Za vsestransko ustvarjalko Svetlano Makarovič rdeča zvezda ne pomeni simbola totalitarizma, temveč
Za vsestransko ustvarjalko Svetlano Makarovič rdeča zvezda ne pomeni simbola totalitarizma, temveč "simbol svobode, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu, sovraštvu, proti ščuvanju ljudstva proti vsemu drugačnemu, kot so trenutno begunci". Foto: BoBo
Nosil bom rdečo zvezdo
Kot so pred dnevi predstavili sodelujoči, bodo program sestavljale pesmi o svobodi, uporu in strpnosti. Foto: BoBo
Nosil bom rdečo zvezdo
Koncert so poimenovali po pesmi Primoža P. Rama Siterja, po njegovih besedah "tihi, osebni izpovedi" o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli. Foto: BoBo

Nasprotniki koncerta menijo, da prireditev poveličuje simbol nekdanjega režima. "Če bomo dopustili takšne prireditve, bo to dodaten žebelj v krsto bolečega procesa prepotrebne sprave našega naroda. Ob tem ne moremo spregledati, da je pod tem simbolom, med in po drugi svetovni vojni, potekala bratomorna morija, ki je usodno zaznamovala naš narod," je v zahtevi zapisalo društvo in pozvalo vse tri predsednike – republike, vlade in državnega zbora – kot najvišje avtoritete v državi, da v skladu s svojimi pristojnostmi "preprečijo to zlonamerno dejanje in provokacijo".

Koncert Svetlane Makarovič z gosti, ki se bo začel v četrtek ob 21.00 na Kongresnem trgu, organizirajo Humanitarni sklad Sapramiška, Mestna občina Ljubljana in Festival Ljubljana. Kot trdijo organizatorji, napoveduje koncert veliko organiziranih skupin iz države. Za starejše obiskovalce bo na voljo 700 sedišč.

Zahtevo za prepoved koncerta je društvo Moris Kočevska Reka na ljubljanski upravni enoti vložilo na začetku tedna. Po njihovih besedah bi morali koncert prepovedati "na enakih pravnih osnovah, kot je bil prepovedan koncert Marka Perkovića – Thompsona v Mariboru, saj se bodo predvajale pesmi z nasilno vsebino, simbolika rdeče zvezde pa žali spomin na vse padle civilne žrtve, teritorialce in policiste, ki so leta 1991 dali svoja življenja za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo".

"Poveličevanje rdeče zvezde Slovencev ne povezuje, ampak razdvaja"
Po mnenju sedmih železniških sindikatov je dogodek v času, ko praznujemo 26. obletnico osamosvojitve ter se z različnimi dogodki spominjamo zgodovinskosti takratnih odločitev, kot posmeh temu spominu. "V zvezi s tem je treba nesporno ugotoviti, da malikovanje rdeče zvezde omalovažuje vlogo vseh, ki smo se ob osamosvojitvi postavili na stran suverene slovenske države. Med te zagotovo spadamo tudi železničarji, ki smo v prelomnih dneh pomembno zaznamovali osamosvojitvene dogodke," so zapisali v izjavi. Dodali so, da "poveličevanje rdeče zvezde Slovencev ne povezuje, ampak razdvaja, in takšno početje bi morali obsoditi vsi zavedni državljani."

MOL: Pod tem znakom je bila osvobojena Slovenija
Na Ljubljana festivalu o zahtevi društva Moris pravijo, da bo o tem odločila upravna enota. Na ljubljanski občini menijo, da je napovedani koncert legitimen, in verjamejo, da bo tudi legalen, saj dovoljenja izdaja upravna enota. Ob napovedi, da ga bodo spremljali protesti, so na MOL-u poudarili, da je "Slovenija država, kjer ljudje svobodno izražajo svojo voljo, tudi s protesti, upamo, da z miroljubnimi", medtem ko je za varnost državljanov zadolžena policija.

"Če že kdo želi perverzno spreminjati zgodovino, naj mu bo v opomin, da je pod tem znakom osvobojena Ljubljana in Slovenija. Slovenski borci z rdečo zvezdo so bili na strani zaveznikov, tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja – nacizem in fašizem. Brez njih bi gospodje in tisti, ki koncertu grozijo, govorili nemško ali italijansko," so o simboliki rdeče zvezde, ki jo v ospredje postavlja koncert, zapisali na MOL-u.