Kubanci si bodo lahko po več kot polstoletnem premoru znova ogledali broadwayski muzikal. Foto: EPA
Kubanci si bodo lahko po več kot polstoletnem premoru znova ogledali broadwayski muzikal. Foto: EPA

Broadwajski producenti so naznanili, da so večletna prizadevanja končno obrodila sadove in tako si bo kubansko občinstvo med 24. decembrom in marcem lahko ogledalo muzikal avtorja Jonathana Larsona, ki ga bodo uprizorili v španskem jeziku. Tako se bo končala dolga, več kot 50 let trajajoča prepoved uprizarjanja ameriških muzikalov, ki jo je kubanski voditelj Fidel Castro uvedel po revoluciji leta 1959, poroča BBC.

Kubanski nacionalni svet za upodabljajoče nastope je napoved muzikala označil za zgodovinski korak. V muzikalu, ki predstavlja skupino umetnikov v East Villageu in njihova življenja, ki jih zaznamujejo boj za uspeh, ljubezen in aids, bo nastopilo 15 kubanskih igralcev. Pod režijo predstave se bo podpisal kubansko-ameriški režiser Andy Senor mlajši, ki je na Broadwayu debitiral ravno z vlogo Angela iz Renta. Pozneje je postal varovanec prvega režiserja muzikala Michaela Greifa in je muzikal postavil na oder na različnih koncih sveta.

Producent predstave, Nederlander Entertainer, ena največjih ameriških produkcijskih hiš, ki bo pri projektu sodelovala s kubanskim nacionalnim svetom za upodabljajoče umetnosti, je sporočil, da je počaščen, da lahko deluje kot most med kubansko kulturno sceno in Broadwayem.

Rent, ki so jo v New Yorku prvič uprizorili leta 1996, je prejela štiri tonyje in Pulitzerjevo nagrado za gledališče. Larson se je pri zgodbi naslonil na Puccinijevo opero La Boheme.