Prvi teden ljubiteljske kulture so predstavili predstavniki organizatorjev, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, MMC RTV Slovenija in 1. program Radia Slovenija pa sta medijska pokrovitelja projekta. Foto: MMC RTV SLO
Prvi teden ljubiteljske kulture so predstavili predstavniki organizatorjev, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, MMC RTV Slovenija in 1. program Radia Slovenija pa sta medijska pokrovitelja projekta. Foto: MMC RTV SLO
Odziv društev in skupin je odličen, v prihodnjih tednih pa pričakujejo še nove prijave, je dejala Urška Bittner Pipan. Foto: MMC RTV SLO
Maja Papič iz Zveze kulturnih društev Slovenije je poudarila, da teden ljubiteljske kulture predstavlja poklon vsem ljubiteljskim ustvarjalcem, ki se v prostem času posvečajo različnim oblikam kulture. Foto: MMC RTV SLO

Več kot 5.000 društev in skupin vsako leto pripravi več kot 25.000 dogodkov. "V tem tednu želimo širši javnosti predstaviti, da se kultura ne nanaša samo na umetnost, temveč je mnogo širša, nanaša se na združevanje, na industrijo, na širše gospodarstvo, prek raziskav vpliva tudi širše na družbeni razvoj," je na današnji tiskovni konferenci izpostavil Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki teden ljubiteljske kulture pripravlja skupaj z Zvezo kulturnih društev Slovenije (ZKDS).

Celoten program tedna ljubiteljske kulture najdete tukaj.

Občine bodo zasadile tudi sadna drevesa stare avtohtone vrste
Doslej se je vabilu odzvalo okoli 500 društev, ki bodo pripravili okoli 500 dogodkov v Sloveniji in zamejstvu. Kot je poudarila Maja Čepin Čander iz JSKD-ja, je posebnost tedna, da ni centraliziran, ne bo se dogajal le v večjih urbanih središčih, temveč se bodo dogodki zvrstili po vsej državi. "Okoli 100 občin se je odzvalo tudi pozivu organizatorjem, da bodo v tednu ljubiteljske kulture zasadili sadno drevo avtohtone sorte, ki predstavlja simbol tedna ljubiteljske kulture."
Celotedensko dogajanje se bo začelo 15. junija z dopoldanskimi delavnicami za otroke in mlade na Muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani, ki ji bo zvečer sledila osrednja otvoritvena slovesnost, v prihodnjih dneh pa bo kulturno rajanje zajelo vso državo in zamejstvo. Teden ljubiteljske kulture se bo sklenil v nedeljo, 22. junija, v Stični pri Šentvidu, kjer bo potekal 45. tabor slovenskih pevskih zborov. Koncert združenih zborov iz vse Slovenije bomo prenašali tudi na TV Slovenija.
Organizatorja pozivata ustvarjalce, da nadaljujejo prijave na projekt, vse informacije in prijavnico pa najdejo na spletni strani JSKD.

"Prednost naše organizacije je 59 izpostav, ki segajo tako rekoč v vsako slovensko vas, in prek tega se da aktivirati ljudi in jih obveščati, pa tudi dobiti povratno informacijo. Celoten projekt je logistično zasnovan tako, da centralno vodimo promocijo, celostno podobo in medijske stike, prek izpostav pa potem delujemo regijsko pri pridobivanju projektov," pravi Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD za program.
"Pokažite note, glasbila, oblačila ..."
Kot so poudarili organizatorji, predstavlja ljubiteljska kultura v Sloveniji fenomen: kar 107.000 ustvarjalcev se kulturno udejstvuje v 5.000 kulturnih društvih in skupinah. Ker bo tudi v tednu praznovanja le del njih nastopil na različnih dogodkih, so se odločili, da pozovejo vse ustvarjalce, da med 15. in 22. junijem na svojih domovih pokažejo, da so tudi sami kulturno dejavni. "Razstavijo lahko note, glasbila, oblačila," je še dejala Bittner Pipanova.