Žirija je glavno nagrado podelila Ewi Borysewicz za film Tebi v srce. Foto: Organizator
Žirija je glavno nagrado podelila Ewi Borysewicz za film Tebi v srce. Foto: Organizator
Član žirije Andreas Hykade je posebno omembo namenil filmu Timber avtorja Nilsa Hedingerja, ki je najbolj prepričal tudi občinstvo. Kot je zapisal, "gre za film, ki se je, kljub temu da gre za smešno risanko, uvrstil na Animateko." Foto: Organizator
Film Najmanjši režiserja Tomislava Šobanaje po besedah člana žirije Akinorija Oishija edinstven zaradi zanimivega združevanja zgodbe z dokumentarno radijsko naracijo. Foto: Organizator

Na letošnjem festivalu animiranega filma, ki je bil ta teden v Kinodvoru in Kinoteki, so predvajali devet celovečercev. Tekmovalni program, v katerega so vključeni animirani filmi iz Vzhodne in Srednje Evrope, je po besedah programskega direktorja festivala Igorja Prassla dokazoval, da je animacija živa, zdrava in v zelo dobri formi.

Letošnjo žirijo so se sestavljali Akinori Oiši (Japonska), Cecilia Translavina (Kolumbija), Tess Martin (ZDA), Andreas Hykade (Nemčija) in John Canciani (Švica).

Zmagovalni film Tebi v srce je prejel nagrado, vredno 2000 evrov, ki jo letos prvič podeljuje RTV Slovenija. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, so glavno nagrado namenili Ewi Borysewicz za Tebi v srce "zaradi načina prepletanja osebne zgodbe z verskimi obredi in uporabe naracije, ki povezuje oba svetova, skladnosti animacije s svojevrstnim okleščenim slogom risanja ter komplementarnosti med naracijo in slogom, kar nam omogoča, da vstopimo v svet protagonistov".

Nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film je prejela Britanka Daniela Sherer za film The Shirley Temple. Kot je zapisano v obrazložitvi, film odlikuje izčiščena estetika in odličen pripovedni lok, ki odstopa od konvencionalnega. Gledalcu s svojo subtilnostjo preko prispodob in izvirnih prehodov dopušča prostor za osebno interpretacijo. V ožjem izboru sta bila še filma Symphony No. 42 in Na veliko/The Bigger Picture.

Center Ustvarjalna Evropa nagradil Cipercoper/Zippity Zappity
Nagrado Centra Ustvarjalna Evropa za najboljši film po izboru občinstvu v programu Slon sta prejela Jernej Žmitek in Boris Dolenc za film Cipercoper/Zippity Zappity. Nagrada je priznanje za odlične prakse razvoja občinstev in filmske vzgoje.

Kot so sporočili organizatorji, je vsak od članov žirije namenil posebno omembo drugemu filmu: Akinori Oiši je posebno omembo namenil filmu Najmanjši režiserja Tomislava Šobana, John Canciani filmu Beauty režiserja Rina Stefana Tagliafierra), Andreas Hykade filmu Timber (režija Nils Hedinger), Cecilia Traslaviña filmu Fuga za čelo, trobento in krajino (režija Jerzy Kucia), Tess Martin pa filmu Modra soba, ki jo je režiral Tomasz Siwinski.

Animirani film v ospredju tudi v nedeljo
Čeprav se festival uradno končuje s podelitvijo nagrad, bo tudi še nedelja delno v znamenju animiranega filma. Med drugim bo ob 12. uri na sporedu izbor najboljših animacij iz programa Slon, v Kinodvoru pa bo popoldne na ogled predstava Pipovo potovanje. Ob 21. uri bo zbrane pozdravila festivalska ekipa, do prihodnjega leta pa se bo Animateka poslovila z naborom Cartoon d'Or 2014.