Damjan Damjanovič je na čelu Slovenske filharmonije od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat bi se mu iztekel oktobra prihodnje leto. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič je na čelu Slovenske filharmonije od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat bi se mu iztekel oktobra prihodnje leto. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo do konca postopka o zadevi še ne dajejo izjav, tako tudi niso hoteli pojasniti razlogov, iz katerih je minister za kulturo Tone Peršak sprožil postopek razrešitve.

Damjan Damjanovič, ki je na čelu filharmonije od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat bi se mu iztekel oktobra prihodnje leto, pa ni želel dodatno komentirati sklepa. Kot direktor javnega zavoda SF je bil v zadnjem letu in pol večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo.

Uglašenost sveta in strokovnega sveta SF-ja
Svet in strokovni svet filharmonije, ki sta bila pozvana k podaji mnenja o predčasni razrešitvi, sta na skupni seji na začetku septembra presodila, da je razlogov dovolj, da direktor predčasno zapusti tretji mandat na čelu te glasbene ustanove.

Predsednica sveta Marjetica Mahne je po seji pojasnila, da so ugotovili, da je ministrstvo poleg argumentov iz predloga za Damjanovičevo razrešitev, ki ga je novokonstituirani svet posredoval ministru junija letos, našlo še dodatne razloge za to potezo.

Sporno poslovanje in strokovno delovanje
Predsednik strokovnega sveta Andrej Petrač je povedal, da so samo znova sprejeli tisto, kar so že sklenili in ministru poslali novembra lani.

Marjetica Mahne pa je med razlogi za razrešitev omenila ugotovitve v postopku nadzora in revizije nad poslovanjem filharmonije na postopek oddaje in obnove stanovanja direktorju Damjanoviču ter naložbe v stanovanje in druge naložbe, izvedene brez soglasja sveta zavoda. Strokovni svet pa je že lani izrazil nezadovoljstvo glede njegovega strokovnega delovanja.

Skupno sejo svetov, na kateri sta oblikovala mnenje o predčasni razrešitvi, je Damjanovič takrat označil za nezakonito in v neskladju z ustanovitvenim aktom filharmonije.