je napisal muziko. No, iz firbca morda bo za pogledati, samo upamo pa lahko, da bo iz vsega skupaj nastalo nekaj kolikor toliko gledljivega in poslušlljivega.
grozny
# 18.06.2014 ob 22:10
pa je res moderno. V romanu in filmu je presečnikova meta sinonim nedolžnosti, v muzikalu pa, khm... no, očitno ne tako zelo nedolžno. Kaj bo igralka nastopala oblečena?
Kazalo